Obrovské množstvo vynálezov, ktoré uľahčujú ľudský život totiž pochádza práve zo zvieracej či rastlinnej ríše.Pexels/egor-kamelev, Magda Ehlers, Pixabay/pixelanarchy/
StoryEditor

Suchý zips, rýchlostné vlaky či netoxické vodeodolné lepidlo. Pozri sa, ako sa z prírody stala matka vynálezov

Michal Čiernik02.01.2023., 09:00h

To, že si príroda poradí zo všetkým, sa nehovorí len tak. Obrovské množstvo vynálezov, ktoré uľahčujú ľudský život, totiž pochádza práve zo zvieracej či rastlinnej ríše.

Lajkuj Brainee.sk na

Počas miliónov rokov evolúcie príroda našla riešenia mnohých problémov, s ktorými sa stretávame aj dnes. Napríklad suchý zips bol vynájdený po tom, čo švajčiarsky inžinier žasol nad lopúchmi, ktoré sa prilepili na srsť jeho psa. Myšlienka robotických rúk vychádzala z pohybu a schopnosti uchopenia sloních chobotov. A predná časť japonských rýchlostných vlakov bola prerobená tak, aby napodobňovala aerodynamický zobák rybára riečneho, čím sa obmedzil sonický tresk, ktorý vytvárali pri výstupe z tunelov, uvádza The Guardian.

Z prírody sme si brali príklad nie len vo vedeckých vynálezoch ale aj v architektúre, ako načrtol výskum publikovaný v Nature. Pôvabné a pre oko krásne línie rastlín a kvetov sme sa snažili zvečniť v podobe monumentálnych budov. Pekinský národný štadión je napríklad inšpirovaný vtáčím hniezdom, Lotosový chrám v Indii má tvar, prekvapivo, ako lotos a umelý ostrov Palm Jumeirah v Dubaji má podobu palmy

image

Lotosový chrám v Indii.

Flickr/jeremy Vandel/

Naša schopnosť kopírovať prírodu je však čoraz sofistikovanejšia. Saurav Goel, profesor na London South Bank University, pracuje na navrhovaní rozložiteľných materiálov, ktoré slúžia ako udržateľné alternatívy k tým, ktoré sa v súčasnosti používajú. „Plasty, sklo, cement a zliatiny sú bežné technické materiály a ich recyklácia spotrebuje veľa energie. Znamená to, že ich prirodzený rozklad bude trvať niekoľko desaťročí. Toto je hlavná prekážka udržateľnosti,“ hovorí.

image

Rekonštruoval najkrajšiu tvár stredovekej ženy. Dokáže ukázať, aký mali ľudia život, hovorí forenzný umelec

Jeho tím sa snaží replikovať krídla vážky, ktoré sú prirodzene antibakteriálne, na použitie v umelých častiach tela, pretože by mohli byť hygienickejšie ako súčasné materiály. Jeho cieľom je v najbližších 50 rokoch vytvoriť „biorobota“, ktorý bude mať mäkké tkanivá podobné tým ľudským. „Pre nás je naše ľudské telo dokonalým biologickým strojom,“ hovorí.

image

Vedcov už dlho zaujalo, ako dobre sa mušle pod vodou držia na skalách. Teraz pracujú na tom, ako replikovať ich lepkavé proteíny, aby vytvorili netoxické lepidlo, ktoré okamžite spája materiály, dokonca aj pod vodou.

Pexels/magda Ehlers,/

Lepidlo z mušlí alebo čistenie vody cez korene rastlín

Vedcov už dlho zaujalo, ako dobre sa mušle pod vodou držia na skalách. Teraz pracujú na tom, ako replikovať ich lepkavé proteíny, aby vytvorili netoxické lepidlo, ktoré okamžite spája materiály aj pod vodou. Mohlo by sa napríklad používať aj na uzavretie rán po operácii.

image

Najväčšie vesmírne novinky tohto roka: Úchvatné zábery z ďalekých kútov vesmíru či ambiciózne sci-fi misie

Korene rastlín sú schopné selektívne nasávať vodu a špecifické živiny potrebné pre rast. Vedci sa ich snažia napodobniť, aby vytvorili lepšie techniky čistenia vody.

image

Vedci sa snažia napodobniť kožu chameleónov na výrobu umelej inteligentnej kože.

Pexels/egor-kamelev/

inteligentná koža na štýl chameleóna či umelá fotosyntéza

Pokožka chameleóna, ktorá mení farbu, obsahuje malé kryštáliky, ktoré odrážajú svetlo rôzne podľa toho, aké sú veľké alebo ako sú usporiadané. Na zmenu farby pokožku jednoducho napínajú alebo uvoľňujú. Vedci pracujú na tom, ako skopírovať spôsob, akým upravujú svoje farby na základe prostredia , aby vytvorili umelé „inteligentné kože“ , ktoré by sa dali použiť ako kamufláž alebo signalizácia na veľké vzdialenosti.

image

Samoučiaca protetická ruka či robotický barman, ktorý sa s tebou porozpráva. Pozri si najúžasnejšie robotické novinky tohto roka

Rastliny produkujú potravu fotosyntézou, a keď to robia, vysávajú oxid uhličitý z atmosféry. Po desaťročia sa vedci pokúšali replikovať tento proces ako spôsob výroby energie a riešenia klimatickej krízy. Kalifornským výskumníkom sa teraz podarilo premeniť oxid uhličitý na etanol, kktorý možno použiť ako palivo, pomocou provizórneho solárneho článku.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 13:51