Predseda strany Smer-SSD Robert Fico. FOTO: Reuters
StoryEditor

OĽANO aj SaS skončili mimo parlamentu, slabne aj Republika (prieskum)

18.09.2023, 14:16
Autor:
prutprut

Republika za dva týždne padla o takmer jeden percentuálny bod. Koalícia Igora Matoviča by sa do parlamentu nedostala. So ziskom šesť percent už nedosahuje potrebné sedempercentné kvórum.

Predčasné parlamentné voľby by v polovici septembra suverénne vyhral Smer-SD Roberta Fica. V najnovšom prieskume agentúry SANEP pre TA3 získal 22,2 percenta hlasov opýtaných. Najväčší potenciál tak zostáva v strane trojnásobného premiéra.

Progresívci sa držia na druhom mieste a oproti prieskumu z prelomu augusta a septembra si prilepšili len o 0,1 percentuálneho bodu. Na treťom mieste skončil Hlas-SD, ktorý si tiež mierne polepšil.

image

Hlas dobieha progresívcov, Smer má najsilnejšie postavenie a Robert Fico najvyššiu dôveru (prieskum)

Matovič pred parlamentom

Republika za dva týždne padla o takmer jeden percentuálny bod. Koalícia Igora Matoviča by sa do parlamentu nedostala. So ziskom šiestich percent už nedosahuje potrebné sedempercentné kvórum, ktoré je pre koalície vyššie ako pre bežné strany. Oproti poslednej sondáži agentúry SANEP sa jej výsledok nezmenil.

-->​

Svoje miesto v parlamente by si udržalo hnutie Sme Rodina Borisa Kollára, ktoré získalo 5,9 percenta, čo je rovnako ako na prelome mesiacov. Kauza s Emou Ferusovou  tak preferencie Kollárovho hnutia neovplyvnila.

image

Najnovší prieskum Focusu: Progresívci znížili náskok Smeru, Matovič a Kollár by boli mimo parlamentu

Sulíkov pád

Miesto v parlamente by získala aj SNS, ktorá v posledných voľbách skončila za bránami Národnej rady. Výraznou zmenou bol pád SaS, ktorá by sa už do parlamentu nedostala. V poslednom prieskume z prelomu augusta a septembra mala viac než šesť percent. 

Päťpercentnú hranicu neprekonali ani Demokrati či Aliancia. ĽSNS aj zoskupenie Modrí, Most-Híd sa držia pod dvojpercentnou hranicou.

menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2023, menuAlias = parlamentne-volby-2023, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2023, homepage = false
03. máj 2024 10:49