Bývalý český poslanec Feri pozná trest za znásilnenie.Mafra/Petr Topič,/
StoryEditor

Bývalý český poslanec Feri pozná trest za znásilnenie. Vo väzení si odsedí roky

bapiDnes.cz22.04.2024., 14:32h

Mestský súd v Prahe potvrdil trojročný trest bývalému poslancovi Dominikovi Ferimu. Za znásilnenie a jeden pokus oň si odsedí tri roky a zaplatí odškodnenie trom poškodeným. Senát tak zamietol jeho odvolanie. Feri obvinenie odmietal, pred súdom uviedol, že si dievčatá všetko vymysleli. Rozsudok je právoplatný.

Lajkuj Brainee.sk na

Súd zvýšil aj odškodnenie obetiam, čo požadovala ich splnomocnenkyňa. Teraz má Feri zaplatiť prvej poškodenej 300 tisíc (12-tisíc eur), ďalšej v prepočte 6-tisíc eur plus 1300 eur za psychoterapiu a poslednej obeti 2400 eur.

Podľa predsedu senátu Libora Vávry mohol súd bývalému poslancovi uložiť podmienečný trest. „Ale za situácie, kedy je Dominik Feri uznaný vinný za dva závažné činy a jeden prečin sexuálneho rázu, uložiť iný ako nepodmienečný trest za túto spoločenskú škodlivosť nemožno,“ podotkol sudca.

image

Bývalého českého poslanca Dominika Feriho obžalovali zo znásilnenia, o ďalšie sa mal pokúsiť

Štátna zástupkyňa, ktorá pre Feriho trojročné väzenie požadovala, proti rozhodnutiu súdu odvolanie nepodala. Ferimu teda nehrozí, že by mohol dostať vyšší trest ako tri roky.

Feri všetky obvinenia odmietol

Prvá poškodená, ktorá mala v čase znásilnenia sedemnásť rokov, mala vypiť Fantu s neznámou látkou, a následne mal na nej bývalý poslanec vykonať orálny sex.

Poškodená podľa Feriho nikdy neuviedla, že by ju vyzliekal on alebo ako sa dostala na posteľ. Pred súdom tvrdil, že sa obeť ráno prebudila oblečená a kvôli medzerám v pamäti sa žiadne sexuálne aktivity stať nemohli. Vávra ale odmietol Feriho argumenty. Sudca vzniknuté rozpory pripisoval dlhšej dobe od nahlásenia činu.

image

Mestský súd v Prahe potvrdil trojročný trest bývalému poslancovi Dominikovi Ferimu.

Mafra/Petr Topič,/

Druhý skutok, ktorý sa mal stať v novembri 2016 a pri ktorom podľa rozsudku poškodenú napriek jej nesúhlasu obchytával a vykonával sexuálne praktiky, bývalý poslanec tiež poprel.

„Slečna si očividne dokáže vymyslieť znásilnenie, popísať ho do neskutočného detailu, ale to znásilnenie sa nestalo. Nedošlo k žiadnemu strčeniu na posteľ. Pri samotnom styku poškodená spolupracovala,“ podotkol Feri.

Aj u tohto prípadu uviedol, že nedošlo k násiliu ani stavu bezbrannosti, a preto by nemal byť kvalifikovaný ako znásilnenie. Aj toto Vávra zamietol. „Páchateľovi musí byť zjavná nevôľa voči jeho správaniu. Aj keď nešlo o násilný trestný čin v zmysle agresie, ale znaky bezbrannosti boli z právneho hľadiska naplnené,“ podotkol predseda senátu.

Tretí incident sa stal podľa rozsudku v roku 2018, keď si Feri pozval do Poslaneckej snemovne ženu kvôli možnej pozícii stážistky. Ženu sa podľa súdu pokúšal bozkávať a obchytávať, podarilo sa jej ale odísť, obžaloba preto prípad kvalifikuje ako pokus o znásilnenie.

„Je to účelová lož. Slečna v prípravnom konaní odmietla, že by som jej siahal na prsia alebo medzi nohy. Potom ale pred súdom krivo vypovedala,“ podotkol Feri. Kritizoval aj vypracované posudky.

Vysmieval sa obetiam

Bývalý politik sa mal dokonca obetiam vysmievať počas ich výpovedí. Rozsudok mal zohľadniť to, že jeho smiech z vedľajšej miestnosti bol počuť v pojednávacej sieni. Podľa Feriho sa to ale nestalo.

Nemecký týždenník Die Welt zaradil Feriho v čase jeho politickej kariéry medzi úspešné a nádejné proeurópske politiky. V snemovných voľbách v roku 2017 kandidoval za TOP 09 na poslednom mieste kandidátky v Prahe a preferenčné hlasy ho vyniesli na 2. miesto a stal sa poslancom.

V roku 2021 rezignoval po obvinení zo sexuálneho zneužitia. Odišiel aj zo strany.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 23:30