Taj Mahal, IndiaNonmisvegliate/Pixabay
StoryEditor

India ako iný vesmír plný protikladov. Ako vyzerá život v najľudnatejšej krajine na svete?

Ivan BrezinaiDnes.cz09.07.2023., 09:00h

Od tohto roku platí: India = nový najľudnatejší štát sveta. Ako sa žije v exotickej krajine pod Himalájami plnej krikľavých protikladov? A prečo práve India tak veľmi jatrí cestovateľskú fantáziu a prevracia životy hore nohami?

Lajkuj Brainee.sk na

Kedy sa to stalo? Deň presne nevieme, pravdepodobne niekedy v apríli. Podľa analytikov Organizácie spojených národov India dosiahla počet 1,42 miliardy obyvateľov. Stala sa tak najľudnatejšou krajinou planéty. Preskočila Čínu, ktorá si prvenstvo držala niekoľko stoviek rokov, uvádza sa na portáli iDnes.

Pomyselný závod v ľudnatosti je výmyslom štatistikov. Stačilo by v mapách prepísať hranice, zlúčiť niekoľko krajín, a razom by bolo všetko inak. Ale aj tak nás to fascinuje. Magická krajina pod Himalájami prekonala pol miliardy v roku 1965, miliardu v roku 2000. Môže pripomínať hladný tanier s dierou, ktorá sa neustále zväčšuje. Okrem preľudnenia si predstavíme tiež biedu, špinu a zaostalosť. Všetko je to pravda, ale zároveň je to aj klamstvo. India je totiž iný vesmír. Protiklady sa tam navzájom nevylučujú, ale existujú vedľa seba. 

Paralelné svety

V Indii som prežil vyše dva roky života, natočil o nej niekoľko televíznych dokumentov a okrem desiatok článkov napísal aj prvého sprievodcu pre nezávislých cestovateľov v češtine. To nie je chválenie, ale pokorné priznanie nevyliečiteľnej závislosti na krajine, ktorá sa mi stala osudnou. 

Pokiaľ ju niečo naozaj charakterizuje, potom je to rôznorodosť. Všade je to iné. Práve preto sa tiež smejem programom zájazdov cestovných kancelárií. „S nami spoznáte Indiu za 14 dní!“ Úplný nezmysel. Nestihli by ste to ani za 14 životov.

Väčšina turistov túži vidieť Taj Mahal v Ágre, Červenú pevnosť v Dillí alebo kamenné gháty na brehoch Gangy v Benárese. Na svoju škodu netušia, že skutočná India je v palimpseste, ako vysvetľuje britský spisovateľ David Tomory v indickom cestopise Sezóna v nebi: „Palimpsest je stredoveký termín pre maľbu, pod ktorou je ukrytá ďalšia maľba a ďalšia, množstvo ďalších malieb jedna pod druhou stále hlbšie. Pre mnohých Indov (a pre zvedavých cudzincov) leží hlboko pod premaľbou diaľnic, železníc a moderných miest ukrytá posvätná geografia. Pokiaľ toto vieš, môžeš žiť a cestovať hlboko v paralelnom živote Indie, čo je omnoho viac vzrušujúce a naplňujúce. Bez turistických predsudkov môžeš vstúpiť do paralelných svetov, dostupných len v Indii, kde spolu materiálno a duchovno kráča ruka v ruke.“

image

Zlatý chrám, India.

Ravi N Jha/Unsplash

Prekvapením je aj mierumilovnosť neoddeliteľne spojená s bojovnosťou. V Zlatom chráme sekty sikhov v Amritsare sa stretnete s tak priateľským prijatím, že to človeka až privádza do rozpakov. Jedlo pre tisícky pútnikov zadarmo, neustále úsmevy, stisky rúk. Pokiaľ ale v histórii sikhy niekto nahneval alebo sa ich snažil zotročiť, menili sa na krvilačných levov. Hromady mŕtvol z dávnych bitiek sikhov s islamskými panovníkmi sú človeku vlastne sympatické. Áno, je to čistá hrôza. Na druhej strane v duchu musíte obdivovať mužov v turbanoch, ktorí pri obrane svojej slobody a viery pohŕdajú životom. 

Pomyselné zákopy

Podobný rozpor charakterizuje aj indickú zahraničnú politiku. Otec modernej Indie Mahátma Gándhí sa preslávil myšlienkou nenásilia. Pokiaľ ale susedíte s krajinami, ktoré sa k vám nesprávajú práve priateľsky, bolo by nepraktické brať to príliš doslova. A tak má India druhú najväčšiu armádu na svete: 1,4 milión mužov v zbrani. 

So susednými Pakistancami sa do seba Indovia zahryzli celkom štyrikrát, naposledy v lete 1999. Štyri vojny len za pol storočia. Nevraživosť sa dnes prejavuje napríklad v kriketových zápasoch oboch krajín, v ktorých vlastne nejde o šport. Odpálenú loptičku sledujú oči plné nenávisti a očakávania, pretože toto je symbolická vojna dvoch jadrových mocností. 

Vzájomné podozrievanie som si kedysi uvedomil pri prechode ostro stráženej hranice. „Do Indie?“ opýtal sa prekvapený pakistanský úradník. „Veď ťa tam tí hinduistickí vrahovia zabijú!“ O desať minút neskôr krútil jeho indický kolega neveriacky hlavou. „Z Pakistanu? A to ťa tam tí moslimskí vrahovia nepodrezali?“ Bizarný zmysel pre humor prejavili politici z Dillí v máji 1974. Vtedajší prvý úspešný test atómovej bomby načasovali na údajné narodeniny zakladateľa najmierumilovnejšieho náboženstva sveta a nazvali ho krycím menom „Operácia Smejúci sa Buddha.“

Rakety a kravince

Aj keď formálne majú všetci obyvatelia Indie indickú národnosť, ide o pestrú zmes mnohých národov, kmeňov a národnostných skupín. Oficiálne sa tu hovorí 22 jazykmi, samozrejme, vedci identifikovali 19 500 nárečí a dialektov. Indovia sa medzi sebou navzájom líšia omnoho viac, než obyvatelia Európy. Svetlí obyvatelia okolia Dillí sú celkom iní ako tmaví Tamilci z juhu, tibetskí kočovníci z Ladaku sú absolútne nepodobní negroidným domorodcom z Andamanských ostrovov.

 

image

India

Eddypellegrino/Pixabay

V roku 1985 sa na palube sovietskej kozmickej lodi Sojuz T-11 pozrel do vesmíru prvý indický kozmonaut Rákeš Šarma. Dnes už sa indický kozmický program dávno zaobíde bez cudzej pomoci. Tento rok v lete plánuje Dillí vysadiť výskumné vozidlo na Mesiac, za rok poletí na obežnú dráhu indická expedícia s ľudskou posádkou. Hviezdy pritom Indov ovplyvňujú aj na úplne inej rovine. Dátum svadby, obchodné jednanie, skúška na univerzite a ďalšie významné životné kroky sa nezaobídu bez konzultácie s astrológom. Absurdné to pripadá len nám, oni sami v tom nevidia rozpor. 

India prevádzkuje 22 jadrových reaktorov a osem nových stavia. Tunajší bio technici a IT inžinieri sú uznávanou svetovou špičkou. Šesťmiliónové mesto Bangalúr, kde vznikajú počítačové programy za desiatky miliárd dolárov, býva označované ako „ázijské Silicon Valley.“ A vedľa toho rada Indov verí na liečivú moc kravského hnoja a moču. Hinduizmus kravy považuje za posvätné. Prečo by preto ich telesné produkty nemohli odstraňovať rakovinu, covid či ďalšie ochorenia? Moderná veda v Indii si podáva ruku s poverou. 

Prasknutá bublina

Skoro každý na vás niečo volá, kričí, tlačí sa na vás a ťahá vás za rukáv. Pripočítajte horúco, zápach, prach, kvílivé klaksóny áut, jačiacich trhovníkov a predátorských ľudí ťahajúcich vozík, ktorí okolo vás s vidinou zárobku krúžia ako supy. Všade okolo zmes vôní, tisícky ľudí, strach, okúzlenie, neporiadok, šok, desiatky ohníčkov priamo v uliciach, prekvapenie.

S výnimkou pustých hôr a púští je India jeden veľký dav, v ktorom sa rýchlo zbavíte „osobnej bubliny“ – intímneho priestoru, ktorým sa doma obklopujeme. V Indii na osobnú bublinu nie je miesto. Stále sa na vás niekto tlačí a stále ste súčasťou davu. V Indii nebudete nikdy sami, nikdy nebudete mať súkromie. 

Práve preto býva v Indii prvým dojmom pocit ohrozenia. Zástupy ľudí pripomínajú more, ktorého vlny sa za vami zatvoria. Každý od vás niečo chce, každý na vás pokrikuje. „To je koniec,“ hovoríte si vydesene. „Sadnem si na chodník a dokonám svoj život!“

Zdá sa vám, že sa na vás všetci tí dotieraví ľudia vrhnú a zabijú vás. Vo filme Igora Chaunua Cesta do Indie je výpovedná scéna, v ktorej sa filmárom kdesi na indickej dedine rozbije auto. Vodič zastaví a začne ho opravovať, ale to už sa zbiehajú desiatky zvedavcov. „Utvorili okolo nás kruh, ktorý sa pomaly zužoval,“ hovorí vo filme Chaun. Našťastie je to absolútny nezmysel. V mierumilovnej Indii ide o život asi tak rovnako ako v nočnej Prahe. 

Zosilnená realita

Jedným z dôvodov, prečo je India tak príťažlivá, je obrovská intenzita tunajších prežitkov. Nič tu nie je všedné a obyčajné, všetko je mnohokrát „prepálenejšie“ než doma. Všetko je silnejšie, hustejšie, farebnejšie, nádhernejšie, desivejšie, voňavejšie, smradľavejšie. Keď nádhera, tak fantastická. Keď špina, tak apokalyptická. Keď bohatstvo, tak rozprávkové. Keď chudoba, tak nepredstaviteľná. Keď pohostinnosť, tak neuveriteľná, privádzajúca človeka do rozpakov.

image

Taj Mahal, India

Nonmisvegliate/Pixabay

Indické paradoxy tým ale nekončia. Pred storočiami tu bola napísaná slávna učebnica lásky Kámasútra a postavené chrámy s erotickými skulptúrami v Kadžurahu, samozrejme, väčšinu sviatkov mladým ľuďom dodnes dohovárajú rodičia. V staroveku tu vznikla majstrovsky prepracovaná filozofia a veda, ale štvrtina obyvateľstva dodnes nevie čítať a písať. India je najväčšou demokraciou sveta so slobodnými voľbami, ale naďalej tu funguje kastový systém, hoci je už od roku 1948 postavený mimo zákon. 

Teoreticky existujú štyri kasty – kňazi, vojaci, remeselníci a poľnohospodári, robotníci a služobníci. Prakticky je indická spoločnosť rozdelená do stoviek podkást podľa dedičných povolaní. Požiadavky na partnera z určitej kasty sa dodnes objavujú v zoznamovacích inzerátoch. Skúste si predstaviť, že by ste si nemohli vziať niekoho, kto by nemal rovnaký pôvod a zamestnanie ako vaša rodina. 

V indických mestách dnes nájdete modernú „západnú“ spoločnosť, prebieha tam až desivo rýchla modernizácia. Pritom len o pár kilometrov ďalej sa život zastavil kdesi v stredoveku. Indická dedina zostáva prakticky nedotknutá 21. storočím, v nezmenenej podobe sa tu uchovali ľudové zvyky, tradície aj štýl obliekania. 

Zdá sa vám, že Indiu kritizujem, posmievam sa jej alebo ju snáď dokonca urážam a ohováram? Kdeže, práve naopak! Všetky tie krásne rozpory robia novú najľudnatejšiu krajinu sveta tak neodolateľne zaujímavou. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:29