Patrik Ferko, líder Deloitte Private a programu Slovakia Best Managed Companies. FOTO: DeloitteFOTO: Deloitte
StoryEditor

Slovenskí podnikatelia si zaslúžia osláviť úspech

12.05.2022, 11:03

Našou snahou je posilniť postavenie lokálne vlastnených spoločností na trhu, hovorí Patrik Ferko, líder Deloitte Private a programu Slovakia Best Managed Companies.

Best Managed Companies je uznávaný globálny program, ktorý podporuje rozvoj a oceňuje kvalitu a úspech popredných súkromne vlastnených a riadených spoločností. Program je založený na osvedčenej globálnej metodike Deloitte, ktorá hodnotí kvalitu riadenia firmy a jej vedenia. Ocenenie „Best Managed Company“ sa v súčasnosti udeľuje vo viac ako 35 krajinách sveta vrátane Česka, Maďarska a Rakúska.

Čo je hlavnou podstatou programu Best Managed Companies?

Slovakia Best Managed Companies je program zameraný na súkromne vlastnené spoločnosti, ktoré si chcú overiť firemnú stratégiu, potvrdiť si, v čom sú hlavné piliere ich úspechu, a nasmerovať svoj ďalší rozvoj správnym smerom. Hlavnou podstatou programu je poskytnúť firmám konštruktívnu spätnú väzbu na základe jednotnej globálnej metodiky, vďaka čomu môžu zistiť, ako sa im darí nielen v porovnaní s inými firmami na Slovensku, ale aj na svete.

Spoločnosti za ich schopnosti, kvalitu a úspechy oceňuje nezávislá porota. Firma získa certifikát a môže sa hrdiť tým, že to, čo robí, robí naozaj dobre. Aby som to zhrnul jednou vetou, cieľom je v podstate ukázať firmám najlepšie praktické postupy – takzvané best practices.

Prečo sa Deloitte ako garant rozhodol spustiť program Best Managed Companies aj na Slovensku?

Slovenskí podnikatelia si zaslúžia osláviť úspech. Zaslúžia si byť v centre pozornosti za svoju odvahu priniesť myšlienku, nápad a za to, že boli ochotní ísť do rizika a rozhodli sa podnikať na Slovensku. BMC je navyše program, ktorý funguje celosvetovo už takmer 30 rokov, naša metodika je teda odskúšaná a overená.

Cieľom programu je identifikovať silné a slabé stránky a zhodnotiť, ako je firma úspešná v štyroch základných oblastiach. Ktoré to sú?

Program sa opiera o globálnu metodiku, ktorá stojí na štyroch pilieroch, a to sú stratégia, produktivita a inovácie, firemná kultúra, riadenie a finančné výsledky. Cieľom programu je identifikovať, v čom tkvie sila spoločnosti, ale aj možné oblasti na zlepšenie. Program môže byť zaujímavý pre rodinnú spoločnosť s dennodenným zapojením jej členov do riadenia, ako aj pre stredne veľké a veľké spoločnosti s rôznymi úrovňami vedenia.

image

Prevádzkovatelia webových stránok zbystrite pozornosť. Úrad si posvieti na súhlas so spracúvaním cookies

Ako prebieha hodnotenie firiem a výber ocenených spoločností?

Spoločnosti musia najprv vyplniť dotazník a prihlášku do programu, následne prebieha analýza firmy počas workshopov, takzvaných Best Managed Labs, počas ktorých vrcholoví manažéri spoločne s koučmi prechádzajú jednotlivé oblasti v spomínaných štyroch pilieroch. Po absolvovaní workshopov porota na základe všetkých dát od koučov vyhodnotí, ktoré z prihlásených firiem získajú ocenenie, že sú dobre riadené.

Rád by som dodal, že ocenenie udeľuje nezávislá porota, ktorá je zložená z expertov na rôzne oblasti – sú v nej predstavitelia podnikateľského života, akademickej obce, stavovskej organizácie a ekonomických médií. V aktuálnom ročníku Slovakia Best Managed Companies je porota tvorená zástupcami Republikovej únie zamestnávateľov, slovenskej pobočky Citibank Europe, Asseco Solutions, Technickej univerzity v Košiciach, Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Hospodárskych novín.

Aké pozitíva môže program prihláseným spoločnostiam priniesť?

Počas workshopov dochádza k reálnemu zhodnoteniu kvality podnikateľskej stratégie a riadenia spoločnosti. Firmy získajú dôležitú spätnú väzbu a urobia si dôkladnú analýzu svojho podnikania a spôsobu riadenia. Zistia, na čo môžu byť pyšné, a identifikujú oblasti, v ktorých sa môžu zlepšiť a na ktorých by bolo vhodné popracovať. Navyše získajú nové skúsenosti a stanú sa súčasťou globálnej komunity rovnako ocenených firiem, vďaka čomu budú mať príležitosti na networking s ďalšími lídrami počas rôznych akcií Best Managed.

Certifikát je zároveň potvrdením, že spoločnosť je nielen dobre riadená, ale že má perspektívu do budúcnosti a je spoločensky zodpovedná. Je to ocenenie majiteľov, vedenia a zamestnancov za ich prácu a úspech. Som presvedčený, že certifikát pomôže firmám zvýšiť aj ich reputáciu na trhu. Ocenenie vysiela pozitívny signál pre verejnosť a funguje ako garancia pre obchodných partnerov spoločnosti. Zároveň pozitívne ovplyvňuje aj snahu o získavanie a udržiavanie talentovaných zamestnancov, ktorým firma aj takýmto spôsobom ukazuje, že sa riadi jasnými princípmi a že to so svojou stratégiou myslí vážne.

Na trhu je veľa rôznych ocenení. V čom je tento program iný?

Veľkým plusom tohto programu nie je len samotné ocenenie, ktoré vychádza z nejakých všeobecne dostupných výsledkov. Samozrejme, finančný úspech je dôležitý, ale výhodou BMC je práve to, že firmy majú možnosť urobiť si analýzu svojich silných a slabých stránok a zistiť, čo robia dobre, kde by mohli svoju prácu zlepšiť a kam sa môžu posunúť, aby boli na trhu úspešné, respektíve úspešnejšie ako dosiaľ. Pre nás je to príležitosť pomôcť im pri tom, pretože si uvedomujeme, že na Slovensku je množstvo zaujímavých firiem, ktoré si zaslúžia, aby zažiarili v silnej konkurencii a upevnili si svoju pozíciu aj v rámci celosvetového trhu. Našou snahou je posilniť postavenie lokálne vlastnených spoločností na trhu.

Kedy budú vyhlásení víťazi?

Vyhlasovanie výsledkov a slávnostný galavečer plánujeme zorganizovať na jeseň, keď zároveň spustíme aj ďalší ročník Slovakia Best Managed Companies. Som presvedčený že prinesieme mnoho pútavých a inšpiratívnych príbehov, ktoré nám všetkým pomôžu prekonať súčasné zložité obdobie.

 

PODMIENKY PROGRAMU

Program je určený pre súkromne vlastnené spoločnosti, ktoré

dosahujú ročné výnosy minimálne vo výške 10 mil. eur

sú riadené zo Slovenska a minimálne 50 % vlastnia slovenskí alebo českí podnikatelia

fungujú na trhu aspoň 3 roky

majú minimálne 15 zamestnancov na plný úväzok

 

METODIKA VÝBERU

Deloitte a porota hodnotia výsledky firiem na základe 4 pilierov

strategické smerovanie

produktivita a inovácie

firemná kultúra

štruktúra riadenia a finančné výsledky

01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 04 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 05 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
22. apríl 2024 15:35