Ruskí generáli a ďalší vysoko postavení činitelia ruského ministerstva obrany žijú na lukratívnych adresách v bytoch s hodnotou v desiatkach miliónov rubľov.Smolenskaya Zastava/
StoryEditor

Vojakom nechodia výplaty, ich nadriadení s rodinami žijú v luxuse. Takéto lukratívne nehnuteľnosti vlastnia ruskí velitelia

jhr27.03.2023., 14:00h

Ruskí generáli a ďalší vysoko postavení činitelia ruského ministerstva obrany žijú na lukratívnych adresách v bytoch s hodnotou desiatok miliónov rubľov. Bežní ruskí vojaci si na front medzitým musia kupovať aj základné vybavenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Exkluzívne byty často majú aj ich deti a ďalší rodinní príslušníci. Ukazuje to ruský investigatívny portál The Insider. Napríklad dcéra Nikolaje Pankova, zástupcu ministra obrany Sergeja Šojgua, dostala od štátu štvorizbový byt v rezidenčnom komplexe "Dom prezidentského riaditeľstva správy majetku" za 70 miliónov rubľov, čo je približne 850-tisíc eur. Jej otec má oficiálne na starosti boj s korupciou, uvádza iDnes.cz.

Viktor Goremykin, ktorý je riaditeľom Hlavného vojenského a politického riaditeľstva ozbrojených síl, dostal od štátu 141-metrový byt s odhadovanou hodnotou okolo 50 miliónov rubľov. Jeho syn, ktorý pracuje pre tajnú službu FSB, je v registri vlastníkov zapísaný ako majiteľ bytu v moskovskom rezidenčnom areáli Coliseum s hodnotou vyše 30 miliónov rubľov.

Mnoho ruských generálov býva v luxusnom moskovskom bytovom komplexe Smolenskaja Zastava. Zástupca ministra obrany Pavel Popov tam má byt v hodnote 70 miliónov rubľov, ktorý dostal od ruského štátu. Byt v rovnakej hodnote, a tiež od štátu, získal aj vrchný veliteľ pozemných síl Oleg Saljukov.

Výhodné kšefty s armádou

Generáli tiež využívajú svoje postavenie, aby výhodne ťažili z vojenských kontraktov. Námestník ministra obrany a šéf koncernu Kalašnikov Alexej Krivoručko od seba nakúpil zbrane pre armádu. Zákazky od rezortu získal aj syn spomínaného Saljukova.

image

Ukrajinský pacifista s puškou v ruke opisuje rok na fronte. Bránil obkľúčený Kyjev, nedostatok spánku ho ničil

Podnikateľovi v oblasti nehnuteľností Denis Kitajev, ako švagor vedúceho kancelárie ministra obrany Jurijho Sadovenka, sa zase špecializuje na premenu opustených budov, predtým patriacich pod ministerstvo obrany a predaných za podhodnotenú cenu, na luxusné rezidencie. Napríklad na mieste bývalej Ústrednej experimentálnej vojenskej kartografickej továrne ministerstva obrany v blízkosti Kremľa Kitajev postavil elitný rezidenčný komplex Cloud Nine.

Obyčajní vojaci zatiaľ trpia

Pohodlný život ruských generálov je v ostrom kontraste s tým, čo zažívajú bežní ruskí vojaci. Celková hodnota bytov, ktoré The Insider objavil vo vlastníctve rodiny Šojguovej poradkyne, je 1,43 miliardy rubľov. To skoro 119-krát presahuje hodnotu kompenzácií za padlých vojakov pre ruské rodiny, dodáva portál. Rusko im prisľúbilo 12 miliónov rubľov, 145-tisíc eur.

image

Nefunkčné zbrane, žiadny výcvik, topánky obrastené machom. Povolaný Rus opisuje chaos pri mobilizácii

Príslušníci ruských ozbrojených síl na Ukrajine uvádzajú, že si musia vojenskú výbavu vrátane oblečenia či topánok kupovať sami za svoje peniaze. A aj keď ich zlákali vidinou pekných čiastok, podľa mnohých je realita iná.

V 53 z 85 ruských regiónov nedostali vojaci sľúbené výplaty alebo ich dostali s oneskorením. Sťažujú sa tiež, že namiesto sľubovaných 195 000 rubľov mesačne, zhruba 2400 eur, dostali na bankové účty o poznanie menšej sumy.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 10:15