Generácia AlfaCanva/
StoryEditor

Generácia Z pomaly dospieva a nahrádza ju Alfa: Mini mileniáli, ktorí sú pripravení ovládnuť internet. Poznáš všetky generácie?

Viktória Revajová03.05.2024., 10:00h

Čas nezastávíš a hoci je generácia Z stále v popredí, pomaly ju vystrieda generácia Alfa, ktorá sa takpovediac narodila s mobilom v ruke.

Lajkuj Brainee.sk na

Generácia Alfa je najmladšou generáciou, no už teraz zanecháva svoju stopu. Najmä na internete. Deti narodené od roku 2011 do dneška zvyknú označovať aj ako generáciu skla alebo screenedžerov.

Internetu v posledných rokoch vládne najmä generácia Z. To však nepotrvá večne, pretože deti z generácie Alfa sa prakticky narodili s mobilom v ruke. Hoci je technologicky zdatná môže mať problémy so socializáciou a duševným zdravím.

Každá generácia má svoje špecifiká. Poznáš všetky súčasné generácie?

image

Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?

Povojnová generácia

Ide o generáciu ľudí narodených v rokoch 1946 až 1964, ktorá sa v angličtine zvykne nazývať Baby boomers. Toto pomenovanie má dvojitý význam. Odkazuje na prudký nárast počtu narodených detí po druhej svetovej vojne, ale aj prudký rozmach.

Na západe sa skupina ľudí, ktorá patrí do tejto generácie vyprofilovala ako najbohatšia a najviac fyzicky zdatná. Ani v našich končinách tomu nie je inak. Hoci väčšina ľudí z povojnovej generácie dosiahla len stredné vzdelanie, nebolo pre ňu problém nadobudnúť počas života vlastný dom či byt. Veľká časť ľudí z povojnovej generácie pracovala celý život v jednom podniku. 

Povojnová generácia sa narodila do sveta, ktorému postupne začali dominovať digitálne technológie. Zažila nástup televízneho vysielania, ktorý v Československu začal v roku 1953. Nehovoriac o neskoršom nástupe internetu. 

image

Nepáči sa tvojim kamarátom rovnaká hudba ako tebe? Môže za to viac, ako len vkus, máme pre teba úplné vysvetlenie

Generácia X

Ide o ľudí, ktorí sa narodili v rokoch 1965 až 1979. U nás sa táto generácia zvykne označovať aj ako Husákove deti. Toto pomenovanie odkazuje na populačnú vlnu v bývalom Československu, ktorá sa začala v čase normalizácie začiatkom 70. rokov 20. storočia. V tej dobe bol prezidentom Gustáv Husák.

Túto generáciu zvykli v minulosti prezývať "deti s kľúčom na krku", a to z toho dôvodu, že boli často samé vonku bez dohľadu rodičov a potulovali sa na sídlisku s kľúčenkou na krku. Generácia X v našich končinách vyrastala vo svete Tuzexov, bonov a podpultového predaja, ktorý je charakteristický pre socialistickú éru.

Títo ľudia túžia po finančnom zabezpečení a istote, ktorá im dáva pocit bezpečia. V západných krajinách generácia X nezažila totalitu, ale neustálu neistotu a strach spôsobený studenou vojnou. Preto aj tam títo ľudia kladú veľký dôraz na bezpečnosť a ich túžba zabezpečiť svoje rodiny do budúcnosti je veľmi silná.

image

Rizz, boujee, slay či drip. Nerozumieš jazyku generácie Z? Pozreli sme sa na najznámejšie slangové výrazy tohto roka

Generácia Y

Generácia Y je známejšia skôr pod pojmom mileniáli alebo u nás aj ako Havlove deti. Narodila sa v rokoch 1984 až 2005. V ich výchove sa prejavila eufória z nadobudnutej slobody po páde komunizmu. 

Nič pre nich nie je nemožné a nemajú problémy s ovládaním technológií. Horšie to je už v nadväzovaní pevných vzťahov. Obzvlášť tridsiatnici s tým môžu mať problém. Narozdiel od neskorších generácií sa s najmodernejšími technológiami zoznamovala postupne a zažila nástup mobilov a internetu. 

Generácia Z

V posledných rokoch sa toto pomenovanie skloňuje často. Do tejto generácie patria ľudia narodení v rokoch 1996 až 2010. Nezažili svet bez internetu, no detstvo mladších ročníkov ešte nebolo poznačené súčasným rozmachom technológií. Postupne sa však s technológiami zžila natoľko, že si bez nich nedokáže predstaviť pracovný deň.

Aj do utvárania je vzťahov zasiahli technológie. Priateľstvá a vzťahy nadväzuje najmä prostredníctvom sociálnych sietí. 

S mileniálmi má viacero vecí spoločných. Podobne ako oni, je aj táto generácia environmentálne uvedomelá, inkluzívna a akceptuje odlišnosti. 

image

Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz

Generácia Alfa

Nastupujúca generácia detí narodených od roku 2011 pomaly preberá štafetu po generácii Z. Prevažne ide o deti mileniálov alebo starších ľudí z generácie Z. 

Najstaršie deti z tejto generácie prichádzajú do tínedžerského veku a od raného detstva používajú technológie. S mobilom alebo tabletom v ruke sa prakticky narodili. Považuje sa za doteraz najviac "digitálne natívnu" generáciu.

Svoje súkromie si príliš nestráži. Keďže sa deti z tejto generácie narodili v ére sociálnych médií, mnohé už od útleho detstva zverejňujú na internete svoje osobné príbehy, videá a fotky.

image

Toxická pozitivita nemá s optimizmom nič spoločné. Čo robí s naším duševným zdravím a ako si s ňou zdravo poradiť?

Generácia Alfa má prístup k viacerým zariadeniam, vďaka čomu je zvyknutá sledovať viacero obrazoviek naraz a dokáže šikovne vyhľadávať informácie. Podľa nedávnej štúdie však čoraz viac detí hlási problémy so sústredením. Detstvo generácie Alfa výrazne ovplyvnila covidová pandémia a podľa pschologičky Eileen Kennedy-Moore sú tieto deti menej schopné riešiť konflikty. 

Priateľstvá si vytvára a udržiava vo virtuálnom prostredí. Preferovanými platformami sú napríklad hry ako Minecraft, Fortnite alebo Roblox, kde stretávajú vo virtuálnych miestnostiach. 

Podľa štúdie Ofcom, na ktorú sa odvoláva portál Business Insider väčšina detí z generácie Alfa prevažne trávi čas sledovaním obsahu na sociálnych sieťach, než jeho vytváraním. S generáciou Alfa sa spája aj rozšírené problémy s duševným zdravím. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 11:08