StoryEditor

Veľká časť klientov nocľahárne sú mladí ľudia, odchovanci z decákov. Nepijú a nedrogujú, tvrdia zamestnankyne

Rastislav Orth20.09.2023., 15:00h

Zariadenie Depaul funguje už takmer 17 rokov. Vzniklo v roku 2006 ako reakcia na jednu krutú zimu, kedy počas jedinej noci zahynuli dve desiatky ľudí. Keď sa otvoria brány nocľahárne, najmä v zime sa tam nahrnie veľa ľudí, ktorí sa nevedia dočkať tepla. Naopak, v lete sa prídu skryť pred horúčavami, hovorí koordinátorka dobrovoľníkov Hana Maďarová.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako vyzerá práca zamestnancov aj dobrovoľníkov? Čo je a nie je pravda o ľuďoch bez domova? Čo sa deje počas večerov v nocľahárni? Dominika, PR manažérka, a Hanka vyvracajú mýty o bezdomovectve aj na školách. Snažíme sa šíriť takú osvetu medzi mladými, často by nás ani nenapadlo, že človek, ktorý pri nás sedí v autobuse, je bez domova, ale tak to je, prezradili pre Brainee.

Keď sa bavíme o ľuďoch bez domova, väčšinou máme pocit, že ide zväčša o starších ľudí. Je ale veľa ľudí o ktorých by sme nepovedali, že sú bez domova. Ide o siroty, možno študentov z chudobných rodín?

Máme klientov od 18tich rokov naprieč všetkým generáciami. Mnohí z tých mladých ľudí, ktorí k nám chodia sú odchovanci z detských domovov alebo mladí ľudia, ktorým sa rozpadlo rodinné zázemie. Niekedy dokonca nevieme rozoznať kto je klient a kto je nejaký nový kolega. To pozadie je naozaj rôzne, prečo sa sem ľudia dostávajú.

Dominika, spomínala si, že chodíte medzi mladých ľudí, čo to znamená?

Chodíme do škôl. Snažíme sa zamerať na búranie predsudkov. Samozrejme pozývame mladých ľudí aj k nám. Aby sa nejakým spôsobom zapájali do pomoci a dobrovoľníctva, a to nielen u nás ale aj v ostatných organizácia.

Čo by ma ako dobrovoľníka najviac prekvapilo pri návšteve nocľahárne?

Podľa nás je to vďačnosť. Ľudia, ktorí nám chodia pomáhať odchádzajú s takým prekvapivým pocitom, že akí vďační sú ľudia bez domova. Ako veľa pre nich znamená, keď dostanú teplú polievku. A hlavne aj tá ľudskosť. Niektoré momenty sú tam naozaj veľmi silné.

image

Príbeh Krtkov: V podzemí pod New Yorkom našli svoje útočisko tisíce ľudí bez domova. Ich pokoj však narušila senzáciechtivá verejnosť

Čo ja taký najväčší mýtus, ktorý sa snažíte búrať?

Veľa ľudí si myslí, že bezdomovci sú len tí opití, zanedbaní a majú špinavé oblečenie. Pravda je taká, že takýchto ľudí bez domova je len asi 20 percent. O väčšine bezdomovcov ani nevieme, keď okolo nás prechádzajú alebo sedia pri nás v autobuse.

Ako dlho sa už snažíte takto pomáhať? Dominika?

Depaul je tu už skoro 17 rokov. Vznikol v roku 2006 ako reakcia na jednu krutú zimu, kedy počas jednej noci zahynulo asi 20 ľudí.

Povedzme, že by som sa chcel stať vašim dobrovoľníkom, ako na to?

Dobrovoľnícke ponuky pravidelne zverejňujeme na našej webovej stránke. Je to veľmi jednoduché. Stačí aby nám záujemca napísal a my ho spätne kontaktujeme a dohodneme si detaily.

Aké sú ďalšie možnosti pomoci?

Tých možností pomoci je niekoľko. Napríklad môžeš sa stať pravidelným darcom alebo si adoptovať posteľ v nocľahárni na stránke adoptujsiposteľ.sk. Tiež sa dá pomôcť aj materiálne alebo pridať sa k nám do tímu. Je veľmi dôležité aby sa ľudia zaujímalo, čo sa deje v ich okolí. Aké organizácie tam pomáhajú.

Ako vyzerá noc v takej nocľahárni u vás?

Väčšinou je to tam dosť pestré. Keď sa otvoria brány nocľahárne, tak je tam naozaj, najmä v zime veľa ľudí, ktorí sa nevedia dočkať toho tepla. Naopak v lete sa zas skryť pre horúčavami. Najskôr prebieha registračný proces. Prehľadáme ich tašky, či tam nenájdeme nebezpečné predmety alebo drogy. Môžu síce prísť pod vplyvom alkoholu alebo drog ale u nás tieto návykové látky nesmie používať.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 14:54