Na snímke policajti po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave 12. októbra 2022.Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Kto je zodpovedný za vraždu na Zámockej? Aj otec vraha, ten ultrapravicový nohsled Harabina, píše Nicholsonová

pcTASR13.10.2022., 11:00h

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19:00 hod. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho. K tragédii sa vyjadrujú aj slovenskí politici, niektorí volia veľmi emotívne výroky.

Lajkuj Brainee.sk na

Nenávisť k menšine, dlhodobo živená i hlúpymi a nezodpovednými výrokmi politikov, stála nevinné ľudské životy. V statuse na sociálnej sieti to v reakcii na stredajšiu tragédiu v Bratislave napísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Tri roky hovorím, že aj slová sú zbraň. Že my politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovíme. Napriek tomu tu mnohí bezohľadne zapĺňajú priestor nenávisťou. Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné,“ upozornila. Verejne činné osoby vyzvala, aby svojimi výrokmi nepodnecovali neznášanlivosť, justičné orgány, aby začali konať.

image

Nenávisť voči LGBTQ komunite šíria aj slovenskí politici. Pozri si tie najhoršie výroky, ktoré vypustili z úst

„Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým a silu ľuďom z LGBTI komunity, ktorí sa týmto útokom cítia ohrození,“ uviedla prezidentka.

Premiér Eduard Heger hrubo odsúdil útok v centre Bratislavy. Ako zdôraznil, žiadna forma extrémizmu nie je prípustná.

„Ak hovorím, že Slovensko je slobodná a demokratická krajina, tak to myslím vážne. Je neprípustné, aby sa ktokoľvek pre svoj spôsob života mal báť o svoj život,“ uviedol na sociálnej sieti. Blízkym obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

Minister vnútra Roman Mikulec verí, že motívy a pozadie činu budú vyšetrené. Rodine a pozostalým obetí vyjadril úprimnú sústrasť.

„Odsudzujem tento brutálny čin, o to viac, že sa stal na mieste, kde sa stretávala a hľadala bezpečie LGBTI menšina. Prejavy extrémizmu a nenávisti voči tejto a akejkoľvek inej menšine sú neakceptovateľné a v našej spoločnosti nemajú miesto,“ uviedol na sociálnej sieti. Ako dodal, vďaka enormnému úsiliu polície ďalší útok strelca už nehrozí.

Predseda Národnej rady Boris Kollár odsúdil dvojnásobnú vraždu mladých ľudí. „Je neprijateľné, aby sa takto nenávistne správala spoločnosť či jedinci voči komukoľvek,“ uviedol na sociálnej sieti. Pozostalým a trúchliacim rodinám vyslovil úprimnú sústrasť.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová zverejnila na sociálnej sieti výroky politikov, ktorí by podľa nej mali taktiež niesť zodpovednosť. „Kto je zodpovedný za vraždu na Zámockej? Ten 19-ročný pomätenec. Jeho otec, ten ultrapravicový nohsled Harabina. Twitter, ktorý nechal 19-ročného lunatica zdieľať rasistické a nenávistné reči proti LGBT, Židom a iným menšinám. Tí, ktorí sú platení za to, aby odhaľovali a postihovali nenávistné a rasistické prejavy, ale majú to úplne na háku. Mám s tým dlhoročné skúsenosti. Politici. Tí ultrakonzervatívni inkvizítori nielen z opozície, ale aj z vládnej koalície, ktorí tu celé roky poľujú na homosexuálov a prstom ukazujú na liberálov ako na najväčších nepriateľov štátu,“ uviedla na Instagrame. 

K streľbe v centre Bratislavy došlo v stredu po 19:00 hod. Na mieste zomreli dvaja muži. Zranená bola jedna žena, ktorú previezli do jednej z bratislavských nemocníc. Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho našla mŕtveho.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:52