Muž trpí extrémne zriedkavým syndrómom. Jeho žalúdok produkuje alkohol sám od seba.Brainee/Canva/
StoryEditor

Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo

ČTK25.04.2024., 14:00h

Muž trpí extrémne zriedkavým syndrómom. Jeho žalúdok produkuje alkohol sám od seba. Na svete je len 20 oficiálne potvrdených podobných prípadov.

Lajkuj Brainee.sk na

Belgickému vodičovi, ktorý dostal od polície dve pokuty za šoférovanie v opitosti, súd tieto tresty zrušil. Štyridsaťročný muž z Brugg uspel s námietkou, že sa mu alkohol nedostal do krvi pitím piva či destilátov, ale že ho produkuje jeho telo. Súd uznal, že trpí vzácnou poruchou, s ktorou si môže sadnúť za volant.

image

Syndróm démonickej tváre skutočne existuje. Muž vysvetľuje, aké je to žiť s diagnózou, ktorou trpí len 75 ľudí na svete

Muž sa podľa televíznej stanice BFMTV ocitol na súde kvôli dvom pokutám, ktoré dostal za jazdu pod vplyvom alkoholu v posledných dvoch rokoch. Najvýraznejšie prekročil povolený limit, ktorý v Belgicku predstavuje pol gramu na liter krvi, predvlani v apríli, keď mal takmer štyrikrát viac. To zodpovedá vypitiu zhruba piatich pív. O mesiac neskôr mu policajti namerali trojnásobok povoleného množstva.

Zriedkavý symdróm

Podľa jeho advokátky Anse Ghesquiereovej viacerí lekári nezávisle od seba potvrdili, že trpí vzácnou poruchou nazývanou syndróm vlastného pivovaru (ABS), ktorá bola zatiaľ preukázaná iba u 20 ľudí na svete. Telo dotknutého človeka si samo vyrába alkohol, najmä pri konzumácii potravín s vysokým obsahom sacharidov ako je pečivo, zemiaky alebo strukoviny.

Súd uznal, že muž mal alkohol v krvi pričinením "vyššej sily", a oslobodil ho od viny. „Máme z verdiktu radosť, ale ešte nie je definitívny,“ povedala podľa agentúry AFP Ghesquiereová s dodatkom, že prokuratúra má 30 dní na odvolanie.

Muž teraz podľa obhajkyne dodržiava výživový režim, pri ktorom sa snaží predchádzať konzumácii potravín stimulujúcich produkciu alkoholu. Prokuratúra mu odporučila, aby sa tiež vyhol pitiu alkoholických nápojov. Obhajkyňa podotkla, že jej klient nešťastnou súhrou náhod pracuje v pivovare.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 23:53