StoryEditor

Dankovi anketa na Facebooku nevychádza, ľudia chcú radšej zrušiť SNS

22.02.2020, 23:00
Andrej Danko nechal rozhodnúť ľud. Nie je však isté, ako bude následky priamej demokracie znášať.

Vláda minulý týždeň schválila zrušenie diaľničných známok. ​Kabinet zároveň schválil aj skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu. 

Doteraz sa však nepodarilo o ňom hlasovať na parlamentnej úrovni. Rokovanie bolo opakovane prerušené, najprv kvôli "tortovej blokáde" Beblavého a spol. 

Neskôr, keď sa po dvoch dňoch rečnícky pult uvoľnil, parlament nebol uznášaniaschopný. Schôdza preto bola presunutá na utorok. 

Nech rozhodnú ľudia 

Šéf parlamentu a predseda SNS Andrej Danko v piatok pripustil, že poslanci národniarov nemusia na utorkovej schôdzi svoj vlastný návrh na zrušenie diaľničných známok podporiť, ak tak rozhodnú ľudia. Na Facebooku preto vyhlásil "anketu á la Matovič," ako ju on sám nazval. 

"Ak v utorok o desiatej hodine nebude na Facebooku SNS viac za, tak nepodporíme návrh," oznámil Danko. "Tak nech sa páči, choďte na Facebook. Chcete diaľničné známky, nechcete a veľa šťastia," dodal.

Je však možné, že by sa touto anketou Andrej Danko sám strelil do nohy? 

Je výsledok jasný?

Pravidlá hlasovania sú jednoduché. Tí, ktorí sú za zrušenie diaľničných známok, majú na príspevok SNS zareagovať "palcom nahor". Tí, ktorí sú proti, Dankovi v reakcii pošlú červenú rozhnevanú tvár.

V sobotu večer boli pocity účastníkov ankety jasné. Veľká väčšina by chcela diaľničné známky ponechať. Pre toto riešenie sa rozhodlo približne 13-tisíc ľudí.

Naopak, používať diaľnice zadarmo by chcelo 1,5 tisíc ľudí. ​Medzi zástancami zrušenia známok boli, pochopiteľne, aj Andrej Danko či poslanec SNS Radovan Baláž.

Facebook/SNS

Finančné dôsledky

Zrušenie diaľničných známok by štátnu kasu stálo približne 70 miliónov eur, avizoval minister financií Ladislav Kamenický.

Obavy z realizácie tohto návrhu má aj Národná diaľničná spoločnosť. Tá tvrdí, že bez príjmov zo známok nebude schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic. 

"Národná diaľničná spoločnosť s príjmami z diaľničných známok počíta, bez nich nie je schopná zabezpečiť prevádzku a údržbu diaľnic, investície do diaľnic v prevádzke a splácanie existujúcich investičných úverov," varovali diaľničiari. 

Anketa za zrušenie SNS

Satirická stránka Zomri na Dankovu anketu zareagovala tiež. V sobotu uverejnila protianketu za zrušenie Slovenskej národnej strany.

"Vyzývame predsedu Andreja Danka, aby rešpektoval výsledok internetového hlasovania, ktoré bude trvať do utorka, 25. februára 2020, 9:00 a v prípade kladného stanoviska hlasujúcich politickú stranu SNS bezodkladne zrušil," píše sa v jednom z bodov ankety Zomri. 

"Z priebežného výsledku jeho vlastnej ankety o diaľničných známkach zatiaľ aj tak vyplýva, že o tomto návrhu hlasovať poslanci nebudú," píše sa v príspevku satirickej stránky.

Už sedem hodín po spustení ankety mali podporovatelia zrušenia najstaršieho politického subjektu na Slovensku veľký náskok.

Približne 21-tisíc ľudí reagovalo palcom nahor a podporilo tak tento recesistický návrh na zrušenie SNS. Za jej zachovanie sa vyslovilo len niečo málo cez sto používateľov Facebooku.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = parlamentne-volby-2020, menuAlias = parlamentne-volby-2020, menuRouteLevel0 = parlamentne-volby-2020, homepage = false
19. apríl 2024 17:22