Záber z animovaného filmu Strange WorldDisney
StoryEditor

Učiteľka pustila deťom v škole animák od štúdia Disney. Kvôli gej postave ju jedna mama nahlásila úradom

Miroslav Kamody17.05.2023., 08:00h

Floridské ministerstvo školstva vyšetruje učiteľku, ktorá sa deťom rozhodla na hodine pustiť animovaný film z dielne štúdia Disney. Jediným dôvodom je, že v ňom vystupovala LGBTI+ postava.

Lajkuj Brainee.sk na

Učiteľka piateho ročníka Jenna Barbee čelí obvinenia z indoktrinácie (snaha o prijatie určitej doktríny, úsilie, aby boli bez kritického uvažovania prijaté názory, hodnoty, postoje, pozn.) za to, že v triede pustila animovaný film Neobyčajný svet (Strange World).

Ako pripomína portál Indy100, ide o prvý animák od štúdia Disney, v ktorom otvorene vystupuje gej postava. Floridská učiteľka sa však bráni, že tento fakt nemal nič spoločné s jej rozhodnutím film premietať. Jednoducho chcela deťom dopriať „prestávku mozgu“.

Nespokojná mamička

Jenna nahrala video na sociálnu sieť TikTok, aby sa podelila o svoju verziu príbehu. „Myslela som si, že by bol skvelý čas dať im prestávku od učenia tým, že im ukážeme film, ktorý súvisí s tým, o čom sme sa učili v škole,“ vysvetľuje. 

Celý problém vznikol po tom, ako sa jedna z rodičov, ktorá je zhodou okolností aj členkou predstavenstva školy, dopočula o výbere filmu. Vzápätí učiteľku nahlásila na ministerstve školstva štátu Florida.

„Pochopila som jej pohľad, že naozaj nechce, aby sa toto ukazovalo. Nikdy predtým som túto perspektívu nevidela, takže som si nemyslela, že je to veľký problém, ale keď som videla, aká je naštvaná, povedala som jej, že rozumiem a vnímam túto lekciu,“ pokračovala učiteľka.

„Nikdy by som nikoho neindoktrinovala, aby nasledoval moje presvedčenie,“ priznala. „Vždy však budem bezpečnou osobou, ktorá bude šíriť posolstvo láskavosti, pozitivity a súcitu pre každého.“

Ľudia sú na strane učiteľky

Reakcie na video na seba nenechali dlho čakať. Čoskoro ho zaplavili komentáre s masívnou podporou od divákov. „Ako bývalý Floridčan vám veľmi pekne ďakujem, že ste sa postavili za svoje deti. Florida už nie je taká, ako keď som bol dieťa.“

image

Simpsonovci opäť predpovedali budúcnosť. Ľudia skutočne protestovali proti stvárneniu sochy Dávida od Michelangela

„Som na teba hrdý a ďakujem ti, že si sa takto postavil,“ napísal ďalší. „Ak sa to muselo stať niekomu, som rád, že sa to stalo niekomu takému silnému, inteligentnému a láskavému.“

Tretí dodal: „Sme na vás hrdí, mladí učitelia. Členka rady potrebuje lekciu láskavosti. Prepáčte, že vaša situácia ako profesionála sa stala neudržateľnou.“ Aj keď samotné reakcie zrejme nebudú mať vplyv na rozhodnutie ministerstva, video s vyše 4,5 milióna zhliadnutiami a 35-tisíc komentármi jasne ukazuje, že verejnosť je na strane učiteľky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 03:16