Aké debaty pripravili slovenské televízie a rozhlasové stanice.
StoryEditor

Predvolebné diskusie: Jojka debaty zrušila, v RTVS spoločná debata kandidátov a v Markíze prvý duel Pellegrini a Korčok

15.03.2024, 12:19
Autor:
michmich

Pridáva sa aj Rádio Expres, kde Braňo Závodský odvysiela debaty s tromi najsilnejšími kandidátmi na hlavu štátu z nového multimediálneho štúdia.

RTVS

Predvolebné vysielanie RTVS vyvrcholí predvolebnou diskusiou pod názvom Voľby prezidenta 2024 – Predvolebná superdebata, ktorú budú moderovať Marta Jančkárová a Marek Makara. Pozvanie do predvolebnej superdebaty dostali všetci 11-ti kandidáti na post prezidenta SR. Všetci boli oslovení s rovnakými tematickými okruhmi diskusie, a budú mať dispozícií rovnaký časový limit na odpovede na otázky moderátorov. Telerozhlas odvysiela diskusiu súbežne v televíznom vysielaní na Jednotke a RTVS :24 a v rozhlasovom vysielaní v Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina v stredu 20. marca o 20.10 hodine.

RTVS pripravila pred voľbami aj rozhovory so všetkými kandidátmi na post prezidenta vo voľbách, ktoré sa budú konať v sobotu 23. marca. Od 4. do 18. marca predstavuje RTVS v pracovných dňoch jednotlivých kandidátov na post prezidenta SR v predvolebných rozhovoroch v relácii Interview:24 – špeciál na RTVS :24 a v relácii Z prvej ruky – špeciál v Rádiu Slovensko. Poradie kandidátov určilo žrebovanie, ktoré prebehlo pod dohľadom notárky. V týchto reláciách odpovedajú všetci kandidáti na rovnaké témy a na zodpovedanie otázok majú rovnaký časový priestor.

image

Voľby prezidenta 2024 – Predvolebná superdebata RTVS.

Okrem toho RTVS ponúka v televíznom aj rozhlasovom vysielaní súbor príspevkov, v ktorých približuje funkciu prezidenta v politickom systéme Slovenskej republiky. RTVS zaraďuje do vysielania aj spoty so základnými informáciami o volebnom procese, pričom voličský servis bude témou aj v Správach RTVS na Jednotke a v Komentároch dňa na RTVS :24.

RTVS pri príprave predvolebného vysielania vychádzala zo zákonného rámca, čo znamená, že RTVS vyčlenila desať hodín diskusných programov so zástupcami všetkých kandidujúcich politických subjektov v rozhlasových programových službách RTVS a desať hodín v televíznych programových službách RTVS.

Joj

Televízia z Koliby pokračuje v problémoch čo sa týky politických debát. Po tom, čo minulý týždeň museli po odrieknutie účasti koaličného politika zrušiť vysielanie relácie Na hrane a tento týždeň sa im podarilo do diskusie presvedčiť len dvoch opozičných kandidátov, rovnakou linkou pokračujú aj pri organizovaní politických debát. "Predvolebné debaty na JOJ 24 a TV JOJ sa neuskutočnia. Ide o rozhodnutie manažmentu televízie." informovala nás hovorkyňa televízie Joj Lucia Tuhelová. 

Markíza

Prvému kolu prezidentských volieb, ktoré sa uskutoční v sobotu 23. marca pripravuje televízny líder tri atraktívne diskusné duely preferenčne najsilnejších uchádzačov o post najvyššieho ústavného činiteľa s názvom Prezident 2024: Predvolebná diskusia.

„Na základe projektu, ktorý sme predložili Rade pre mediálne služby ešte v prvej polovici februára, sme do diskusných duelov pozvali šiestich najúspešnejších kandidátov. Do jednotlivých relácií sme ich rozdelili podľa priemeru prieskumov preferencií dvoch rešpektovaných agentúr FOCUS a AKO za obdobie od1. februára do 15. marca 2024. Vysielanie diskusií začíname od kandidátov s nižšími preferenciami po kandidátov s najvyššími preferenciami,“ vysvetľuje Michal Kratochvíl, riaditeľ Centra spravodajstva a publicistiky skupiny Markíza. „Veľmi ma tiež teší, že práve TV Markíza prinesie vôbec prvý predvolebný duel najhorúcejších kandidátov na prezidenta, Peter Pellegrini aj Ivan Korčok nám už potvrdili svoju účasť v pondelkovej hlavnej večernej diskusnej relácii,“ dodáva.

image

Slováci sa dočkajú duelu Peter Pellergrini vs. Ivan Korčok.

Plán vysielania duelov Prezident 2024: Predvolebná diskusia:

- v nedeľu 17. marca o 13:00 hodine – Ján Kubiš vs. Krisztián Forró– moderuje Martin Prôčka

- v pondelok 18. marca o 17:00 hodine–Štefan Harabin vs. Igor Matovič – moderuje Gabriela Kajtárová

- v pondelok 18. marca o 20:30 hodine, hlavná diskusná relácia – Peter Pellegrini vs. Ivan Korčok – moderuje Michal Kovačič

Všetci kandidáti dostanú rovnaké základné tematické okruhy, na základe ktorých bude prebiehať diskusia s otázkami kladenými moderátorom alebo moderátorkou. Každý z kandidátov bude mať k dispozícii rovnaký 20-minútový časový priestor strážený časomierou, naživo dostupnou divákom aj kandidátom v štúdiu, a na záver diskusie možnosť počas jednej neprerušovanej minúty samostatne prezentovať svoj volebný program, resp. osloviť svojich voličov.

V prípade odstúpenia kandidáta, alebo v prípade odmietnutia účasti v diskusnej relácii bude uplatnený tzv. inštitút prázdneho kresla, v prípade neúčasti oboch kandidátov bude relácia zrušená. Čas zostáva rovnaký pre všetkých, bez ohľadu na počet diskutujúcich.

Všetky tri predvolebné duely prinesie okrem TV Markíza naživo aj spravodajský portál TVNOVINY.sk. „Zároveň v pondelok 18. marca 2024 pripravujeme na webe TVNOVINY.sk špeciálne živé vysielanie. Zachytíme v ňom príchody jednotlivých prezidentských kandidátov do TV Markíza, online reláciou bude v externom štúdiu pred televíziou Markíza sprevádzať Martin Prôčka so svojimi hosťami,“ avizuje Tibor Mattyašovský, šéfredaktor spravodajstva TV Markíza.

Rádio Expres

V najpočúvanejšom rádiu odštartuje v pondelok v relácii Braňo Závodský Naživo Prezidentský týždeň. Od 18. do 20. marca sa podľa projektu schváleného Radou pre mediálne služby v živom vysielaní na základe prieskumov verejnej mienky vystriedajú traja najsilnejší kandidáti.

Poradie debát s kandidátmi určil priemerný výsledok preferencií na základe prieskumov renomovaných agentúr AKO a Focuss tým, že 20. marca vystúpi kandidát s najvyššími preferenciami. Jednotliví diskutujúci dostanú vo vysielaní programu Braňo Závodský Naživo presne 20 minút, ktoré bude merať časomiera. Poradie kandidátov, ktorí dostali pozvanie do vysielania, je nasledovný:

18. marec – Štefan Harabin

19. marec – Ivan Korčok

20. marec – Peter Pellegrini

„V prípade, že niektorý z kandidátov odmietne účasť v relácii, nevyužijeme inštitút prázdneho kresla, ale oslovíme na základe prieskumov ďalšieho kandidáta v poradí“ uviedol Peter Palovič, šéf spravodajstva Rádia Expres. Diskusie s tromi kandidátmi bude možné počúvať naživo o 12:00 hodine hneď po Veľkých správach v Rádiu Expres, zároveň však aj sledovať na YouTube a Facebooku. Program odvysiela Expres z nového multimediálneho štúdia.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 13:36