Lacné smartfóny s prémiovými funkciamiUnsplash
StoryEditor

Našli sme najlacnejšie smartfóny s prémiovými funkciami drahých modelov. Z tohto zoznamu si vyberie úplne každý

iDnes.czJan Matura01.10.2023., 11:00h

Prémiové smartfóny vedia to, čo lacnejšie prístroje nezvládnu. Rozdiel je v niekoľkých funkciách, ktoré sú doposiaľ vyhradené práve len drahým telefónom. Ale existujú výnimky, ktoré sme sa pokúsili nájsť. Pokiaľ však chceš skutočne ušetriť, musíš si nastaviť priority. Všetko za polovicu nedostaneš, alebo to bude mať háčiky.

Lajkuj Brainee.sk na

Fotoaparát - teleobjektív lacno nezoženiete

Pri fotoaparátoch je možné zostavu pre prémiový smartfón definovať pomerne ľahko: hlavný snímač s optickou stabilizáciou, širokouhlý objektív a teleobjektív. Optickú stabilizáciu zoženieš relatívne lacno, majú ju aj telefóny okolo 245 eur. Rovnako tak širokouhlý objektív nie je nijako výnimočná vec, ale problém nastáva pri teleobjektíve. To je jednoducho niečo, čo lacné telefóny nemajú. Občas sa do lacných vôd prepadne nejaký výpredajový prístroj s teleobjektívom, ale všeobecne platí, že práve ten je znakom prémiového smartfónu.

Ukazovať najlacnejšie telefóny so širokouhlým objektívom nemá zmysel, ten nájdete aj pri low-endoch. Často s malým rozlíšením, ale je tam. Optickú stabilizáciu aktuálne najlacnejšie ponúkne minuloročný Samsung Galaxy A23 alebo naopak úplne nová Motorola G54. Obaja s cenou okolo 300 eur. Naraziť potom môžeš aj na dopredaj starších modelov s ešte nižšou cenou.

image

Digitalky: Toto je veľmi slušný telefón do 600 eur a ako to dopadlo s mozgovým implantátom u epileptičky?

V prípade teleobjektívu musíte vydať minimálne 400 eur v prípade Sony Xperia 10 V, čo je pomerne čerstvý model. Má teleobjektív s dvojnásobným optickým priblížením. Treba však dodať, že výkony fotoaparátu tohto telefónu sú kompromisné, taktiež je to telefón strednej triedy. Za rovnaké peniaze zaobstaráte aj už spomínaný dlhoročný Samsung Galaxy S20 FE s trojnásobným priblížením. S vyššou cenou ponuka rastie, okolo 570 eur si už môžete celkom dobre vyberať.

Teleobjektív je možné nahradiť výrezom z čipov s vysokým rozlíšením. Tento postup chcú rozširovať aj výrobcovia, ale to je skôr blízka budúcnosť. V každom prípade, ak si ochotný sa s fotkou pohrať, môžeš to skúsiť aj pri telefónoch, ktoré majú 108 či 200 Mpix snímač. Výsledok nebude rozhodne taký dobrý ako pri optickom priblížení, ale alternatíva to je. Foťák s rozlíšením 108 Mpix kúpiš dnes aj za 200 eur, za telefón s 200 Mpix snímačom zaplatíš dvojnásobok. Najlacnejší za 400 eur je aktuálne Infinix Zero Ultra.

Prémiové drobnosti

Bez toho, aby sme hľadali najlacnejšie alternatívy, tak ešte spomenieme ďalšie funkcie, ktoré prémiové mobily majú a pri lacnejšej produkcii nie sú bežné. Asi najdôležitejšia je v tomto smere odolnosť. V ideálnom prípade podľa normy IP68. Také označenie indikuje, že telefón odolá prachu a môžete ho ponoriť aj do vody. Neznamená to, že s takýmto telefónom budeš pravidelne chodiť do vody, ale keď sa niečo stane, tak by mu voda ublížiť nemala. Prístroje spĺňajúce normu IP68 možno nájsť aj v kategórii pod 410 eur korún, ale častejšie bude odolnosť nižšia, napríklad IP52 alebo IP54.

image

Samsung Galaxy S21 FE

Samsung

Donedávna bola špecialitou drahých smartfónov aj podpora eSIM. Teda elektronická SIM, kedy už nie je potrebné dávať do telefónu fyzickú plastovú SIM. Dlho to nebola vyložene kľúčová funkcia, ale potom sa objavili služby ponúkajúce eSIM pre cestovateľov. A ponuka je to vzhľadom na drahý roaming veľmi zaujímavá v podstate kdekoľvek. Aktuálne sa eSIM ukazujú aj v niektorých lacných modeloch s cenou okolo 250 eur, ale zatiaľ je takýchto prístrojov strednej triedy, že by ich šlo spočítať na prstoch jednej ruky.

Znakom prémiových smartfónov je aj dlhá či dlhšia podpora aktualizácií systému. Apple je v tomto smere premiantom, všetkým modelom garantuje päť rokov upgradov na najnovšiu verziu iOS. Pri Androide sa to v poslednej dobe zlepšuje, ale pri lacnejších modeloch to stále často nie je žiadny zázrak.

Za koľko je možné zaobstarať plnohodnotný top model?

Vyššie sme spomenuli najlacnejšie alternatívy s jednotlivými funkciami. Niektoré toho vedia viac naraz, ako napríklad Samsung Galaxy S20 FE. Ale to je už skutočne starý telefón. Novší Samsung Galaxy S21 FE vyjde na 550 eur so skromnou pamäťou 128 GB a o 50 eur s pamäťou 256 GB. Má teleobjektív, bezdrôtové nabíjanie, optickú stabilizáciu, výkonný procesor Snapdragon 888, spĺňa normu IP68 a tak ďalej. Zariadenie je zo začiatku roku 2022, teda o poznanie novší ako predchádzajúce S20 FE.

image

Naše telá sa menia z nadmerného používania technológií, streameri majú na hlavách od slúchadiel priehlbiny

A alternatívy? Jedinou plnohodnotne vybavenou alternatívou je Motorola Edge 30 Ultra, teda minuloročný top model značky, ktorý aktuálne stojí 550 eur. Jeho zaujímavosťou je hlavný fotoaparát s rozlíšením 200 Mpix a optickou stabilizáciou. K tomu je tu aj teleobjektív. Veľmi rýchle 125W nabíjanie doplní energiu za 20 minút a je tu aj výkonné bezdrôtové nabíjanie. Jedinou nevýhodou je nižšia odolnosť iba podľa IP52.

Motorola boduje aj čistým Androidom, k aktualizáciám sa stavia pomerne dobre, takže náš tip smeruje práve k tomuto modelu. Podobné vlastnosti má potom aj OnePlus 10 Pro, ktorému chýba bezdrôtové nabíjanie, ale zase má 2K rozlíšenie displeja. To však za kľúčové nepovažujeme. Navyše tento model už stojí 630 eur. O 50 eur drahšie kúpiš vlaňajší základný top model Samsungu Galaxy S22, ale len s 128GB pamäťou. Ďalšie prémiové smartfóny už stoja okolo 800 eur.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 10:09