Akné dokáže poriadne potrápiťBrainee x Canva
StoryEditor

Koniec nekonečného boja s akné? Vedci tvrdia, že nová molekula si s ním môže hravo poradiť

Miroslav Kamody21.09.2023., 13:00h

Ľudia, ktorí majú veľké problémy s akné, si zrejme budú môcť konečne vydýchnuť. Vedci vytvorili nové antibiotikum, ktoré im môže rapídne pomôcť.

Lajkuj Brainee.sk na

Každý z nás zažil v puberte fázu akné, ktoré nám pokrylo takmer celú tvár. Niektorí sa ho však nezbavili a trpia jeho chronickou formou. Ako však informuje portál ScienceAlert, antibakteriálna zlúčenina dodávaná vo vnútri mikroskopických obalov by mohla čoskoro priniesť úľavu stovkám miliónov ľudí so zápalovým ochorením kože acne vulgaris.

Tento stav spôsobený premnožením kožnej baktérie nazývanej Cutibacterium acnes má za následok nepríjemné erupcie malých pustúl. Aj keď existujú spôsoby, ako obmedziť rast baktérií, napríklad pomocou antibiotík alebo hormónov, ktoré redukujú mastnotu pokožky, ktorá živí mikróby, mnohé majú vedľajšie účinky alebo sa stávajú neúčinnými, keď sa baktérie prispôsobia.

image

VIDEO Láska bez hraníc. Žena so vzácnym ochorením kože sa bála, že nikdy nenájde lásku, teraz majú s manželom dieťa

Nové antibiotikum

Základom novej liečby je antibiotikum narazín. Bežne sa používa na prevenciu infekcií u hospodárskych zvierat a hydiny a môže mať potenciál ako liečba, proti ktorej si baktéria ešte nevytvorila rezistenciu.

V tejto najnovšej štúdii výskumníkov, publikovanej v Nanoscale, sa ukázalo, že antibiotikum je účinné proti cieľovému patogénu v laboratórnych podmienkach. A čo viac, tím bol schopný preukázať, že dodávanie nanočastíc môže výrazne podporiť liečbu.

Keď sa narazín zabalí do malých kapsúl, ktoré sú tisíckrát menšie ako jeden prameň ľudských vlasov nazývaných nanomicely, prenikne oveľa hlbšie do pokožky, ako keby bol zmiešaný iba s vodou. Ich špeciálny systém dodávania nanočastíc zlepšil rozpustnosť viac ako 100-krát v porovnaní s jednoduchou zmesou vody.

Ideálny liek

Bolo to čiastočne spôsobené použitím Soluplus - zlúčeniny, ktorá zlepšila rozpustnosť nanomicel a stabilitu liečiva. "Micelová formulácia bola účinná pri dodávaní narazínu na miesta s akné, na rozdiel od zloženého roztoku, ktorý nedokázal preniknúť cez vrstvy kože," hovorí farmaceutický vedec Sanjay Garg z University of South Australia.

Zatiaľ čo tu vedci na svoje experimenty použili kožu z prasačieho ucha, v prípade skutočného akné by sa liek musel dostať do vlasových folikulov pod kožou. Tieto folikuly a pripojené mazové žľazy sú miestom, kde sa akné najviac darí. Ďalším krokom je preto zistiť, ako molekula funguje na ľuďoch.

Povrzbudivou správou ale je, že gél vyrobený vedcami zostal stabilný pri izbovej teplote až štyri týždne. To znamená, že by nemal byť problém používať ho v domácich podmienkach.

image

Päť mýtov o akné. Nie, naozaj ho nespôsobuje zlá hygiena a liečbu vytláčanie neurýchli

Akné spôsobuje vážne problémy

„Akné vážne postihuje približne 9,4 percenta svetovej populácie, najmä dospievajúcich, a spôsobuje u chorých úzkosť, rozpaky, nízke sebavedomie a sociálnu izoláciu,“ hovorí farmaceutka Fatima Abidová z University of South Australia.

„Aj keď existuje veľa perorálnych liekov predpísaných na akné, majú celý rad škodlivých vedľajších účinkov a mnohé sú zle rozpustné vo vode, čo je dôvod, prečo väčšina pacientov a lekárov uprednostňuje lokálnu liečbu,“ uzatvárajú odborníci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 17:17