bigstockphoto.com
StoryEditor

Vodiči pozor! Preukazovanie platného PZP bude onedlho oveľa jednoduchšie

13.02.2024, 00:00

Policajti pri cestnej kontrole overujú okrem iného aj platnosť povinného zmluvného poistenia. Vtedy je vodič povinný predložiť zelenú kartu vo fyzickej podobe, teda vytlačenú na papieri. Od januára budúceho roka budú muži zákona musieť akceptovať tento doklad aj v elektronickej verzii.

Čo pozitívne prinesie táto zmena?

Koncom roka 2023 prijala Rada kancelárií CoB (Council of Bureaux – európska kancelária poisťovní,  ktoré pôsobia v sektore poistenia áut) rozhodnutie, podľa ktorého musia všetky členské štáty akceptovať zelenú kartu aj v digitálnej verzii, konkrétne v PDF formáte. Slovenská republika je riadnym členom Rady CoB, a preto je prijaté rozhodnutie záväzné aj pre ňu. Pre motoristov to znamená, že keď si budúci rok uzatvoria povinné zmluvné poistenie alebo predĺžia platnosť existujúceho, zelenú kartu si nebudú musieť vytlačiť. Stačí, keď si ju uložia do mobilného telefónu. Táto úprava má viacero výhod. Šetrí životné prostredie a zároveň bude takáto forma preukazovania platného zákonného poistenia pohodlnejšia. Motoristi sa nemusia báť, že si zelenú kartu zabudnú doma alebo ju niekde stratia.

Slovenské poisťovne sa zhodujú v tom, že klienti, ktorí si uzatvárajú poistenie auta, tak robia predovšetkým cez internet. Pri dojednaní PZP online sú dokumenty, ako je poistná zmluva a zelená karta, doručené poistníkovi priamo na e-mail. Od budúceho roka bude stačiť, keď si vodič zelenú kartu uloží do telefónu, aby ju mal k dispozícii aj vtedy, keď nebude jeho zariadenie pripojené na internet. Samozrejme, polícia bude akceptovať aj zelenú kartu v papierovej podobe.

Za PZP nemusíte platiť veľa

Hoci ide o pozitívnu správu, bude platná až od roku 2025. Tento rok sa vodiči už dočkali jednej zmeny, ale menej príjemnej. Poisťovne oznámili, že museli pristúpiť k zvýšeniu cien povinného zmluvného poistenia. Hlavným dôvodom je inflácia, ktorá sa premietla do súm za služby autoservisov a náhradné autodiely. Z toho dôvodu sú drahšie náhrady škôd, ktoré sú vyplácané z PZP. Navýšenie cien uvádzajú jednotliví poisťovatelia rôzne, spravidla môžu vodiči rátať so zdražením o 3 - 10 %.

To však neznamená, že každý bude tento rok platiť drahé PZP.  Ak chcete vedieť, v ktorej poisťovni nájdete najvýhodnejšie PZP, navštívte stránku Klik.sk. Na tej nájdete online kalkulačku, ktorá vám porovná ponuky zákonného poistenia od všetkých poisťovní. Či už hľadáte najlacnejšiu ponuku, alebo komplexný poistný balík s rôznymi pripoisteniami, v porovnaní ho určite nájdete. Keď si vyberiete, poistenie ľahko uzatvoríte a uhradíte poistné. Dôležité dokumenty vrátane zelenej karty vám budú doručené na zadanú e-mailovú adresu. A máte hotovo. Ak sa chcete poistiť pohodlne a za najlepšiu cenu, už viete, ako na to.

menuLevel = 2, menuRoute = news/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 16:15