Maltézsky rád existuje už od 11. storočia a jeho misiou bola pomoc ľuďom v núdzi. Alessandro Bianchi/Reuters
StoryEditor

Atentát na Kennedyho či šírenie HIV. Z čoho všetkého obviňujú tajomný Maltézsky rád?

Nikola Michalkova31.10.2022., 09:00h

Je neutrálny, apolitický a nestranný. Maltézsky rád však len nedávno rozpustil pápež František. Aktívny je v 120-tich krajinách a poskytuje pomoc ľuďom v núdzi.

Lajkuj Brainee.sk na

Rád sa zrodil ako mníšske spoločenstvo, ktoré je inšpirované svätým Jánom Krstiteľom vo Svätej zemi okolo roku 1050. Špitálnici prevádzkovali hospic, ktorý poskytoval starostlivosť a prístrešie pútnikom. V roku 1113 mu pápež Paschal II. udelil právo slobodne voliť svojich predstavených bez zásahov iných laických alebo náboženských autorít a poskytol tak právny nezávislý základ jeho nezávislosti. Pred rokom 1798 všetci rytieri zložili tri sľuby chudoby, čistoty a poslušnosti. 

,,Maltézsky rád sa staral o ľudí v núdzi prostredníctvom lekárskej, sociálnej a humanitárnej činnosti. Každodenne poskytoval podporu zabudnutým alebo vylúčeným členom spoločnosti. Rád sa zapájal predovšetkým do pomoci ľuďom, ktorí žili uprostred ozbrojených konfliktov či prírodných katastrof," uvádza sa na stránke Order of Malta

Na celom svete sa Maltézsky rád venoval zachovaniu ľudskej dôstojnosti a starostlivosti o všetkých, ktorí to potrebujú bez ohľadu na pôvod alebo náboženstvo ľudí v núdzi. Rád bol financovaný prostredníctvom dotácií. 

Pomoc chudobným

Maltézsky rád sa zaoberal predovšetkým pomocou ľuďom v núdzi v rámci 100 projektov ročne. Pomáhali v 20-tich krajinách v Afrike, Ázii a Amerike. Malteser International ako jedna z organizácii Maltézskeho rádu zabezpečuje núdzovú pomoc po katastrofách a podporuje snahy o obnovu so zameraním na trvalo udržateľný rozvoj. Skladá sa z 80-tisíc dobrovoľníkov a 42-tisíc zamestnancov. 

„Už 60 rokov stojí Malteser International pri tých, ktorých zasiahla chudoba, choroba, konflikt a katastrofa, pomáha im viesť zdravý a dôstojný život – bez rozdielu náboženstva, pôvodu alebo politického presvedčenia,“ uvádza sa na oficiálnej stránke Order of Malta

image

Rád tvorí 13 500 členov. Prijímanie do rádu je len na základe pozvánky.

Alessandro Bianchi/Reuters

Založenie nemocnice

V 11. storočí maltézski rytieri v Jeruzaleme založili nemocnicu, aby sa mohli starať o pútnikov bez ohľadu na ich náboženské vierovyznanie alebo pôvod. Ich práca sa preslávila až v roku 1113, keď pápež Paschal II. oficiálne uznal kláštornú komunitu za laickú rehoľu. 

Zatiaľ čo členovia Maltézskeho rádu v minulosti tradične patrili k aristokracii, dnes sa kladie dôraz na ušľachtilosť ducha a správania. Maltézsky rád sa skladá z 13 500 rytierov, dám a kaplánov. Členovia musia preukazovať oddanosť a sú prijímaní podľa jednotlivých krajín prostredníctvom priorít a národných asociácií. 

image

Stručná história salemských procesov s čarodejnicami. Desiatky ľudí zomreli len kvôli poverčivosti

Prijímanie do rádu

Členom rádu sa nemôže stať len tak hocikto. Prijímaní sú na základe pozvania. ,,Členovia sú ľudia s nepochybnou katolíckou morálkou a praxou, ktorí si v priebehu rokov získali zásluhy v súvislosti s Maltézskym rádom, jeho inštitúciami a jeho humanitárnymi prácami. Za návrhy na prijatie zodpovedá príslušné veľkopriorstvo alebo národná asociácia," uvádza sa na stránke Order of Malta.  

Konšpiračné teórie

Konšpiračné teórie o ráde sa začali vytvárať najmä z dôvodu, že jeho činnosti boli istým spôsobom tajné a jeho členovia mali jedinečné politické postavenie a spojenie s križiackymi výpravami. Portál Foreign Policy píše, že medzi údajných členov mali patriť aj riaditelia organizácie CIA William Casey a John McCone, predseda Chrysleru Chairman Lee alebo člen GOP Pat Buchanan. Tieto informácie však žiadny zo spomínaných ľudí nepotvrdil. 

Teórie však neskončili len pri špekulovaní o bývalých členoch. Niektoré z nich tvrdili, že rytieri mali stáť za rôznymi zločinmi, ako je napríklad atentát na Kennedyho či šírenie vírusu AIDS prostredníctvom kliník, ktoré Maltézsky rád založil v Afrike. 

V roku 2006 v Spojených arabských emirátoch vyšiel v novinách článok, ktorý tvrdil, že rytierli mali priamo ovplyvňovať americkú politiku v Iraku či v Afganistane, čím vraj mali zopakovať svoju úlohu, ktorú zohrávali v krížových výpravách. 

Na základe tohto článku islamistické webové stránky v Egypte začali vyzývať svojich stúpencov, aby zaútočili na veľvyslanectvo rádu v Káhire. Tieto udalosti prinútili rád vydať vyhlásenie, v ktorom tieto tvrdenia popierajú. 

Okrem toho sa v dokumente na Youtube hovorí aj o tom, že rytieri boli spájaní aj s Hitlerom a nacistami, ktorým mali vraj pomáhať pri úteku. Nakoľko sú tieto teórie pravdivé, nikto netuší, pretože sa doteraz nepotvrdili. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. máj 2024 18:30