Naše slovenské vydanie k 20. výročiu od talentovaného Adriána Macha.Databzeknih.cz/
StoryEditor

Pozri si najkrajšie obálky kníh Harryho Pottera. Najnovšie kvôli homofóbnym vyjadreniam aj bez mena Rowlingovej

Michal Čiernik23.01.2023., 08:00h

Každý správny fanúšik mladého čarodejníka s jazvou na čele ich má určite doma v poličke. Knihy o Harrym Potterovi sú populárne na celom svete. Dôkazom sú aj nádherné a kreatívne obálky tejto série.

Lajkuj Brainee.sk na

Prvá zo siedmych kníh zo sveta Harryho Pottera uzrela svetlo sveta ešte v roku 1997. Odvtedy sa z tejto sérii predalo viac ako 500 miliónov kópií kníh a preložili sa do najmenej 88 rôznych jazykov. Vrátane napríklad rôznych braillových verzií, latinčiny alebo aj do starovekej gréčtiny. Práve v tomto jazyku je Harry Potter najdlhšie dielo publikované od 3. storočia nášho letopočtu. 

Okrem toho má každá krajina, respektíve jazyk, hneď niekoľko vydaní z rôznymi grafickými prevedeniami obálok. Len u nás na Slovensku máme tri varianty tejto série. Prvú pevnú väzbu, sériu v mäkkej väzbe z roku 2015 a najnovšiu špeciálnu edíciu na počesť 20. výročia natočenia prvého filmu. Práve táto špeciálna edícia je unikátna v nových ilustráciách, ktoré zožali úspech aj v zahraničí. 

Najnovšie si však môžeš zaobstarať aj extra verziu kníh bez mena autorky J. K. Rowlingovej. Postaral sa o to mladý transrodový umelec Laur Flom, ktorému vadilo meno známej autorky, ktorá sa stala terčom kritiky za svoje kontroverzné výroky. 

Mladý kníhviazač skupuje knihy o Harrym Potterovi a odstraňuje všetky stránky na ktorých je meno autorky. Následne ich nahrádza svojou vlastnou grafikou a predáva ich na svojej webovej stránke. Zákazníci si môžu kúpiť jednu knihu zo série za 230 kanadských dolárov (157 eur). Časť z tohto zisku ďalej venuje rôznym charitám podporujúcim LGBTI+ komunity.

image

Vymazaná scéna z Harryho Pottera šokovala fanúšikov. Ukazuje, ako sa v poslednom filme Slizolinčania dostali z väzenia

Na svete je však nespočetne veľa krásnych variant tejto série, ktoré sú rajom pre zberateľského nadšenca. Výber tých najkrajších sme pre teba vybrali do galérie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 05:51