Robert Fico poverený zostavením vlády od prezidentky. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Rokovanie o novej vláde: Fico sa druhýkrát stretol s Pellegrinim

05.10.2023, 14:03
Autor:
lmlmTASRTASR

Robert Fico aj Peter Pellegrini už absolvovali rozhovory s prezidentkou, ktorá poverila Fica ako lídra víťaznej strany v parlamentných voľbách zostavením vlády.

Šéf Smeru Robert Fico sa vo štvrtok stretol s lídrom Hlasu Petrom Pellegrinim. Potvrdila to hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková. Nešlo o prvé rokovanie lídrov, zišli sa už v utorok.

HN kontaktovali hovorkyňu Hlasu Patríciu Medveď Macíkovú, tá však obsah rozhovoru nekomentovala.

Rokovania v plnom prúde

Fico aj Pellegrini už absolvovali rozhovory s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá v pondelok poverila Fica ako lídra víťaznej strany v parlamentných voľbách zostavením vlády. Dala mu na to 14 dní.

Fico v utorok na sociálnej sieti informoval, že pri rokovaní s preferovanými koaličnými partnermi nenarazil na zásadné programové rozdiely.

"S potešením však môžem skonštatovať, že pri rokovaní s preferovanými koaličnými partnermi som nenarazil na zásadné programové rozdiely," zdôraznil vo videopríhovore po prvom stretnutí.

Upozornil na to, že prvé rozhovory sa týkajú obsahu budúceho vládneho programu, nie personálnych otázok. Vyhlásil zároveň, že žiadosťou Smeru je "plné rešpektovanie výsledkov parlamentných volieb".

Pellegrini sa s hlavou štátu zišiel v utorok. Vtedy novinárom povedal, že predsedníctvo Hlasu-SD zatiaľ nevylúčilo ani jeden z dvoch variantov prípadnej novej vlády. Rokovať chcel najprv s víťazom volieb.

Neformálne rozhovory

V prípade neúspechu rokovaní s víťaznou stranou je Pellegrini pripravený sadnúť si za rokovací stôl aj s potenciálnou štvorkoalíciou v zostave Progresívne Slovensko (PS), Hlas-SD, KDH a SaS.

Neformálne rozhovory vedie aj predseda PS Michal Šimečka, jeho hnutie skončilo vo voľbách na druhej priečke. Prezidentka bude pokračovať v sérii povolebných stretnutí na budúci týždeň. V pondelok sa má zísť s lídrom SNS Andrejom Dankom a šéfom SaS Richardom Sulíkom.

01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
29. apríl 2024 11:11