Pri prvom spustení po štyroch rokoch vedci objavili nové časticeFlickr.com/
StoryEditor

Zmodernizovaný urýchľovač častíc v CERN-e znovu spustili. Konšpirátori mali raj

Michal Čiernik12.07.2022., 12:00h

Po takmer štyroch rokoch opäť spustili Veľký hadrónový urýchľovač častíc. Konšpirátorov to nenechalo dlho chladnými. Namiesto niektorými ľuďmi očakaváneho zničenia planéty naopak prišli vedci s prelomovým objavom.

Lajkuj Brainee.sk na

Pre nezasvätených - hadrónov urýchľovač v CERN-e je najväčší a najvýkonnejší urýchľovač častíc na svete, ktorý pozostáva z 27-kilometrového prstenca supravodivých magnetov, ktoré pomáhajú zvýšiť energiu vystrelených častíc. Vo vnútri urýchľovača sa dva vysokoenergetické lúče častíc pohybujú rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla, kým sa zrazia. Lúče sa pohybujú v opačných smeroch v oddelených trubiciach vo vákuu.

Urýchľovač bol primárne vybudovaný pre skúmanie elementárnych častíc hmoty. Je uložený v tuneli približne stopäťdesiat metrov pod zemou pri Ženeve na hranici medzi Francúzskom a Švajčiarskom.

Jeden z najväčších úspechov LHC (Large Hadron collider) bolo potvrdenie existencie do vtedy len teoretickej častice známej ako Higgsov bozón. Stalo sa tak v roku 2012, práve v tomto roku keď mal nastať koniec sveta podľa Mayského kalendára. Práve preto sa na piaty júl, kedy znovu naštartovali urýchľovač, tešili všetci konšpirační teoretici.

image

Vedci vo vesmíre objavili alkohol. Môže zohrávať zásadnú úlohu pri tvorbe hviezd

Ako povedal jeden používateľ Twitteru: „Čo by sa stalo, keby sme zničili vesmír? Vedeli by sme to? Možno CERN náhodou vytvoril čiernu dieru, ktorá nás vtiahla dovnútra bez toho, aby sme si to vôbec všimli, a my v nej len žijeme.“ Zatiaľ čo ľudia s aspoň trochu všeobecným rozhľadom si búchajú po čele, je strašne veľa takých, čo s fiktívnymi teóriami súhlasia.

Niektorí sú o svojej pravde presvedčení natoľko, že keď sa častice v urýchľovači znovu rozbehli, začali varovať ľudí, že by náš svet mohol vstúpiť do paralelného vesmíru. To zahŕňa aj jednu TikTokerku, ktorá svojim nasledovníkom povedala, aby 4. a 5. júla nepili alkohol a udržiavali sa v dobrej nálade. Verila totiž, že práve pozitívna energia určí, v akom paralelnom svete budeme žiť ďalej.

@divineanis777 #psa #spirituality #staysafe #stayawake #vibecheck ♬ original sound - Anisiya Frayt

Buď si však istý, že vedci túto teóriu rozhodne nepodporujú, a ako to často býva, realita je oveľa menej katastrofálna. Namiesto toho, aby zničili planétu, výskumníci objavili tri nikdy predtým nevidené kombinácie kvarkov (typ elementárnej častice a najzákladnejšiu známu zložku hmoty). Ako uvádza Sciencealert, Tri nové typy subatomárnych častíc, ktoré boli ktoré boli objavené pri testoch, nie sú celkom odhaleniami na Higgsovej úrovni. Naznačujú však, že LHC je na ceste objaviť ešte viac predtým nevidených stavebných kameňov vesmíru.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 05:39