Ilustračná snímkaCanva/
StoryEditor

Muž si nechal amputovať prsty na ruke, pretože ho tramaumatizovali. Mohla za to zriedkavá porucha

rev22.04.2024., 10:30h

Muž si dobrovoľne nechal amputovať dva zdravé prsty na ruke, pretože mal pocit, že nepatria k jeho telu.

Lajkuj Brainee.sk na

20-ročný muž, ktorý trpel poruchou identity integrity tela (BIID) si nechal amputovať dva zdravé prsty na ľavej ruke. Od malička mal totiž pocit, že prsty nepatria k jeho telu a zažíval kvôli tomu psychické problémy.

Počas života absolvoval viacero terapií, no žiadna mu nepomohla. Nakoniec lekári rozhodli, že najlepším spôsobom ako pacientovi pomôcť je amputácia. Po nej jeho psychické problémy zmizli. 

image

Diagnostikovaný sociopat otvorene o svojej chorobe: Vedel som, že je zle, keď som sa jedného dňa prebral na tomto mieste

Mátali ho nočné mory

Doktorka Nadia Nadeau z psychiatrického oddelenia na Univerzite Laval, ktorá sídli v kandaskej provincii Quebec nedávno publikovala správu o prípade nemenovaného pacienta, ktorý od detstva prežíval traumatizujúce myšlienky, že posledné dva prsty na jeho ľavej ruke nepatria k jeho telu. O prípade informuje portál People.

Počas celého života mu tieto myšlienky spôsobovali bolesť a neustálu podráždenosť, uvádza sa v správe. Prsty ho mátali aj v snoch. Pacient mal údajne nočné mory, v ktorých mu prsty hnili alebo horeli. Podľa lekárskej správy trpel „hlbokou úzkosťou“ a mal „neustále myšlienky“ na štvrtý a piaty prst na ľavej ruke.

Pacient podľa slov doktorky často fantazíroval o tom, že si prsty nechá odstrániť alebo si ich odreže sám. „Pri práci na píle uvažoval o tom, že si zostrojí malú gilotínu, aby si prsty odrezal,“ uviedla Nadeau. „Bol si vedomý, že sebapoškodzovanie nie je bezpečné riešenie a mohlo by mať následky na jeho vzťahy, povesť a zdravie. Nevedel si predstaviť, že by s tými prstami žil ďalšie roky,“ dodala.

image

Bizarný prípad: Študent si zmrazil nohy, aby získal peniaze. Poistný podvod však skončil fiaskom

Zriedkavá porucha

Pacientovi bola diagnostikovaná porucha identity integrity tela (BIID), ktorá je tiež nazývaná dysfória telesnej integrity (BID). Ide o extrémne zriedkavú poruchu, ktorá sa prejavuje silnou a pretrvávajúcou túžbou získať telesné postihnutie. Pacienti s touto poruchou majú utkvelú prestavu, že končatina alebo iná zdravá časť tela by nemala byť súčasťou ich tela. 

Ako doktorka Nadeau uvádza v správe, pacienti s BID sa často boja vyhľadať odbornú pomoc a tieto pocity ich vedú k tomu, že sa sami pokúsia končatinu odstrániť, čím riskujú život.

image

Popieranie rodovej identity vyvoláva obrovský stres. Je to ako klamanie, hovorí psychologička

Terapie nezabrali

V správe sa uvádza, že keďže vyšetrenia mozgu neodhalili u pacienta žiadnu anomáliu, začali s neivázívnou formou liečby. Najskôr vyskúšali kognitívno-behaviorálnu terapiu, neskôr mužovi nasadili antidepresíva, antipsychotiká a vyskúšali aj expozičnú terapiu, ale žiadna z nich sa neosvedčila.

Po psychiatrickom vyšetrení bol pacient uznaný za schopného požiadať o dobrovoľnú amputáciu a odoslaný na ortopedické oddelenie. Nakoniec sa rozhodlo, že odstránenie dvoch prstov je najlepším spôsobom, ako pacientovi pomôcť.

image

Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu

Psychické problémy zmizli

O šesť mesiacov neskôr muž podstúpil zákrok, pri ktorom mu amputovali štvrtý a piaty prst na ľavej ruke. Podľa lekárskej správy jeho psychické problémy zmizli. „Po operácii nočné mory spolu s emocionálnym utrpením okamžite prestali,“ uvádza Nadeau. „Mal konštruktívne životné plány, znížila sa miera hnevu a zlepšila sa pohoda v rodine a v práci,“ dodala. 

Pacient svoje rozhodnutie neľutuje. „Teraz žije život bez znepokojujúcich starostí o svoje prsty, pričom všetky jeho príznaky súvisiace s BID sa vyriešili. Amputácia mu umožnila žiť v súlade s jeho vnímanou identitou,“ uzatvorila Nadeau.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 17:50