Vynálezcovia, ktorých zabili vlastné vynálezyBrainee x Canva
StoryEditor

Zomreli pri tom, čo najviac milovali. Týchto vynálezcov zabili ich vlastné výtvory

Miroslav Kamody17.01.2023., 08:00h

Boli mimoriadne inteligentní a vytvorili veci, ktoré často zmenili svet. Ich vlastné výtvory sa im však zároveň stali osudnými.

Lajkuj Brainee.sk na

Byť vynálezcom v minulosti znamenalo nielen prestíž a záujem, ale aj strach verejnosti a všeobecné presvedčenie o čarodejníctve či hraní sa na boha. Najdesivejšie však vo väčšine prípadov bolo, že vzhľadom na nedostatok poznatkov títo inovátori ohrozovali svoje vlastné životy.

A niektorých to skutočne stálo život. Pozreli sme sa najznámejšie prípady, kedy vynálezcovia zomreli pri tom, čo milovali najviac - pre prekonávaní samých seba. 

Marie Curie

Marie Skłodowska–Curie, všeobecne známa aj ako Madame Curie, vynašla proces izolácie rádia po tom, čo spoluobjavila rádioaktívne prvky rádium a polónium. Stala sa tak jednou z najvýznamnejších žien v celej vedeckej histórii.

Zomrela však na aplastickú anémiu v dôsledku dlhodobého vystavenia ionizujúcemu žiareniu vychádzajúcemu z jej výskumných materiálov. Stalo sa tak najmä preto, že nebezpečenstvá žiarenia neboli v tom čase dobre pochopené.

image

Marie Curie

Wikipedia/Henri Manuel

William Bullock

Meno vynálezcu Williama Bullocka budú mnohí z vás pravdepodobne počuť prvýkrát. Tento Američan sa postaral o vynájdenie kotúčového rotačného tlačiarenského lisu, ktorý vo svojom odbore priniesol revolúciu.

Niekoľko rokov po predstavení a postupnom zavádzaní vynálezu sa mu však stala nehoda. Pri inštalácii nového stroja vo Philadelphii mu lis rozdrvil nohu. Z nej sa mu vyvinulo gangréna a Bullock počas amputácie zomrel.

image

William Bullock

Wikipedia

Francis Edgar Stanley

Francis a jeho dvojča Freelan mali skvelý nápad. Vytvorili spoločne auto založené na parnom pohone, ktoré bez väčších problémov fungovalo. Založili si preto spoločnosť Stanley Motor Carriage Company a pustili sa do práce vo veľkom.

Auto dostalo názov Stanley Steamer. Keď ho jedného dňa Francis šoféroval, napálil to s ním rovno do hromady dreva, čo sa mu, vzhľadom na minimálne bezpečnostné prvky, stalo osudným.

image

Bratia Stanleyovci

Wikipedia

Thomas Andrews

Andrews si v priebehu života vybudoval povesť známeho obchodníka a staviteľa lodí. Jeho meno začalo byť známe v prístavoch po celom svete, a preto potreboval niečo, s čím každému vyrazí dych. Ako námorný architekt sa preto podpísal pod budúcu pýchu morí.

Táto zaocenáska luxusná loď dostala názov Titanic. Ako už veľmi dobre vieš, počas prvej plavby loď 14. apríla 1912 narazila na ľadovec a stroskotala. Na palube zahynulo viac ako 1 500 ľudí, medzi nimi aj Andrews. Jeho telo sa nikdy nenašlo.

image

Titanic

Central Press/Getty Images

Alexander Bogdanov

Bogdanov získal vzdelanie v medicíne a psychiatrii. Jeho široké vedecké a medicínske záujmy siahali od teórie univerzálnych systémov až po možnosť omladenia človeka prostredníctvom transfúzie krvi.

Vynašiel originálnu filozofiu nazvanú „tektológia“, ktorá je dnes považovaná za predchodkyňu teórie systémov. Bol jedným z prvých ľudí, ktorí experimentovali s transfúziou krvi. Zomrel, keď na seba použil krv obete malárie a TBC.

image

Alexander Bogdanov

Wikipedia

Karel Souček

Tento česko-kanadský odvážlivec sa preslávil v roku 1984, keď sa stal prvým kaskadérom po 23 rokoch, ktorý prežil pád cez Niagarské vodopády v sude. Kľúčom bol jeho na mieru navrhnutý plastový a kovový valec, ktorý na jednom konci zavážil tak, aby zostal vzpriamený, keď padal.

Po páde skončil pomliaždený, ale triumfoval. O pár mesiacov skočil zo strechy Houston Astrodome do veľkej kade s vodou. Došlo však k predčasnému uvoľneniu suda, ktorý začal pri páde k zemi rotovať, a namiesto toho, aby dopadol doprostred nádrže, narazil na jej okraj. Souček neskôr v nemocnici zomrel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 23:29