Predseda hnutia Republika Milan Uhrík. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Uhrík: Chceme zefektívniť štátnu správu a zreformovať daňový systém

21.09.2023, 09:21
Autor:
TASRTASR

Plánuje tiež zrušiť obrannú dohodu s USA, zastaviť transport zbraní na Ukrajinu či obnoviť armádu. Za hnutie Republika to v rozhovore povedal jeho predseda Milan Uhrík.

Hnutie Republika chce zefektívniť štátnu správu a zreformovať daňový systém. Plánuje zrušiť obrannú dohodu s USA, zastaviť transport zbraní na Ukrajinu či obnoviť armádu. Za hnutie Republika to povedal jeho predseda Milan Uhrík.

Aké sú tri najdôležitejšie body programu vašej strany?

Pokoj a poriadok v štáte, európske platy pre všetkých Slovákov a vyššie dôchodky pre seniorov.

Aký je postoj vašej strany k reforme nemocníc?

Nesúhlasíme s rušením nemocníc a pohotovostí, ktoré boli dlhé desaťročia garantom zdravotnej starostlivosti v regiónoch Slovenska. Ak sa dali prevádzkovať v čase menšieho blahobytu pred desaťročiami, tak sa musia dať prevádzkovať aj dnes. Je to len otázka nastavenia priorít.

Rozhodovanie v zdravotníctve chceme vymaniť spod vplyvu lobistov a finančných skupín, sprivatizované lukratívne laboratóriá chceme vrátiť naspäť štátu a zákonné zdravotné odvody musí spravovať jedna štátna zdravotná poisťovňa. Potom sa veci v zdravotníctve začnú vyvíjať konečne v prospech pacienta.

image

Republika chce zrušiť Lipšicov úrad, vystúpenie Slovenska z NATO nevidí reálne

Mienite pokračovať v kurikulárnej reforme?

V primárnom vzdelávaní budeme presadzovať modifikáciu kurikulárnej reformy, najmä transformáciu ročníkov na cykly, ktorých štruktúra je nelogická a počas prípadnej realizácie aj problematická najmä pre neplnoorganizované školy. Ak nechceme z našich detí vychovať analfabetov, tak je neakceptovateľné, aby podmienka, že žiak vie čítať, musela byť naplnená až do konca prvého cyklu, teda skončením tretej triedy základnej školy. Preto túto tzv. reformu zmeníme.

Verejné financie bude treba ozdravovať. Aké kroky na ozdravenie pripravujete?

Pripravíme komplexný konsolidačný plán, v ktorom predpokladáme konsolidačné úsilie na úrovni 0,5 percenta až 0,8 percenta hrubého domáceho produktu ročne. Chceme zefektívniť štátnu správu, zreformovať daňový systém, napríklad presunúť daňové zaťaženie z priamych daní na nepriame, a začať naplno využívať európske fondy, to chceme povýšiť na národnoštátny záujem. Treba začať šetriť v štáte a na politikoch, a nie na sociálnych programoch a istotách pre ľudí. Taktiež chceme znížiť výdavky na zbrojenie a zahraničnú pomoc, napríklad na Ukrajinu.

image

Našu ekonomiku treba rozhýbať, Kollár však na sociálne istoty siahať nechce. Matovič by zdanil banky

Ľudí zaujímajú aj ceny potravín, energií a výška úrokov na hypotékach. Ako chcete zastaviť ich rast?

Štát musí riešiť príčiny zdražovania, nie rozdávať donekonečna všetkým občanom finančné balíčky. Jednak na to štát nemá peniaze a taktiež by to viedlo len k zrýchleniu inflačnej špirály. Ako prioritu chceme všetkým ľuďom garantovať cenovo dostupné potraviny a energie.

Na zastavenie zdražovania potravín chceme obnoviť slovenské poľnohospodárstvo, zastropovať prirážky v obchodných reťazcoch a znížiť DPH na širší sortiment potravín. Na zabezpečenie cenovo dostupných energií chceme vrátiť strategické podniky naspäť do rúk štátu vrátane cenotvorby energií. Pri hypotékach preferujeme adresnú pomoc financovanú z nadmerných ziskov bánk.

Aký je váš postoj k členstvu Slovenska v EÚ a NATO?

Presadzujeme reformu Európskej únie a jej návrat k výlučne hospodárskemu združeniu výhodnému pre všetky členské štáty. Do EÚ sme vstupovali preto, lebo sme chceli slobodne cestovať a obchodovať. Nie preto, aby nám Brusel určoval, koľko imigrantov máme prijať, aké homosexuálne zväzky máme uznávať a koľko hmyzu máme zjesť namiesto mäsa. Tieto nezmyselné politiky likvidujú Európu aj Slovensko a musíme ich odmietnuť. Chceme sa vrátiť k rozumnej spolupráci, ktorá je pre európske štáty výhodná.

image

Hřích z AKO: So Smerom sú prakticky narovnako. Môžu progresívci zopakovať Matovičov kampaňový finiš?

V oblasti zahranično-bezpečnostnej politiky budeme presadzovať neutrálnejšiu politiku, to je nezaťahovanie Slovenska do cudzích konfliktov a vojen. Zrušíme tzv. obrannú dohodu s USA a začneme s obnovou armády. Zastavíme dodávky a transport zbraní na Ukrajinu. Našou dlhodobou víziou je presadzovanie vojenskej neutrality, samozrejme, za predpokladu súhlasu občanov v referende. V prípade, ak Ukrajina vstúpi do NATO, tak budeme referendum o vystúpení z NATO iniciovať okamžite, pretože to bude znamenať veľké riziko tretej svetovej vojny.

Ako sa staviate k pomoci Slovenska Ukrajine?

Slovensko už pomohlo Ukrajine dosť - finančne, humanitárne aj vojensky. Žiaľ, už nemáme z čoho pomáhať. Štátne financie sú rozvrátené a ozbrojené sily vybrakované. Nemáme už nič. Náboje, tanky, stíhačky, migy, vrtuľníky, protivzdušná obrana - všetko je preč. Našou prioritou bude teda obnova Slovenska, nie obnova Ukrajiny.

S kým si za žiadnych okolností neviete predstaviť povolebnú spoluprácu? Aké sú vaše červené čiary do povolebných rokovaní?

Vieme si predstaviť spoluprácu s každým, s kým nájdeme programové prieniky. Chceme pracovať, nie politikárčiť. Zo spolupráce vylučujeme a priori len progresívne a liberálne strany, od ktorých máme diametrálne odlišný program.

01 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov 02 - Modified: 2024-04-03 12:46:40 - Feat.: - Title: Analytik Mislovič pre HN: Nižšia účasť by pomohla Ivanovi Korčokovi. Peter Pellegrini má širšiu bázu voličov 03 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Republika zo svojho pádu viní Smer a SNS: Prekvapili nás, zmena ich rétoriky bola pre nás radikálna 04 - Modified: 2024-03-08 12:56:17 - Feat.: - Title: Republika predstavila kandidátku do eurovolieb, povedie ju Uhrík 05 - Modified: 2024-02-25 18:26:30 - Feat.: - Title: Hnutie Republika si na sneme opätovne zvolilo za predsedu Milana Uhríka
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
29. apríl 2024 02:56