Prídeme o české pivo?Unsplash/Markus Spiske, Engin Akyurt,/
StoryEditor

Prídeme o české pivo? Polia s chmeľom napáda agresívna hubová choroba, proti ktorej neexistuje ochrana

iDnes.cz22.04.2024., 11:30h

Pestovatelia chmeľu v Ústeckom kraji čelia hrozbe v podobe agresívnej hubovej chorobe, proti ktorej neexistuje účinná ochrana. Ak by sa rozšírila na väčšie územie, môže sa stať, že budú musieť zlikvidovať celé chmeľnice.

Lajkuj Brainee.sk na

„Je to obrovský problém. Proti tejto chorobe neexistuje účinný postrek a v pôde ju môžete mať aj niekoľko rokov, než sa prejaví,“ popísal pre iDnes.cz Jaroslav Pokorný z Účelového hospodárstva Stekník neďaleko Žatca.

Minuloročný výskum preukázal v pestovateľskej oblasti chmeľu na Žatecku, Úštěcku a Tršicku vädnutie chmeľu na 19 z 346 chmeľníc, kde odborníci zbierali vzorky. Zamorenie pozemkov touto hubovou chorobou je veľké a podľa Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKZÚZ) je riziko, že sa choroba rozšíri aj na ďalšie pestovateľské plochy vysoká.

image

V Spojených štátoch predávajú slovenské pivo. Má to však jeden háčik, taká značka u nás vôbec neexistuje

„Na mieste je najvyššia ostražitosť. Na zasiahnutých plochách musia byť dodržiavané prísne preventívne opatrenia, aby sa choroba ďalej nešírila. To znamená dôkladná dezinfekcia poľnohospodárskej techniky, pohyb po chmeľnici len v ochranných oblekoch a návlekoch,“ vymenoval predseda Zväzu pestovateľov chmeľu SR Luboš Hejda pre iDnes.cz. „Ochranné látky proti hubovým chorobám na verticilio alfaalfae nefungujú,“ dodal.

V zemi vydrží aj päť rokov

Choroba sa prejavuje postupným žltnutím a vädnutím listov, ktoré začína odspodu rastliny a postupuje smerom nahor. Postupne uschnú všetky listy. Takzvané verticíliové vädnutie spôsobuje huba, ktorá prežíva v pôde aj päť rokov.

V Stekníku sa choroba zatiaľ neobjavila, napriek tomu z nej majú tunajší chmeliari obavy. Ak by sa sem dostala a nekontrolovateľne sa rozšírila, podľa Pokorného by zrejme došlo k úplnej likvidácii chmeľnice. „Zo zahraničných skúseností vieme, že ak sa to rozšíri na viac ako tridsať percent chmeľníc, tak by bolo pestovanie nerentabilné,“ dodal.

image

Minuloročný výskum preukázal v pestovateľskej oblasti chmeľu na Žatecku, Úštěcku a Tršicku vädnutie chmeľu na 19 z 346 chmeľníc, kde odborníci zbierali vzorky.

Unsplash/Andre Klimke/

Jarné práce na chmeľniciach už prebiehajú. Vplyvom nadpriemerne teplej jari začali v Stekníku o viac ako týždeň skôr ako obvykle. „Prebehol rez chmeľu, zavesovanie drôtov, budúci týždeň začneme so zavádzaním chmeľu,“ opísal Pokorný.

V Českej republike sa chmeľ pestuje na ploche 4 860 hektárov. V posledných piatich rokoch však výmera klesá.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 23:52