Radovan ŠilloPohár Národov Longines Eef Series
StoryEditor

Slovenským želiezkom v ohni na jazdeckom Pohári národov bude Radovan Šillo: V Bratislave máme šancu na skvelý výsledok

16.05.2022, 00:00

Parkúrový sviatok v podobe Pohára národov Longines EEF Series je už doslova za rohom. Areál Tyršovho nábrežia sa v týchto dňoch transformuje na dejisko jazdeckých pretekov, ktoré od 19. do 22. mája 2022 privítajú európsku špičku z 11 krajín. Svoje zastúpenie na podujatí bude mať aj Slovensko, v tímovej a individuálnej časti sa predstaví skúsený Radovan Šillo.

Viacnásobný účastník majstrovstiev sveta a Európy, tiež v minulosti víťaz ankety Slovenskej jazdeckej federácie, stál pri základoch súčasnej generácie domácich jazdcov. Vzpruhou pre všetkých bolo účinkovanie na majstrovstvách sveta v americkom Kentucky v roku 2010, na ktorom sa práve Šillo predstavil ako prvý Slovák po približne 30 rokoch.

image
Pohár Národov Longines Eef Series

Ostrieľaný parkúrový jazdec má prirodzene radosť z návratu tradície do hlavného mesta: „Je to určitá nostalgia a je to také emotívne pre každého z jazdcov, ktorí zažili v minulosti atmosféru v Bratislave. Hlavné mesto má svoje čaro a ľudia boli naučení chodiť na preteky. Od podujatia na Tyršovom nábreží očakávam, že ho v hojnom počte navštívia ľudia. Kulisa s divákmi vytvára úplne inú atmosféru a človek to úplne inak prežíva.“

Pre mnohých bude niečím novým skákať v prostredí, ktoré bežne jazdeckým pretekom neslúži. To bol zámer organizátorov, priniesť prestížny Pohár národov na miesto s jedinečnou scenériou a parametrami. Tyršovo nábrežie sa v tomto smere ukazuje ako správna voľba. „Vo svete je úplne bežné, že sa jazdí v takomto prostredí. Usporiadatelia sa snažia jazdcom a divákom ponúknuť netradičné zážitky. Takou môže byť aj Bratislava s Dunajom,“ myslí si Šillo.

image
Pohár Národov Longines Eef Series

Najviac diskutovanou témou sú podmienky, ktoré by bratislavskému podujatiu mali dodať svetový punc. Pri voľbe povrchu a trate sa podarilo vybaviť to najlepšie, čo jazdecký svet ponúka. „Všetci od toho očakávame veľmi veľa. Usporiadatelia kladú dôraz na kvalitu povrchu. Ten bude vynikajúci. Pre korektnosť pretekov a bezpečie jazdcov s ich koňmi bude dôležitý aj parkúrmajster. V tomto smere bude Bratislava svetová. Bezpečnosť koní bude zaručená, preto si všetci na tomto zakladajú,“ prezradil reprezentant Slovenska.

Domáci tím bude jedným z ťahákov Pohára národov, v ktorom sa bojuje o miestenky do semifinálového podujatia v Budapešti (30. júna - 3. júla). Slováci si v rámci podujatia centrálneho regiónu otestovali nedávno formu v nemeckom Mannheime. „Nedávne podujatie v Mannheime bolo hlavne o zbieraní skúseností a budovaní nového tímu s výhľadom na majstrovstvá sveta a Európy. V Bratislave máme šancu na skvelý výsledok. Jazdci sú dobrí a kone konkurencieschopné. Tímové fungovanie je dôležité, spolu sa snažíte tráviť čas, radiť si, pomáhať si, aby sme dosiahli najlepší výsledok. Z mojej strany je aj záujem kvalifikovať sa na nedeľňajšiu Grand Prix. Verím, že moje kone budú vo forme,“ vyjadril sa Šillo k vlastným a tímovým ambíciám na bratislavskom Pohári národov.

Všetko samozrejme bude záležať od toho, ako sa podarí zladiť fungovanie jazdca s koňom. Jeden bez druhého majú len malú šancu na prenikavý úspech. Ten by opäť mohol pozdvihnúť slovenských parkúrových jazdcov a prilákať ďalšiu generáciu. „Treba brať do úvahy, že kôň je živý tvor. Je to o vzájomnej dôvere, jeden musí veriť druhému. Bez toho sa tento šport nedá robiť a neprídu ani výsledky. Optimálny výkon záleží od oboch,“ myslí si Šillo.

image
Pohár Národov Longines Eef Series

Nielen reprezentant Slovenska, ale aj jeho tímoví kolegovia, či európska jazdecká špička sú ideálnou pozvánkou navštíviť areál Tyršovho nábrežia. Na divákov čaká od 19. do 22. mája 2022 špičkové parkúrové podujatie a tiež bohatý sprievodný program. Okrem panorámy hlavného mesta a samotných pretekov, bude možnosť využitia aj bohatého sprievodného programu. Možnosť vyskúšať si jazdu na koni a ďalšie činnosti s ním spojené, navštíviť EXPO a food zónu, to je len krátky sumár toho, čo Bratislava počas štyroch dní ponúknu. Vstup na podujatie je bezplatný. 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
25. apríl 2024 11:43