Influencerka Kelly Ronahan, ktorá si mala údajne sama spôsobovať zranenia kvôli popularite na sociálnych sieťach.Instagram/ Differentially_kelly/
StoryEditor

Ďalší chorý trend na TikToku: Najnovšie existujú „Sickfluencers“. Predstierajú choroby, aby dosiahli jednu vec

Michal Čiernik23.05.2023., 12:00h

Influencerka oznámila, že je smrteľne chorá a natočila svoje „posledné“ video. Keď sa potom objavila znovu online, zapla maják pobúrenia, ktorý si posvietil na podobných „Sickfluencers“.

Lajkuj Brainee.sk na

Počet ľudí, ktorí dokumentujú svoje chronické ochorenia online za posledných päť rokov exponenciálne vzrástol. A s tým vzrástol aj počet ľudí, ktorí predstierajú chronické ochorenia. Väčšinu účtov – so skutočnými chorobami aj bez nich – prevádzkujú ženy, a hoci existuje niekoľko účtov na TikToku s chronickými chorobami u mužov, ich počet sledovateľov je oveľa nižší.

Pripravovala sa na smrť

Dňa 7. novembra 2021 Hope Otto, 20-ročná, zverejnila emotívny príspevok na Instagrame z nemocničnej postele. Vo videu, ktoré urobila, povedala svojim sledovateľom, že toto bude jej posledný príspevok. Keďže sa vzdala boja proti Ehlers-Danlosovmu syndrómu (EDS) a pripravovala sa na smrť.  

EDS je vzácnou dedičnou poruchou spojivového tkaniva s 13 rôznymi variantami, z ktorých každý má svoj vlastný súbor symptómov. Väčšina z nich však nie je život ohrozujúca, vrátane Hypermobile EDS, ktorou Hope trpí.

Hope Otto nedokázala ďalej žiť so svojou chorobou a povedala, že sa rozhodla ukončiť svoj život tým, že úplne prestala jesť a piť. Dobrovoľné prestať jesť a piť (VSED) je zdravotnou poslednou možnosťou, ktorú zvyčajne berú ľudia, ktorí sú smrteľne chorí a blízko smrti.

image

Niekoľko mužov slovne aj fyzicky napadlo Shopaholic Adel. Toto je už aj v jej prípade za hranou, tvrdí verejnosť

Počas nasledujúcich 5 mesiacov však Otto pokračoval v uverejňovaní príspevkov na TikTok a na otázku, čo predlžuje proces VSED, uviedol niekoľko dôvodov, vrátane „chcenia tráviť viac času s rodinou a priateľmi“. Potom, vo februári 2022, napísala to, čo malo byť jej posledným príspevkom TikTok. Video ukazuje, ako sedí na posteli alebo stoličke, má na sebe mikinu s kapucňou, pričom vyzerá, akoby sa chystala zaspať.

Na svojom vrchole mala Otto takmer 2 000 sledovateľov na Instagrame a 151 000 sledovateľov TikTok. V januári tohto roku sa stalo niečo zvláštne. Po mesiacoch ticha sa Otto opäť objavil na TikToku, vyzeral zdravo a veľmi živo. V krátkom videu zverejnenom na platforme vysvetlila, že sa „pokúsila“ prestať jesť a piť, ale po 14 dňoch tento proces ukončila, pretože „zistila, že je to neznesiteľné“. 

Syndróm Baróna Prášila

Ľudia, ktorí sledovali jej cestu, reagovali nahnevane. Mnohí z jej priaznivcov sa cítili oklamaní a obvinili ju z veličovania svojej choroby. Stále existuje však veľmi málo výskumov o predstieraní choroby na sociálnych sieťach, ale štúdia z Bournemouthskej univerzity z roku 2021 hovorí, že hlavnou motiváciou toho, čo sa nazýva „Munchausens cez internet“, sú podvody a pozornosť.

Münchhausenov syndróm, taktiež nazývaný syndróm Baróna Prášila, je zriedkavá psychická porucha. Podstatou ochorenia je predstieranie psychických a fyzických problémov bez zjavnej príčiny. Človek trpiaci týmto syndrómom si môže siahnuť na zdravie, aby vyvolal príznaky a poruchy, ktoré predstiera.

Robia to kvôli súcitu a empatii

Dr Ben Janaway, psychiater NHS so sídlom vo východnom Londýne, ktorý sa špecializuje na duševné zdravie dospelých, povedal pre VICE News, že ľudia s Munchausenovou chorobou môžu predstierať choroby, aby „získali súcit alebo empatiu verejnosti.“

„Nie je to len o oklamaní iných ľudí,“ tvrdí Janaway a dodal, že „online komunity často dávajú ľuďom šancu komunikovať otvorenejšie, ako by to robili s lekárom alebo niekým, koho poznajú.“ Táto empatia od cudzích ľudí na sociálnych sieťach môže byť prospešná pre ich duševné zdravie. 

Podobným príkladom je Carrie Jade Williamsová. Podvodníčka na TikToku,  tvrdila, že má Huntingtonovu chorobu. Toto degeneratívne postihnutie, ktorá vedie k predčasnej smrti, jej prinieslo tisíce komentárov a sledovateľov, ktorí ju podporovali. Ďalším významným príkladom je bývalá spisovateľka Grey‘s Anatomy Elisabeth Finch, ktorá presvedčila zamestnávateľov, priateľov a svoju vlastnú manželku, že má rakovinu predtým, ako ju koncom minulého roka prinútili sa priznať.

Populárne a romantizované diagnózy

Článok publikovaný v Comprehensive Psychiatry, recenzovanom lekárskom časopise, o vzostupe TikTokerov prejavujúcich symptómy duševnej choroby uznáva, že „došlo k vzostupu populárnych tvorcov obsahu so samodiagnostikovanými symptómami duševného zdravia na sociálnych sieťach.“ Dokument tiež poznamenáva, že zriedkavé diagnózy „sú romantizované, očarujúce a sexualizované“, čo je vysvetlením, prečo sa ich toľko mladých ľudí snaží predstierať.

image

Na internete milovaní influenceri, v realite nezáujem. Český festival s YouTubermi a TikTokermi skončil totálnym fiaskom

Viacerí ľudia s reálnymi fyzickými aj duševnými chorobami zdôraznili problémy, ktorým čelia v online svete kvôli influencerom s falošnými diagnózami. Jeden zo základných kameňov úrazu považujú algoritmy na sociálnych sieťach. Rovnako ako u väčšiny sociálnych platforiem aj algoritmus na TikToku je ovplyvnený hashtagmi a interakciami.

image

Tieto trendy prekvapivo skutočne fungujú. Vďaka radám a tipom ušetríš peniaze

Tento algoritmus bohužiaľ nedokáže zistiť, či daný ľudia majú skutočne chronické ochorenie, o ktorom hovoria. Rovnako tak nedokáže rozlíšiť medzi tými, ktorí používajú hashtag chronickej choroby na šírenie povedomia, a tými, ktorí ho používajú len na propagovanie strhujúcich videí.   

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 10:52