Ozónová vrstva sa pomaly zaceľuje.Brainee X Canva/
StoryEditor

Začiatok roka s aj dobrou správou: Koncentrácia látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu klesla o 50 percent

mor03.01.2023., 15:00h

Boj environmentálnych aktivistiek a aktivistov nie je márny a zbytočný. Aj vďaka ich iniciatíve a neúnavnému upozorňovaniu na ničenie a znečisťovanie životného prostredia sa oźonová vrstva našej planéty dáva dokopy.

Lajkuj Brainee.sk na

Toto zníženie nebezpečných plynov ohrozujúcich ozónovú vrstvu, ktorá nás chráni pred toxickým spektrom slnečného žiarenia, dosiahlo hranicu, ktorá bola detekovaná v roku 1980. Teda ešte pred tým, než sa tieto nebezpečné plyny začali masovo vypúšťať do atmosféry, informáciu prináša Noaa Research News.

image

Dočkáme sa v januári snehu? Padnú teplotné rekordy, meteorológovia prirovnali Európu k Afrike

Výskumníci z každoročnej analýzy vzoriek vzduchu zozbieraných z rôznych kútov sveta odčítali, že pokles škodlivých plynov v atmosfére z roka na rok klesá. Vedci NOAA to označili za významný míľnik pre ľudstvo. 

Je to síce pomalý pokrok, ale dôležité je, že je stabilný a koncentrácia plynov klesá už desaťročia. Vďačiť za to môžeme nie len aktivistkám a aktivistom, ale i dodržiavaniu medzinárodných kontrol a dohovorov, ktoré zakazujú výrobu a obchod s látkami poškodzujúcimi ozónovú vrstvu.

"Je skvelé vidieť tento pokrok," povedal Stephen Montzka, vedúci vedecký pracovník pre Globálne monitorovacie laboratórium NOAA. "Zároveň je trochu ponižujúce uvedomiť si, že veda je stále ďaleko od stavu, o ktorom by mohla povedať, že problém s ničením ozónovej vrstvy je za nami."

 

 

Informáciu prebrali aj Znepokojené matky, iniciatíva, ktorá združuje ženy a matky, ktorých spája strach o budúcnosť ich detí v súvislosti s klimatickou zmenou aj s inými globálnymi hrozbami, na ktoré spoločnosť reaguje nedostatočne. 

Niekedy je zlých správ príliš veľa a valia sa na nás z každej strany. Niekedy nás prepadne beznádej, pocit že svet sa len zhoršuje a klimatická kríza je už neriešiteľná. Občas sa zdá, že aktivizmus a ochrana životného prostredia nemajú zmysel, pretože neprinášajú okamžité výsledky, píše iniciatíva na svojej stránke na Facebooku.

image

Roztápajúci sa permafrost vyháňa domorodých obyvateľov z Aljašky. Život na dedinách je takmer nemožný

Tento pomalý, ale stabilný pokrok za posledné tri desaťročia sa dosiahol vďaka Montrealskemu protokolu, ktorý kontroluje a zakazuje výrobu látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu. Pri takomto pokračovní sa predpokladá obnova ozónu nad Antarktídou, kde je situácia najkritickejšia, okolo roku 2070.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 13:23