Shutterstock
StoryEditor

7 spôsobov, ako udržať svoj mozog mladý čo najdlhšie

PR článok10.11.2022., 00:00h

Jeho hmotnosť je len 1,5 kg a pritom zohráva v našom živote veľmi dôležitú úlohu. Mozog je hlavný orgán tela, vďaka ktorému sme schopní plnohodnotnej existencie v spoločnosti. Aj táto časť ľudského organizmu však podlieha starnutiu. V priebehu dní, týždňov, mesiacov a rokov sa mení a spolu s ním aj naše mentálne funkcie. Duševný úpadok sa tak vplyvom rôznych faktorov stáva bežným a zároveň jedným z najobávanejších dôsledkov starnutia. Nielen starnutie pleti, ale aj mozgu sa však dá veľmi dobre a pomerne jednoducho oddialiť.

Lajkuj Brainee.sk na

Kognitívne poškodenie nie je nevyhnutné, ak sa pokúsite príznaky opotrebovania mozgu zvrátiť pomocou niekoľkých spôsobov. Pokračujte v čítaní a dozviete sa, ako?

Kvalitný a dostatočne dlhý spánok

Tak, ako umývačka riadu pre všetko kuchynské náčinie, aj spánok je pre mozog dokonalým spôsobom, ako ho zbaviť všetkých nečistôt. Počas dňa sa v mozgu vplyvom rôznych stavov a situácií nahromadia jedovaté odpadové proteíny, ktorých sa potrebuje mozog zbaviť. A práve spánok je na tento účel najlepšie riešenie.

Spánok funguje ako čistiaci servis, vďaka ktorému sú mozgové bunky zbavené všetkých „nečistôt“. Podľa odborníkov to funguje tak, že počas spánku sa mozgové bunky zmrštia, následkom čoho sa vytvorí v systéme viac miesta pre mozgovú a miechovú tekutinu, ktorá škodlivé látky a toxíny z mozgu ľahšie vyplaví.

Navyše, krátkodobý a dlhodobo nekvalitný spánok môže viesť podľa odborníkov k zmenšovaniu mozgu a strate dôležitých mozgových buniek, čo sa automaticky postupom času odzrkadlí na našom psychickom a duševnom zdraví.

Ak si preto chcete udržať vitalitu mozgu čo najdlhšie, vytvorte si ideálne podmienky na dlhodobo kvalitný spánok. Ak nič iné, dobrý med vám v tom určite pomôže.

Niektorí vedci sa domnievajú, že čerstvý med môže podporovať tvorbu melatonínu kvôli možnému obsahu tryptofánu. Tryptofán je aminokyselina, ktorá hrá dôležitú úlohu pri produkcii serotonínu „hormónu šťastia“, ktorý pomáha stabilizovať našu náladu, ako aj melatonínu. Na druhú stranu pomáha lyžica medu pred spaním uľahčovať prácu aj pečeni.

Duševná stimulácia na kurze angličtiny

Prostredníctvom výskumov vedci zistili, že mozgové aktivity stimulujú nové spojenia medzi nervovými bunkami a môžu dokonca pomôcť mozgu vytvárať nové bunky, rozvíjať neurologickú „plasticitu“ a vytvárať funkčnú rezervu, ktorá poskytuje ochranu proti budúcej strate buniek. Akákoľvek duševne stimulujúca aktivita by preto mala pomôcť budovať a obnovovať váš mozog.

Čítajte, navštevujte kvalitné kurzy angličtiny, vyskúšajte inú „duševnú gymnastiku“, ako sú slovné hádanky alebo matematické úlohy. Experimentujte s vecami, ktoré si vyžadujú manuálnu zručnosť, ako aj duševnú námahu, ako je kreslenie, maľovanie a iné remeslá a uvidíte, že nielen po mentálnej stránke budete na tom oveľa lepšie!

image
Shutterstock

Pravidelný tréning mozgu v prírode

Výskumy ukazujú, že pravidelné používanie svalov pomáha vašej mysli tiež. Osoby, ktoré pravidelne cvičia, zvyšujú počet malých krvných ciev, ktoré privádzajú krv bohatú na kyslík do oblasti mozgu, ktorá je zodpovedná za myslenie.

Cvičenie tiež urýchľuje vývoj nových nervových buniek a zvyšuje spojenie medzi mozgovými bunkami (synapsie). Výsledkom sú mozgy, ktoré sú efektívnejšie, plastickejšie a prispôsobivejšie, čo sa premieta do lepšieho výkonu mozgu aj v starobe. Cvičenie tiež znižuje krvný tlak, zlepšuje hladinu cholesterolu, pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi a znižuje duševný stres, čo môže pomôcť vášmu mozgu, ako aj srdcu.

Rozhýbať telo však nemusíte iba v posilňovni. Aj niekoľkominútová príjemná prechádzka v prírode vie v tomto smere veľmi dobre pomôcť. Alebo si urobte čas v priebehu najbližšieho víkendu a absolvujte zdravú lyžovačku v Tatrách.

Zdravú preto, že rozhýbe vaše telo, okysličí mozog a pritom naplní telo adrenalínom a hormónmi šťastia.

Lahodný nápoj z pražiarne kávy

Asi vám nemusíme hovoriť, že káva je jedným z najviac konzumovaných nápojov na svete. Otázka ale znie: Do akej miery je pitie kávy dobré pre náš mozog?

V roku 2017 Boukje van Gelder a jej kolegovia informovali o 676 starších mužoch, ktorých študovali počas 10 rokov, aby zistili, či ich káva chráni pred kognitívnym poklesom. Zistili, že muži, ktorí pili kávu, mali menší kognitívny pokles ako tí, ktorí ju nepili. Najväčší efekt bol pozorovaný u tých, ktorí pili tri šálky kávy denne, pričom tí, ktorí pili viac či menej, zaznamenali menej významné účinky.

Ako ale môže káva chrániť mozog a podporovať pamäť?

Základom sú zrná z tej najlepšej pražiarne kávy. Aj chlieb či mäso si predsa kupujete najradšej čerstvé. Kofeín v takto kvalitnej káve zvyšuje v tele serotonín a acetylcholín, ktoré môžu stimulovať mozog a pomôcť stabilizovať hematoencefalickú bariéru.

Polyfenolové mikroživiny v káve môžu zabrániť poškodeniu tkaniva voľnými radikálmi, ako aj upchatiu mozgových ciev. Vysoké koncentrácie trigonelínu sa nachádzajú v kávových zrnách, ktoré môžu tiež aktivovať antioxidanty, čím chránia mozgové cievy.

Lepšia strava

Aj dobrá výživa môže pomôcť vašej mysli či telu. Napríklad ľudia, ktorí jedia stredomorskú stravu, ktorá kladie dôraz na ovocie, zeleninu, ryby, orechy, nenasýtené oleje (olivový olej) a rastlinné zdroje bielkovín, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku kognitívnej poruchy a demencie.

image
Shutterstock

Zlepšite si krvný tlak

Vysoký krvný tlak v strednom veku zvyšuje riziko kognitívneho poklesu v starobe. Aplikovanie zásad správneho životného štýlu do praxe pomôže, aby ste si udržali tlak na čo najnižšej úrovni. Ako na to?

Snažte sa udržať si štíhlu líniu tela, pravidelne cvičte, obmedzte alkohol, znížte stres a jedzte správne. S pomocou štýlového vaku na chrbát s potlačou bude na prechádzkach v prírode dosahovanie týchto cieľov ešte príjemnejšie.

Starajte sa o svoje emócie

Prieskumy z praxe zistili, že ľudia, ktorí sú úzkostní, depresívni, majú nedostatok spánku alebo sú vyčerpaní, majú tendenciu dosahovať slabé skóre v testoch kognitívnych funkcií. Zlé skóre samozrejme nemusí nevyhnutne predpovedať zvýšené riziko kognitívneho poklesu v starobe, ale dobré duševné zdravie a pokojný spánok sú určite dôležité ciele.

Ak sa o splnenie aspoň jedného z vyššie uvedených cieľov pokúsite aj vy, predčasnému starnutiu mozgu a jeho poruchám vo vyššom veku sa môžete veľmi jednoducho vyhnúť.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 14:03