Falošné správy zaplavili ruské televízieScreenshot Twitter/Ylplums/
StoryEditor

Nevychádzajte z domu, utesnite všetky okná a dvere. Hackeri falošnými poplašnými správami zaplavili ruské televízie

Michal Čiernik11.03.2023., 13:00h

Je to už tretíkrát za posledné tri týždne, čo ruské televízie odvysielali falošné poplašné správy. Tentokrát však boli oveľa nebezpečnejšie.

Lajkuj Brainee.sk na

„Bol vyhlásený poplach. Okamžite choďte do úkrytu,“ Znelo z ruských televízií, zatiaľ čo sa mapa krajiny na obrazovke postupne menila na červenú zo západu na východ.

Falošný jadrový útok

Na obrazovkách sa objavili čierno-žlté varovania pred jadrovým útokom so správou, aby sa všetci bezpodmienečne ukryli. Podľa webu Metro.uk tieto falošné správy prerušili televízne a rozhlasové programy v Moskve a Sverdlovskej oblasti vrátane štvrtého najväčšieho mesta krajiny Jekaterinburgu.

Nebolo to prvýkrát

„V Moskve bol odvysielaný falošný letecký poplach po napadnutí serverov rozhlasových staníc a televíznych kanálov,“ uvidelo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. A nebolo to prvýkrát. 22. februára falošná siréna civilnej obrany oznámila, že je v platnosti „letecký poplach“, zatiaľ čo správa z 28. februára falošne varovala pred raketovým útokom.

image

VIDEO Internetom sa šíri film ZLOvensko. Ukazuje dopady hybridnej vojny na Slovákov, ktorí milujú Rusko a Putina

Zatiaľ čo varovania o falošných správach sa prvýkrát objavili minulý mesiac, kybernetické útoky sú bežným javom, odkedy Rusko vo februári minulého roka napadlo Ukrajinu. Tie má na svedomí IT armáda Ukrajiny, organizácia, ktorá vznikla krátko po invázii.

Zatiaľ však nie je jasné kto stojí za poslednými televíznymi a rozhlasovými hackmi, ktoré zverejnili falošné správy o jadrovom útoku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 23:07