Štvorcové vlny sú krásny, no nebezpečný fenomén.Wikipedia/Michel Griffon
StoryEditor

Ak uvidíš túto vec, utekaj z mora. Fascinujúci úkaz vie byť nesmierne nebezpečný

kov29.06.2022., 12:00h

Akokoľvek krásne a majestátne tento prírodný úkaz pôsobí, pre človeka môže byť veľmi nebezpečný.

Lajkuj Brainee.sk na

Príroda je krásna, no často nevyspytateľná. Pre väčšinu turistov, ktorí sa na letnú dovolenku chystajú k moru, býva jedným z najväčších lákadiel kúpanie.

Príjemne vlny sa však niekedy dokážu zmeniť na vlnobitie, a dovolenkový pobyt na boj o holý život. More skrátka ponúka viacero vizuálne krásnych, no nebezpečných fenoménov, píše web Sciencealert. Jedným z nich sú aj štvorcové vlny.

Štvorcové vlny

Fascinujúci prírodný úkaz vzniká keď sa na určitom mieste v mori stretnú dve moria, každé s inými poveternostnými podmienkami a prúdmi. Ak do seba vlny narážajú takmer kolmo, vytvoria šachovnicový vzor. Fenomén vyzerá pôsobivo, ale pozor! Ak by si bol jeho svedkom vo vode, okamžite sa vydaj na breh.

Štvorcové vlny sú totiž extrémne nebezpečné, Riziko predstavujú aj pre skúsených plavcov, menšie lode či iné plavildlá. Silné spätné prúdy sú totiž tak enormné, že s nimi človek jednoducho nedokáže bojovať.

image

Milujete leto? Otestujte sa v kvíze, či spoznáte obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov z jedinej fotografie

Najčastejšie sa vyskytujú v plytkých vodách, vidieť ich môžeš napríklad v blízkosti francúzskeho ostrova Rhé alebo na plážach Tel Avivu, avšak štvorcové vlny môžu vzniknúť prakticky kdekoľvek na svete.

Fyzici a matematici považujú tento jav za príklad Kadomtsevovej-Petviashviliho rovnice, čo je parciálna diferenciálna rovnica, ktorá opisuje nelineárny pohyb vĺn a často sa používa na vysvetlenie interagujúcich systémov počasia.

image

Štvorcové vlny sú krásny, no nebezpečný fenomén.

Twitter/Dr. Thomas Ronge

Sú extrémne nebezpečné

Avšak napriek svojej kráse či pútavým vedeckým vysvetleniam, zostáva tento fenomén pre bežného človeka najmä potencionálnym nebezpečenstvom.

Prelínanie vĺn pritom v mori nie je ničím výnimočným, avšak väčšinou sú rôzne prúdy natoľko slabé a uhol medzi nimi tak tupý, že ich prelínanie nie je voľným okom viditeľné. Dôležitú úlohu pri štvorcových vlnách zohráva aj vietor, ktorý fúka rôznymi smermi a tiež môže smerovanie vĺn výrazne ovplyvniť. Iba ak sú splnené všetky tieto podmienky, môže na mori vzniknúť viditeľný šachovnicový vzor.

Vlny vtedy bývajú skutočne obrovské, a dosahujú výšku až tri metre. Domáci ich označujú ako „biele steny“,a predpokladá sa, že práve tieto vlny majú na svedomí množstvo vrakov na morskom dne. Preto je dobré tento nezvyčajný úkaz radšej pozorovať z pobrežia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 15:27