Zlozvyky, ktoré bránia kvalitnému spánkuUnsplash/Vladislav Muslakov
StoryEditor

Nevieš večer zaspať? Známy lekár poukázal na päť zlozvykov, ktoré zrejme robíš aj ty a ničia ti spánok

Miroslav Kamody13.04.2024., 14:00h

Pokiaľ ich robíš aj ty, nečudujeme sa, že sa ráno budíš nevyspatý.

Lajkuj Brainee.sk na

Možno aj ty počas horúcich letných dní zažívaš množstvo bezsenných nocí, kedy sa len prevaľuješ zo strany na stranu a ráno vstávaš bez štipky energie. Práve na problémy so spánkom sa zameral Doktor Karan Rajan, ktorý sa so svojimi tipmi stal mimoriadne obľúbeným na sociálnej sieti TikTok, kde ho sleduje vyše päť miliónov ľudí.

image

Sleep tourism: Ísť na dovolenku a spať. Globálny fenomén vyhľadáva čoraz viac ľudí

Rajan vybral päť bežných zlozvykov, ktoré ti bránia v kvalitnom nočnom spánku. Prvým a zrejme aj najčastejším problémom je podľa neho večerné jedenie. Ak zješ ťažké jedlo menej ako dve hodiny pred spaním, zrejme ťa čaká poriadne zlá noc.

Neprejedaj sa

„Trvá 90 minút, kým sa 50 percent vášho žalúdka vyprázdni do tenkého čreva. Čím viac je váš žalúdok plný, tým vyššia je šanca na reflux kyseliny, ktorý môže samozrejme poškodiť váš spánok,” vysvetľuje Rajan.

Aj preto ľuďom radí, aby po zjedení poriadnej porcie jedla počkali dve až tri hodiny, kým si pôjdu ľahnúť. Prípadne sa jedeniu v tomto čase vyhnúť.

Nepi veľa vody

Druhým zlozvykom je zaliať sa tesne pred spaním vodou „Keď spíte, vaše telo zvyšuje produkciu hormónu ADH (vazopresín), takže zadržiava vodu a potláča vašu potrebu cikať,” hovorí doktor Rajan.

Ak však večer vypiješ veľa vody, môže sa tým znížiť množstvo produkovaného ADH a potom sa môže stať, že budeš musieť uprostred noci vstať a ísť na toaletu. Asi ti je jasné, že pri tomto procese ťa tvoje telo donúti vstať, čím zásadne naruší tvoj spánok.

Horúca miestnosť

Aktuálne azda najväčší problém. Na tvoj spánok má zásadný vplyv aj teplota samotnej miestnosti, v ktorej spíš. Našu maximálnu telesnú teplotu dosiahneme okolo 19:00. 

image

Budíš sa ráno s bolesťou chrbta? Zisťovali sme, aká poloha je pre našu chrbticu najlepšia

Následne už začína naša teplota klesať a spolu s tým sa cítime aj viac unavení. „Naše telo sa v podstate potrebuje ochladzovať, aby sme rýchlejšie spali,“ vysvetľuje. Snaž sa preto dopredu myslieť na to, že horúca izba a dobrý spánok nejdú dokopy.

Alkohol a kofeín

Štvrtým problémom pri zaspávaní je alkohol. Samozrejme, po dlhom dni, ťažkom týždni v práci či ťažkej skúške v škole si mnohí doprajú „zaslúženú odmenu“, no okrem mnohých ďalších problémov sa takto pripravuješ o kvalitný REM spánok.

image

Kofeínu sa radšej vyhni

Unsplash/Clay Banks

Posledným spomenutým problémom je podľa doktora kofeín - droga, ktorej sa všetci tak ťažko vzdávame. Nie je veľmi prekvapujúce, že kofeín nepomáha spánku, najmä keď ráno do seba lejeme kávu, aby sme dokázali dostatočne otvoriť oči. Mysli však na to, že kofeín „bráni hromadeniu spánkovej molekuly“, takže popoludňajšiu kávu by si mal radšej vynechať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:31