Rakva kráľovnej Alžbety.Marco Bertorello/Tasr
StoryEditor

Na pohrebe Alžbety II. sa stretne vycibrená smotánka. Nebudú chýbať prezidenti či panovníci, pozvaný je aj Zelenskyj

mor14.09.2022., 14:00h

Takmer dvetisíc hostí by sa malo zúčastniť poslednej rozlúčky s najdlhšie vládnucou kráľovnou Británie.

Lajkuj Brainee.sk na
image

Rakva kráľovnej Alžbety.

Marco Bertorello/Tasr
Očakáva sa, že sa pohrebu kráľovnej Alžbety zúčastní niečo cez 500 svetových lídrov a hodnostárov. Bude to bez debaty najväčšie medzinárodné podujatie v krajine za posledných niekoľko desaťročí. Sú však aj krajiny, ktoré žiadnu pozvánku nedostali – ide o Rusko, Bielorusko a Mjanmarsko. Zoznam hostí na ceremóniu chystanú v pondelok však stále rastie a nie je úplný. Hostia boli taktiež pozvaní na recepciu do Buckinghamského paláca na nedeľu večer, kde sa stretnú s kráľom Karolom.

 

 

Zúčastní sa i Ukrajina? 

Medzi pozvanými hosťami je napríklad Joe Biden, prezident Spojených štátov amerických. Je to prvý raz za pomerne dlhé obdobie, keďže jeho predchodcovia v úrade sa napríklad nezúčastnili štátneho pohrebu Juraja VI. ani pohrebu Winstona Churchilla. Je dosť možné, že sa medzi pozvanými ocitne i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj – je však dosť nepravdepodobné, že sa zúčastní. Každá hlava štátu si môže priniesť aj jednu ďalšiu osobu. V spoločnosti sa vedú dohady aj o účastníkoch, ktorí nie sú predstaviteľmi žiadnej krajiny, ako napríklad dokumentaristu Davida Attenborougha.

 

 

Zuzana čaputová medzi pozvanými

Nebolo tak celkom isté, či bude medzi pozvanými aj zástupca Slovenska, ale prezidentka Zuzana Čaputová pozvaná nakoniec predsa len bola a pravdepodobne do Británie vycestuje aj so svojím partnerom Jurajom Rizmanom. „Je predpoklad, že okrem kráľovskej rodiny pozvú aj hlavy štátov. V tom prípade regulujú aj veľkosť delegácií - či ich súčasťou môžu byť aj ďalší ústavní činitelia, v prípade Slovenska premiér, či predseda parlamentu,“ povedal pre topky.sk hovorca kancelárie prezidentky Roman Roth.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 13:11