V Indii sa narodilo zázračné dieťa. Má osem končatín a ľudia ho považujú za reinkarnáciu bohyne.Twitter/khaama
StoryEditor

Narodilo sa zázračné dieťa? Má osem končatín a ľudia ho považujú za reinkarnáciu bohyne

kov12.07.2022., 14:00h

Podľa lekárov je dieťa so štyrmi rukami a štyrmi nohami okrem nadbytku končatín zdravé, a predpokladajú, že by v budúcnosti mohlo viesť bežný život.

Lajkuj Brainee.sk na

Nedávno narodené dieťa v Indii vyvolalo senzáciu. Bábätko totiž prišlo na svet so štyrmi rukami a štyrmi nohami. Domáci v nej vidia reinkarnáciu hinduistickej bohyne Lakšmí, ktorá je symbolom bohatstva a taktiež má štyri ruky.

Pôrodné bolesti sa u matky novorodenca prejavili cez víkend, a žena bola ihneď prijatá do nemocnice. Dieťa sa narodilo 2. júla v komunitnom zdravotnom stredisku Shahabad v Uttar Pradesh, vážilo 3 kilogramy, a jeho matke sa vodí dobre. Ihneď ako sa správy o unikátnom dieťati prostredníctvom médií rozšírili po okolí, miestni novorodenca začali oslavovať ako „zázrak prírody“, píše web IFLScience.

Polymélia

Identita rodiny je neznáma, predpokladá sa však, že dieťa sa s neobvyklým počtom končatín narodilo kvôli stavu, ktorý sa nazýva polymélia. Ide o extrémne zriedkavú vrodenú poruchu, ktorá spôsobuje, že sa dieťa narodí s nadmerným počtom končatín.

Existujú rôzne formy polymélie, klasifikované v závislosti od toho, odkiaľ vyrastajú ďalšie končatiny: Cefalomélia, Pyromélia, Thorakomélia a Notomélia sú štyri pozorované typy, pričom končatiny vyrastajú z hlavy, panvy, hrudníka alebo chrbtice. U ľudí je porucha veľmi zriedkavá, polymélia sa však v zvýšenej miere vyskytuje u zvierat, bola spozorovaná napríklad u kráv, byvolov, sliepok, žiab či ovocných mušiek.

image

V Indii sa narodilo zázračné dieťa. Má osem končatín a ľudia ho považujú za reinkarnáciu bohyne.

Twitter/Khaama

Polymélia je často spôsobená genetickým defektom rastúceho plodu, čo vedie k abnormálnemu deleniu a rastu buniek.

image

Je alergická na vodu, vlastný pot aj slzy. Žena zažíva ukrutné muky

Podľa lekárov je však dieťa so štyrmi rukami a štyrmi nohami okrem nadbytku končatín zdravé, a predpokladajú, že by v budúcnosti mohlo viesť bežný život.

Nejde o prvý prípad

Napriek tomu, že polymélia je veľmi vzácna porucha, začiatkom roku 2022 sa vo východnej Indii narodilo ďalšie dieťa s touto abnormalitou. Podľa výskumu publikovaného v Indian Journal of Human Genetics v roku 2013 boli indické plody vystavené zvýšenému riziku vrodených chýb v dôsledku rôznych faktorov vrátane vyššieho veku matky, nedostatku prenatálnej starostlivosti (22,8 percenta indických matiek nedostalo žiadnu prenatálnu starostlivosť). Dôležitým faktorom je aj vysoký počet príbuzenských manželstiev v populácii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 01:52