YouTube/ROMEA TV
StoryEditor

Mladý Róm v Česku zomrel po policajnom zásahu. Video pripomína smrť Georgea Floyda, polícia sa bráni

Miroslav Kamody21.06.2021., 13:14h
Na sociálnych sieťach sa rýchlo šíri video z policajného zásahu z Teplic. Je na ňom vidieť, ako českí policajti spacifikovali mladého Róma, ktorý nakoniec zomrel. Video pripomína zásah a smrť Georgea Floyda, polícia však tvrdí, že muž zomrel na predávkovanie.
Lajkuj Brainee.sk na

Na videu je vidieť, ako policajt niekoľko minút kľačí mladému Rómovi na krku. Ako informuje portál romea.cz, na nahrávke, ktorá koluje po sociálnych sieťach, je vidieť trojica policajtov zasahujúcich proti vzpierajúcemu sa mužovi. Jeden policajt mu drží nohy, druhý potom kľačí niekoľko minút na jeho krku.

Tretí policajt pomáha kričiaceho muža spútať. Niektorí okolostojaci Rómovia zásah komentujú. „Veď ho udusí,“ je počuť ženský hlas. „Je to ich práca,“ obhajuje zásah mužský hlas. „Zostaň ležať, nevzpieraj sa,“ hovorí mužovi na zemi ďalší Róm.

„Vrchol brutality,“ napísal k videu riaditeľ organizácie RomanoNet Michal Miko. „Rómsky Floyd dnes v Teplicích!“ okomentoval video Michal Mižigár, romista a študent histórie, ktorý v roku 2019 získal cenu Aspen Central Europe Leadership Award, ktorú mladým úspešným lídrom udeľuje Aspen Institute Central Europe.

„Cítim sa byť naozaj bezmocný a je mi smutno. Nie je to prvý prípad,“ dodal Mižigár a pripomenul útok na rómske deti na tábore Idy Kelarové alebo smrť Róma v žatecké pizzerii v roku 2016.

Polícia však prípad vysvetľuje po svojom. Zásahu mala predchádzať potýčka dvoch narkomanov. Práve ten, ktorého polícia brutálne zadržala, mal zomrieť v sanitke. Muži zákona tvrdia, že muž zomrel na predávkovanie drogami. 

Podľa bývalého policajta Petra Toráka, nositeľa rádu britského impéria, je zrejme príliš skoro robiť nejaké závery, ale aj Torák pripomína smrť George Floyda. „Z toho videa je zrejmé, že zomrel ďalší človek v dôsledku policajného zásahu. Je to česká verzia Floydovho prípadu? Budem pozorne sledovať vyšetrovanie a dúfať, že v prípade, že sa preukáže policajtova vina, že aj český právny systém a celá spoločnosť odsúdi takúto policajné brutalitu a vyvedie z toho patričné dôsledky,“ uviedol.

Riaditeľ organizácie Khamoro Emil Voráč vyzval na usporiadanie protestu proti policajnému násiliu. „Zdvihnite už konečne hlavy a aspoň v takýchto situáciách, sa spojme,“ povedal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 05:04