Vojna na UkrajineTASR/AP/Rodrigo Abd
StoryEditor

Rusi údajne zriadili koncentračný tábor vo Vovčansku. Ukrajina to preveruje

TASRkov26.04.2022., 13:40h
Tábor sa má nachádzať v priestoroch miestnej továrne.
Lajkuj Brainee.sk na

Prokuratúra Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny začala vyšetrovanie v súvislosti s podozrením, že ruské sily zriadili v meste Vovčansk koncentračný tábor. Informovala o tom v utorok britská televízia Sky News.

Mesto Vovčansk ležiace na severovýchode Charkovskej oblasti obsadili ruské jednotky krátko po svojej invázii na Ukrajinu.

Koncentračný tábor

Prokuratúra uviedla, že preveruje tvrdenia, že v údajnom tábore, ktorý bol zriadený v priestoroch miestnej továrne, sú civilisti vystavení fyzickému i psychickému násiliu.

Cintorín Mŕtvi TASR/AP

​Oleh Synehubov, šéf charkovskej oblastnej vojenskej správy, podľa Sky News uviedol, že útočníci továreň vyrabovali a zariadenie z nej odviezli do Ruska.

Podľa jeho slov ruské jednotky zriadili vo Vovčansku naozajstný koncentračný tábor, kde sú ľudia vystavovaní mučeniu, nútení spolupracovať alebo aj vstúpiť do ozbrojených síl Ruskej federácie.

O koncentračnom tábore a mučení civilistov informovala aj Ľudmyla Denisovová. Tá je ukrajinskou verejnou ochrankyňou ľudských práv.

Ruské jednotky podľa nej vytvorili koncentračný tábor v budove továrne vo Vovčansku, severovýchodne od Charkova, takmer na hraniciach s Ruskom. Informovalo o tom na Telegrame.

Vojna Vojna na Ukrajine TASR/AP

„Obyvatelia Charkovskej oblasti sú mučení a nútení spolupracovať,“ povedala Denisovová a dodala, že podobné akcie Rusi vykonávajú aj v okupovanom Izjume. Rusko pred dvoma mesiacmi napadlo svoj susedný štát Ukrajinu. Časti východu a juhu Ukrajiny sú odvtedy ovládané Ruskom, pričom milióny ľudí boli prinútené k úteku.

 Kyjev uvádza, že vojna si vyžiadala už životy najmenej 3800 civilistov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:09