Elon Musk má v pláne zmeniť Twitter na nepoznanie. Chystajme sa aj na návrat Trumpa.Dado Ruvic/Reuters
StoryEditor

Čo sa stane, keď Elon Musk získa kontrolu nad Twitterom? Odborníci varujú pred katastrofou

mor12.10.2022., 15:00h

Miliardár Elon Musk je pripravený prevziať jednu z najväčších a najvplyvnejších sociálnych sietí do vlastných rúk. Čo môžeme očakávať, je uvoľnenie opatrení šírenia obsahu. Bude to však bezpečné?

Lajkuj Brainee.sk na

Čo vieme, že môžeme očakávať už teraz, sú masívne zmeny, ktoré pod jeho vedením nastanú pravdepodobne v priebehu niekoľkých dní, maximálne týždňov. Za Twitter zaplatil cez 44 miliárd amerických dolárov.

image

Twitter sa stane zhovievavejším miestom - pre vyjadrovanie konzervatívnych a nenávistných názorov.

Seth Wenig/Tasr

Výhodné ako pre koho

Odborníci pre ABC News uvádzajú, že zmena práv používateľov niektorých povzbudí a iných naopak značne rozhorčí. Z dlhodobého hľadiska sa Twitter môže zmeniť na nepoznanie oproti podobe, ktorú poznáme teraz. Miliardár môže vyberať dodatočné poplatky za predplatné a ponúkať služby, ktoré sa budú dotýkať všetkého možného od osobných platieb až po cestovné rezervácie. „Kúpiť si Twitter je jednoduché, ťažšie je opraviť ho,“ povedal Dan Ives, výkonný riaditeľ výskumu akcií spoločnosti Wedbush, sledujúcej technologický sektor. 

Aké zmeny nás čakajú?

Elon Musk v poslednom čase často skloňuje princípy slobody prejavu. Navrhuje, aby Twitter povolil všetky prejavy, ktoré nekončia porušovaním zákona. „Preferujem priblíženie sa k zákonom krajín, v ktorých Twitter pôsobí,“ vyjadril sa v máji. „Ak chcú občania niečo zakázať, nech na to prijmú zákon, inak bude sporný obsah stále povoleným.“ V súčasnosti sociálna sieť myslí na celú škálu nezákonných a nenávistných prejavov či cenzúrovania médií, ktoré zobrazujú násilie. Toto je však v rozpore so stratégiou Twitteru, ktorá má chrániť jej príjmy z reklamy - tie sa totiž viažu na počet používateľov. Prítomnosť urážlivých a nenávistných názorov by tento počet okresala. Toto bol aj dôvod, prečo Musk svoje ambície v tejto veci skrotil.

Podľa Sinana Arala, profesora manažmentu na univerzite v Massachusetts, sa majú používatelia už teraz pripraviť na to, že Muskov Twitter bude oveľa tolerantnejším ku konzervatívnym postojom, vrátane tých od Donalda Trumpa. Profesor si myslí, že ex-prezidentovi bude okamžite umožnený prístup na sieť.

image

Riaditeľ Tesly opisuje od Číny a z Twitteru chce správiť WeChat.

Andy Wong/Tasr

Aplikácia na všetko

Musk má so sociálnou sieťou iné plány. V jeho vízií sociálnu sieť vidí ako prvý krok k niečomu väčšiemu, čo presahuje jej aktuálnu funckiu platformy pre médiá a správy. „Kúpa Twitteru je akcelerátorom pre vytvorenie aplikácie X, aplikácie na všetko,“ napísal na Twitteri.

Znie to bombasticky a futuristicky, ale Elon sa len pravdepodobne preklikal do Číny, kde našiel predlohu pre svoju geniálnu aplikáciu X. Tam existuje aplikácia WeChat, ktorá mimo funkcie odosielania správ a zdieľanie médií, môže aj posielať peniaze, dá sa cez ňu nakupovať či rezervovať hotely a letenky. Elonovi dávame ale aspoň za originálny názov 10 bodov do tabuľky.

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. máj 2024 20:19