StoryEditor

Ako koronavírus ovplyvní ceny nehnuteľností?

24.04.2020, 00:00
Šíriaca sa pandémia rozvírila hladiny realitného trhu. Svoje plány na kúpu nehnuteľnosti však odkladať nemusíte. Súčasná situácia môže byť pre vás viac než priaznivá.

Šíriace sa ochorenie COVID-19 rozvírilo hladiny aj na realitnom trhu. Ak ste plánovali kúpu nového bývania a teraz váhate, či svoje rozhodnutie radšej neprehodnotiť, prinášame vám dobré správy: Súčasná situácia je na kúpu novej nehnuteľnosti viac než priaznivá.

Ekonomická kríza a jej vplyv

Krízu, ktorú vyvolal nový koronavírus, azda nikto z nás nečakal. Hoci sa mnohí prognostici zhodujú v tom, že ekonomická kríza je jav, ktorý sa cyklicky opakuje zhruba každých 10 rokov, len málokto by predpokladal, aké obrovské globálne rozmery môže nadobudnúť. Pandémia do našich životov priniesla výrazné obmedzenia v rovine pracovného i osobného života, aké v novodobej histórii zažívame po prvýkrát. Preto je naozaj náročné porovnávať aktuálnu situáciu s obdobím, aké priniesla napr. kríza v roku 2008, a na základe týchto skúseností predikovať, ako sa bude situácia vyvíjať. Čo však vieme s istotou povedať už teraz je, že sa výrazne zmenilo nákupné správanie ľudí. Tento jav môžeme pozorovať vo viacerých segmentoch, pričom výnimkou nie je ani realitný trh.

Ceny nehnuteľností počas krízy

Neistota, ktorá v ľuďoch zarezonovala bezprostredne po prepuknutí pandémie, krátkodobo paralyzovala ich nákupné rozhodnutia, čo sa odzrkadlilo  aj na cenových hladinách  realitného trhu. Kým na začiatku roka 2020 sa ceny nehnuteľností šplhali k historickým maximám, v súčasnosti si môžu kupujúci zhlboka vydýchnuť. Neustále zvyšovanie cien nehnuteľností dostalo od koronavírusu ráznu stopku - ceny bytov a domov sa nekompromisne stabilizovali a v momentálnej situácii sa ich nárast nepredpokladá. Či sa však ceny nehnuteľností počas krízy budú posúvať smerom nadol, odborníci nateraz vylučujú. Vývoj situácie však bude závisieť od toho, ako dlho kríza potrvá, čo zostáva pre všetkých z nás jednou veľkou neznámou. Z tohto hľadiska je najlepšie spoľahnúť sa na istotu dnešných dní a využiť aktuálne výhodné cenové ponuky nehnuteľností. Stabilne nízke ceny a výhodné úverové podmienky sú ideálnou kombináciou, ako premeniť krízu na skvelú investičnú príležitosť!

byvanie Shutterstock

Nehnuteľnosť ako investícia

Nehnuteľnosť vždy bola, je a aj bude skvelou investíciou. Oproti iným komoditám totiž ani rokmi nestráca na svojej hodnote, ba práve naopak. Najmä vo veľkých mestách (najlepším príkladom je Bratislava), je investícia do nehnuteľnosti jedným z najlepším a najbezpečnejších foriem zhodnotenia úspor. Je pritom úplne jedno, či chcete kúpiť byt v Bratislave za účelom prenájmu alebo pre potreby vlastného užívania… stále to bude investícia, ktorá sa vám niekoľkonásobne vráti. Aj keď nevieme, ako dlho bude kríza trvať, vieme, že raz sa skončí. Môžeme očakávať, že po uvoľnení opatrení sa (nielen) naša ekonomika opäť naštartuje a život sa bude postupne vracať do svojich zabehnutých koľají.

Ceny nehnuteľností po kríze

Návrat “do normálu” však nebude jednoduchý. Už teraz sa mnohé krajiny pripravujú na obdobie hlbokej recesie - vlády vyčleňujú miliardové dotácie na podporu ekonomiky, zvyšujú svoje štátne dlhy, centrálne banky znižujú úrokové sadzby a uvoľňujú obeh peňazí. Tieto kroky nutne povedú k nárastu globálnej inflácie. Každý, kto sa chce vyhnúť znehodnoteniu svojich úspor a prepadu ich reálnej hodnoty, by preto nemal s investovaním do nehnuteľností dlho otáľať a využiť stabilitu súčasného trhu a priaznivých cien. Momentálna situácia praje aj kupujúcim, ktorí uvažujú nad hypotekárnym úverom. Hodnota úveru, ktorý si zoberiete dnes, bude mať po kríze z dôvodu očakávanej inflácie nižšiu reálnu cenu, čo je pre poberateľov vcelku výhodná štartovacia pozícia. Preto neváhajte a premeňte momentálnu situáciu na príležitosť zhodnotiť vaše peniaze a vyhnúť sa nárastu cien nehnuteľností po odoznení krízy!  

Tillia Tillia

Prezrite si našu ponuku a objavte atraktívne mestské bývanie v Bratislave. Novostavba Tillia a projekt Pod vŕškami vám ponúka exkluzívne 2- a 3-izbové byty s balkónmi, terasami a predzáhradkami, ktoré vás spoja s prírodou a výrazne tak zvýšia komfort vášho bývania.   

(PR)

01 - Modified: 2024-03-23 14:55:42 - Feat.: - Title: Aká potravina zdražela od úvodu roka najviac? Obľúbená pochúťka doplatila na situáciu na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-02 09:03:19 - Feat.: - Title: Prenájom pôdy má svoje pravidlá. Aké máte povinnosti? Odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-02-05 11:57:50 - Feat.: - Title: Vojna v Gaze vytiahla zlato nahor. Ceny budú tento rok pokračovať v raste 04 - Modified: 2024-01-15 18:33:20 - Feat.: - Title: Šanca ušetriť? Potenciál rastu cien potravín sa nateraz vyčerpal, vraví odborník 05 - Modified: 2024-01-09 10:25:00 - Feat.: - Title: Analýza jazdeniek na Slovensku: V roku 2023 ceny stúpli, áut v ponuke však bolo viac
menuLevel = 1, menuRoute = pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = pr-clanky, homepage = false
19. apríl 2024 23:39