God of WarSony Interactive Entertainment
StoryEditor

(Ne)známe zaujímavosti o God of War: Tvorcovia sa inšpirovali inou hrou, po severskej mytológii nás možno čaká egyptská

Miroslav Kamody05.01.2023., 08:00h

Kratos čoby jedna z najobľúbenejších herných postáv v histórii dosiahol s každým dielom série gigantický úspech. Aj preto mu patrí nová časť nášho herného seriálu.

Lajkuj Brainee.sk na

Sériu God of War môžeme pokojne označiť za hernú klasiku, ktorá je tu s nami už takmer 20 rokov. Hry boli často označované ako jedny z najlepších akčných hier všetkých čias. Celá séria získala množstvo ocenení, a to vrátane Hry roka.

Viaceré diely boli reamsterované pre novšie verzie konzoly PlayStation. Aj vďaka tomu predala celá séria (k novembru 2020) viac ako 51 miliónov kópií. K tomu ešte musíme prirátať viac ako päť miliónov predaných kusov najnovšej hry s podtitulom Ragnarok.

Kratos si získal srdcia miliónov hráčov. V ďalšej časti nášho herného seriálu sme sa preto pozreli na zaujímavosti z vývoja i samotnej hry tohto klenotu.

V rámci série (Ne)známe zaujímavosti o hrách sme ti už priniesli:

(Ne)známe zaujímavosti o hraní hier: Priemerný vek hráčov ťa dostane, len vďaka hre sme dekódovali vírus AIDS

(Ne)známe zaujímavosti o GTA: Vzniklo kvôli chybe, sériu chceli pri vydaní každého dielu zničiť

(Ne)známe zaujímavosti o hernej sérii Mafia: Aj 20 rokov po vydaní je prvá časť najlepším dielom celej trilógie

(Ne)známe zaujímavosti o hre Minecraft: Ide o kópiu inej hry, zo skromného introverta urobila miliardára

(Ne)známe zaujímavosti o The Last of Us: Infekcia z hry skutočne existuje, o príbeh nikto nemal celé roky záujem

(Ne)známe zaujímavosti o hre Wolfenstein: Tvorcu inšpiroval film, vďaka nej si hráči zamilovali FPS a stealth žánre

Inšpirovaný konkurenčnou hrou

Za sériou stojí Santa Monica Studio, ktoré vyvíja hry priamo pre PlayStation. Po úspechu prvej hry štúdia s názvom Kinetica v roku 2001 začali vývojári pracovať na God of War. Práce sa naplno rozbehli v roku 2002 a hra bola dokončená o dva roky neskôr.

Režisér a tvorca hry David Jaffe povedal, že aj keď bol nápad na hru jeho vlastný, samotný koncept pripisuje konkurenčnému hernému štúdiu Capcom. Keď hral hru Onimusha, ktorá je inšpirovaná japonskou históriou a mytológiou, povedal si, že chce urobiť to isté, len s gréckou mytológiou.

image

God of War

Sony Interactive Entertainment

Čiastočne sa inšpiroval aj filmami Súboj titanov či Indiana Jones: Dobyvatelia stratenej archy z roku 1981. „Skutočným vysokým konceptom pre mňa bolo ... spojenie s časopisom Heavy Metal,“ prezradil svojho času. Vraj chcel do gréckej mytológie pridať viac tém pre dospelých, ako je sex a násilie.

Kontroverzia okolo vydania pokračovania

Tím preto síce pracoval s gréckou mytológiou, no zároveň si dal veľkú voľnosť pri úprave mýtov. Pri vizuále sa hlavný koncepčný umelec Charlie Wen inšpiroval hlavne filmom Gladiátor. Prvá hra používala engine Kinetica, ktorý vytvorili pre svoju prvú hru.

 

Vedel si, že...

Cratus (alebo Kratos), grécke božstvo energie, sily a zúrivosti je skutočne inšpiráciou pre Kratosovu prezývku. Podľa mýtu to nie je žiadny poloboh, ale celé božstvo splodené z Pallasa a Styxa. Bia, Zelos a Nike, samotné stelesnenie triumfu, boli tri z jeho sestier.

 

Hra zaznamenala veľký úspech a hráči nemuseli dlho čakať na odpoveď, či sa dočkajú pokračovania. Už na konci titulkov totiž bolo uvedené, že „Kratos sa vráti“. Pokračovanie bolo oficiálne ohlásené v roku 2006.

Jaffe bol kreatívnym riaditeľom a hlavným režisérom sa stal hlavný animátor prvej hry Cory Barlog. Vývojári chceli hráčom ukázať väčší pohľad na úlohu Kratosa v mytologickom svete, čo sa im aj patrične podarilo.

Vydanie sa však nevyhlo aj kontroverzii. Hra totiž prišla na PlayStation 2 a nie na tretiu generáciu, ktorá sa na pulty dostala štyri mesiace pred vydaním samotnej hry. Jaffe aj Barlog však presne vedeli, čo robia - omnoho viac hráčov vlastnilo PS2.

image

Poznáš známe tváre z videohier? Otestuj sa v našom kvíze a ukáž všetkým, že si pravý gamer

„Je tu 100 miliónov ľudí, ktorí budú môcť hrať God of War II hneď po jeho spustení,“ vyjadril sa Barlog. Následne vyšli niekoľko rozšírení či hier pre iné platformy. Po vydaní God of War III dorazil ešte God of War: Ascension, ktorý ako jediný ponúkal multiplayer.

Severský reštart

Následne to vyzeralo tak, že séria je na svojom konci. V roku 2018 však na pulty dorazil nový God of War. Nemal žiadny podtitul a všetko začalo dávať zmysel, keď sa fanúšikovia série dozvedeli, o čo vlastne v príbehu pôjde.

 

Vedel si, že...

Bledú pokožku Kratosa tvoria pozostatky spopolnených pozostatkov jeho manželky a dieťaťa. Bol oklamaný Aresom, bývalým bohom vojny, ktorý slúžil ako spúšťač Kratovej nenávisti k bohom. Grécke božstvo sa ho rozhodlo potrestať za jeho prehrešky tým, že mu ich pozostatky pri svätom obrade rozmazalo na kožu. Jeho zúrivosť bola ešte väčšia. 

 

Vývojári úplne zmenili prostredie a Kratosa vložili do sveta severskej mytológie. Odohráva sa mnoho rokov po udalostiach God of War III, kedy hlavný hrdina skončil v starovekom Nórsku v ríši Midgard a má syna menom Atreus. Po smrti jeho matky sa vydávajú na cestu, aby splnili jej posledné želanie a rozsypali jej popol na najvyššom vrchu deviatich ríš.

Hra bola vydaná nielen na PlayStation, ale prvýkrát aj na počítačoch cez Steam. 9. novembra 2022 vyšla na PlayStation 4 a 5 posledná hra s Kratom, God of War: Ragnarok. Aj keď išlo o koniec cesty, vyzerá to tak, že God of War sa predsa len vráti.

Budúcnosť a seriálové spracovanie

Barlog totiž potvrdil, že po nórskej ére by sme mohli vidieť sériu, ktorá sa bude zaoberať egyptskou alebo mayskou mytológiou. Okrem toho povedal, že sa mu páči myšlienka mať rôznych režisérov pre každú hru, čím naznačil, že v Santa Monice sa bude venovať ďalším projektom.

V budúcnosti sa však nedočkáme len hier. Aj keď sa v štúdiu Universal pomerne dlho pracovalo na filmovej adaptácii, nakoniec sa dočkáme seriálu. Ten si objednala streamovacia platforma Amazon Prime Video a zameriavať sa bude na príbeh z nórskej mytológie.

 

Vedel si, že...

V hre z roku 2018 Kratos svojho syna často oslovuje ako „Boy“ (chlapec). Mohlo by sa zdrať, že je to preto, že ich vzťah sa vyvíja a Kratos je voči nemu uzavretý. V skutočnosti sa však vývojári nevedeli zhodnúť na tom, ako sa bude chlapec volať. Dospeli k tomu až neskôr.

 

Aby toho nebolo málo, zo sveta God of War vychádzajú ak komisy, romány, dokumenty (odporúčame God of War: Unearthing the Legend z roku 2010) a dokonca aj heavymetalový album God of War: Blood & Metal. Ten vznikol ako pocta od rôznych kapiel s originálnou hudbou inšpirovanou práve touto videohernou sériou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/hry, menuAlias = hry, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 21:22