StoryEditor

Danko v paláci vytkol Pellegrinimu rokovania so Šimečkom: Bez toho by nám zostavovanie vlády išlo lepšie

09.10.2023, 14:37
Autor:
lmlmTASRTASR

Šéf národniarov skonštatoval, že je pre neho dôležité, aby vláda Ľudovíta Ódora bola odbremenená, pretože nemá mandát.

Predseda SNS Andrej Danko po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v paláci poznamenal, že keby Peter Pellegrini nerokoval súbežne aj so šéfom Progresívneho Slovenska Michalom Šimečkom, zostavovanie vlády by trojlístku Smer, Hlas a SNS išlo lepšie.

"Dúfam, že Peter Pellegrini pochopil, že môže byť predsedom parlamentu, pretože premiérom by mal byť víťaz volieb," odkázal Danko.

image

Prísne tajné. Fico ráno rokoval s Pellegrinim a Dankom, šéf SNS odišiel ako prvý

Šéf národniarov skonštatoval, že je pre neho dôležité, aby úradnícka vláda Ľudovíta Ódora bola odbremenená, pretože nemá mandát.

Zopakoval, že nie je podmienkou byť za každú cenu vo vláde, podporí akúkoľvek vládu, v ktorej bude premiérom Robert Fico.

"Ale ak by som mal Pellegrinimu a Ficovi pomôcť zostaviť vládu, tak im pomôžem. Nemôže to byť tak, že oni sa dohodnú a SNS bude iba do počtu. Chceme relevantnú pozíciu vo vláde," dodal Danko.

Prezidentku Danko ubezpečil, že SNS chce byť vo vláde, ktorá zachová zahraničnopolitické priority Slovenska, hoci môžu mať rôzne názory na pomoc Ukrajine.

"Musíme tiež hovoriť, že EÚ je síce funkčný projekt, ale musí sa zmeniť mnohé pri jej fungovaní a to isté sa týka NATO. To neznamená, že by sme šli do spochybňovania členstva," dodal.

Danko tiež vyhlásil, že tak ako je jednotná SNS, je jednotný aj poslanecký klub strany. "Poslancov majú spájať charaktery a spoločné idey. Ľudia, ktorí sú s nami, idey národné, kresťanské a sociálne spĺňajú," dodal. Odmietol, že by mali nastať problémy v klube.      

Prezidentka Danka podľa jeho slov ubezpečila, že dôvodom na nevymenovanie ministrov nebudú osobné animozity. "Bol som ubezpečený, že to nebude mať osobný charakter, ale že to bude mať prísne pravidlá vychádzajúce z administratívnych problémov alebo trestnoprávnych konaní osôb," skonštatoval.

Hlava štátu cez víkend zdôraznila, že prezident môže nomináciu odmietnuť vtedy, ak existujú závažné dôvody týkajúce sa konkrétnej osoby. Ako príklad spomenula, že takou prekážkou môže byť obvinenie v prípade človeka nominovaného na post ministra vnútra.

Lídri Smeru, Hlasu a SNS sa v pondelok ráno zišli na prvom spoločnom rokovaní. Dohodu o budúcej vláde zatiaľ neoznámili. Fico dostal 2. októbra ako predseda strany, ktorá získala v parlamentných voľbách najviac hlasov, poverenie na zostavenie vlády. Prezidentka Zuzana Čaputová mu dala 14 dní.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-26 09:24:07 - Feat.: - Title: Obnovený proces v korupčnej kauze Slotu prerušili, čaká sa na verdikt Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
29. apríl 2024 18:23