Čo nám o novom seriálovom počine TV Joj prezradil režisér Michal Blaško?
StoryEditor

Režisér nového seriálu Vytoč môjho agenta: Bola to pre mňa výzva, keďže nemám vzťah ku komédiám. Ale dopadla super

19.03.2024, 13:30

"Mali sme úplne voľnú ruku, od nikoho sme nemali zadanie, aby sme sa približovali originálu. Aj interakcie s našimi herečkami a hercami, ktorí hrajú akoby samých seba, sú adaptované na našich predstaviteľov," spomína jeden z dvoch režisérov adaptácie zahraničného seriálového hitu Call my agent, Michal Blaško.

Na slovenských televíznych obrazovkách sa už zajtra objaví nový česko-slovenský seriál pripravený podľa medzinárodnými cenami ovenčeného seriál Call my agent. Adaptáciu úspešnej francúzskej série v lete nakrútili dve televízne skupiny a to Joj group a Prima. Zatiaľ bol od začiatku roka dostupný na ich streamovacích VOD platformách JOJ play a Prima+ a od zajtra ho v prime time od 20:40 hodiny bude každú stredu vysielať TV Joj.

image

Herecká zostava z nového seriálu Vytoč môjho agenta.

Seriál je adaptáciou populárnej francúzskej dramedy série Dixpour cent, ktorá prináša divákom svet slávy, intríg, nikdy nekončiacej práce a humoru s tímom hereckých agentov a ich náročných klientov. Hlavní protagonisti seriálu, hereckí agenti spolu fungujú ako zábavne rozháraná a citovo veľmi prepojená rodina, ktorá sa napriek všetkým prekážkam dokáže v prípade ohrozenia vždy zomknúť.

image

Jojka prichádza s adaptáciou úspešného hitu Call my agent, ktorý bodoval na Netflixe

"Každá epizóda má svoj samostatný uzatvorený príbeh s jednou hereckou hviezdou. Ppríbeh je síce fiktívny, ale herecká hviezda v ňom hrá samu seba," povedala PR manažérka TV Joj Katarína Nosková.

image

Tomáš Maštalír ako agent hereckých hviezd.

V kastingovej agentúre je každý deň plný nástrah a zložitých situácií. A to pracovných aj ľudských. Snaha uspokojiť náročné potreby hereckých hviezd, neustály boj s konkurenciou, komplikované osobné vzťahy, ktoré sa pletú do pracovných záležitostí. To všetko musí každý agent zvládnuť a obstáť v boji, ktorý prináša mnoho absurdných a komických situácií, rovnako aj dojemných momentov a skutočnú ľudskú drámu.

image
Obsadenie: Hlavné postavy Kryštof HádekMartha IssováTomáš MaštalírZuzana Krónerová a Viktória Jurištová. Herecké hviezdy v jednotlivých častiach: 1. epizóda: Klára Issová, 2. epizóda, Taťjana Medvecká a Zlata Adamovská, 3. epizóda: Iva Janžurová a jej dcéra Sabina Remundová, 4. epizóda: Táňa Pauhofová, 5. epizóda: Jiří LangmajerGabriela Marcinková, 6. epizóda: Juraj Loj Stanislav Majer, 7. epizóda: Boleslav Polívka a 8. epizóda: Michal Dlouhý a Ondřej Sokol.

image

Režisér Michal Blaško počas natáčania.

Hereckou špičkou obsadený osemdielny seriál Vytoč môjho agenta bol nakrútený v réžii Michala Blaška a Jakuba Machalu. Kreatívnu dramaturgiu mala v rukách režisérka Alice Nellis a projekt produkovala spoločnosť NOW Productions, s.r.o. producenta Gordona Lovitta. My vám prinášame rozhovor s jedným z dvoch režisérov tohto nového zaujímavého seriálu, s Michalom Blaškom. Prezradí vám, čo ho na natáčaní najviac bavilo a či im licencori nechali pri realizácii projektu voľné režisérske ruky.

image

Režisér Michal Blaško počas natáčania so Zuzanou Krónerovou.

Vytoč svojho agenta je úspešný projekt zo zahraničia. Mali ste pred natáčaním rešpekt, alebo ste k tomu pristupovali ako ku každému inému projektu?

Nelíšilo sa to od iných projektov. Z originálnej predlohy som videl len prvú sériu, myslím, že dokopy sú štyri. Pri natáčaní francúzskej, teda originálnej, verzie mali tvorcovia úplne iné podmienky, než sme mali my, hlavne čo sa času týka. Museli sme preto adaptovať mnohé prvky na naše možnosti a rovnako tak scenáristi jednotlivé epizódy na vkus lokálnych divákov.

image

Zíber z jednej epizódy Vytoč môjho agenta.

Išli ste vo väčšej miere podľa originálu, alebo ste mali voľné ruku pri výrobe a česko-slovenský projekt je predsa iný ako originál?

Mali sme úplne voľnú ruku, od nikoho sme nemali zadanie, aby sme sa približovali originálu. Aj pri ústredných postavách agentov sme sa kvôli typológii našich hercov odlišovali od originálu aj v charakteroch, pretože pôvodným postavám sadlo niečo iné, ako tým našim. Rovnako interakcie s našimi herečkami a hercami, ktorí hrajú akoby samých seba, sú adaptované na našich predstaviteľov. Kostry príbehov však zostávajú, akurát u nás má prvá séria o dva diely viac.

image

Zábava počas natáčania.

Pracuje sa vám lepšie na takýchto projektoch, pri ktorých už existuje zahraničná predloha, alebo máte radšej, keď staviate projekt "na zelenej lúke" a projekt kreujete od nuly?

S projektami, ktoré majú predlohu v zahraničí, nemám veľkú skúsenosť. Pracoval som hlavne na originálnych veciach. Pri tých s predlohou som sa však nikdy nestretol s tým, že by niekto požadoval, aby sme sa čo najviac približovali originálu. Práve naopak. Cení sa originalita a čo najväčší autorský prístup, nové nápady.

image

Zuzana Krónerová.

Do seriálu ste zlákali silné herecké obsadenie. Radšej pracujete s mladými hercami, ktorých môžete formovať ako potrebujete, alebo sa radi spoliehate na skúsených hercov?

Každý herec je iný a každý si vyžaduje odlišný prístup. Mali sme skvelé obsadenie a so všetkými hercami a herečkami sa mi pracovalo výborne. To bol jeden z dôvodov, prečo som sa do projektu rozhodol ísť - vyskúšať si spoluprácu s ľuďmi, s ktorými som doteraz nemal možnosť pracovať.

image

Vytoč môjho agenta.

Poznali ste seriál Call my agent predtým, ako ste sa doňho pustili pre náš trh?

Vedel som, že niečo také existuje. Kamarátka herečka Elizaveta Maximová bola veľkou fanúšičkou originálu a vďaka nej som o tom mal povedomie. Tá si v našej verzii aj zahrala.

image

Táňa Pauhofová.

Ako dlho ste pracovali na tejto sérii a museli ste natočené epizódy posielať na schvaľovanie majiteľom licencie?

Na natáčanie jednej epizódy sme mali sedem dní, celé natáčanie trvalo niečo málo cez tri mesiace. Striedali sme sa ešte s druhým režisérom, Jakubom Machalom, ktorý mal rovnako na starosti štyri diely. Schvaľovanie prebiehalo len v rámci českej Primy a slovenskej JOJ-ky, majitelia licencie sa k tomu nijako nevyjadrovali.

image

Seriál Vytoč môjho agenta.

Prezradíte nám nejaké zaujímavosti z natáčania?

Bolo to príjemné natáčanie. Najviac si ho užívali herečky a herci, ktorí tam predstavovali reálne postavy. V tom sa najviac odviazali a bolo milé sledovať, ako si vedia zo seba robiť srandu.

image

V novinke Vtoč môjho agenta si zahrá aj Juraj Loj.

Aké žánre sa vám najlepšie režírujú? 

Nemám vzťah ku komédiám. To bol aj jeden z dôvodov, prečo som si chcel tento projekt vyskúšať a zistiť, či to vôbec dám. Necítim sa v tom komfortne, mám radšej vážnejšie, dramatickejšie žánre, preto sa ich budem aj do budúcnosti asi viac držať.

image

Táňa Pauhofová ako hviezda jeden epizódy.

Ak bude mať seriál úspech, viete si predstaviť, že by ste priniesli aj ďalšie série? 

Ak by k tomu došlo, prebiehalo by to už bezo mňa. Seriálu prajem veľa divákov a úspech, ale mne osobne jedna séria stačila, rád prenechám štafetu niekomu ďalšiemu.

image

Prípravy počas natáčania.

Vedeli by ste ísť ďalšími sériami vlastnou cestou? Či to podľa licencie nie je možné?

Príbehové linky sú už načrtnuté v predlohe a nedá sa ich úplne potlačiť alebo porušiť. Drobné zmeny však určite nastanú. Celková adaptácia na „náš trh“ priniesla mnoho zmien, ale hlavná dejová kostra bude zrejme totožná s tou pôvodnou.

image

Seriálová novinka Vytoč môjho agenta a jeho originálna predloha Call my agent. 

Na čom by ste mali pracovať najbližšie?

Od marca nakrúcam pre Českú televíziu 10-dielny seriál, ktorý točím až do konca októbra. Ide o projekt, ktorý otvára mnoho súčasných tém, o ktorých si myslím, že je dôležité rozprávať. Budúci rok v lete točím svoj druhý celovečerný film, Cowgirl, na ten sa veľmi teším. Je to western zo súčasnosti, situovaný na Oravu.

image

Vytoč môjho agenta.

Máte nejaký sen, ktorý by ste chceli ešte režírovať?

Vymýšľanie, príprava a financovanie každého filmu u nás je veľmi dlhý proces, preto akýkoľvek ďalší projekt, ktorý sa dočká realizácie, je skoro ako snom. Teraz verím v Cowgirl, myslím, že to môže byť veľmi pekný film.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
29. apríl 2024 09:56