Elon Musk kúpil TwitterDado Ruvic/Reuters
StoryEditor

Elon Musk dokončil kúpu Twitteru. Hneď začal s čistkami na tých najvyšších pozíciách, riaditeľa dal vyviesť z budovy

iDnes.czČTK28.10.2022., 09:00h

Konečne sa to podarilo. Asi najviac medializovaná kúpa sociálnej siete je ukončená. Miliardár Elon Musk prevzal kontrolu nad internetovou spoločnosťou Twitter.

Lajkuj Brainee.sk na

Najbohatší muž sveta podľa médií dokončil akvizíciu sociálnej siete a okamžite začal robiť čistky. Prepustil okrem iného jej výkonného riaditeľa Paraga Agrawala, ako uvádza iDnes.cz. Agrawal a doterajší finančný šéf Twitteru Ned Segal boli v čase uzavretia dohody v ústredí spoločnosti v San Franciscu a boli vyvedení von, píše Reuters.

Okrem nich Musk podľa médií prepustil aj ďalších členov vedenia spoločnosti. Napriek tomu, že zásadné personálne zmeny prišli rýchlo, všeobecne sa očakávali a takmer určite sú prvé z mnohých veľkých zmien, ktoré Musk vykoná, podotkla agentúra AP. Twitter sa zatiaľ nevyjadril. V stredu (27. októbra) v príhovore k zamestnancom spoločnosti v San Franciscu pritom avizované prepúšťanie poprel.

Musk sa na kúpe Twitteru za 44 miliárd dolárov dohodol tento rok v apríli. V júli však oznámil ukončenie dohody, ktoré zdôvodnil tým, že mu firma neposkytla údaje ohľadom falošných a spamových účtov na svojej rovnomennej sociálnej sieti. Spoločnosť Twitter následne Muska zažalovala. Začiatkom októbra miliardár navrhol, že firmu prevezme za pôvodne dohodnutú cenu. Súd mu následne nariadil, aby sa do dneška s firmou Twitter dohodol, či ju prevezme alebo nie. Musk tento týždeň podľa agentúry Bloomberg uviedol, že do dneška (28. októbra 2022) prevzatie Twitteru dokončí.

image

Čo sa stane, keď Elon Musk získa kontrolu nad Twitterom? Odborníci varujú pred katastrofou

Kritici sa obávajú, že zmena vlastníka povedie k menej moderovanému obsahu na tejto sociálnej sieti, čo podporí nenávistné prejavy na platforme. Americko-kanadsko-juhoafrický podnikateľ Musk vo štvrtok na Twitteri napísal, že túto sociálnu sieť kupuje, „pretože pre budúcnosť civilizácie je dôležité mať spoločné digitálne námestie, na ktorom sa dá so zdravým spôsobom diskutovať o širokej škále názorov,“ uvádza TASR.

image

Twitter čakajú čistky. Elon Musk chystá prepustiť až 75 percent zamestnancov

Zároveň však v otvorenom liste pre inzerentov Twitteru oznámil, že Twitter by sa nemal stať „miestom hrôzy“, kde možno povedať čokoľvek bez následkov. Platforma musí byť „vrelá a príjemná pre každého“.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. máj 2024 03:51