StoryEditor

Asociácia európskych novinárov: Zmeny v RTVS sú ohrozením demokracie

13.03.2024, 12:40
Autor:
redred

Asociácia združuje novinárov zo 16 krajín. Na Slovensku podľa nej ide o ohrozenie práva na nezávislé a silné verejnoprávne médium. Vyhlásenie prinášame v plnom znení. 

Už niekoľko mesiacov sledujeme snahy vládnej koalície premeniť verejnoprávny Rozhlas a televízia Slovenska  na štátny mediálny dom v rukách politikov vládnej koalície. Najnovší návrh ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej jednoznačne smeruje k účelovej výmene riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. Dokazuje to fakt, že ide len o formálne (predstierané) zrušenie RTVS a jej nahradenie „novým“ subjektom s takmer identickým názvom Slovenská televízia a rozhlas, ktorý však bude priamym nástupcom RTVS. 

image

Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým

Takéto zmeny zákona v kľúčovom médiu verejnej služby považujeme za ohrozenie demokracie. Premenovanie firmy a jej nahradenie podobným názvom sú skôr známe z prostredia firiem zapojených do nekalej hospodárskej činnosti ako z prostredia transparentnej verejnej služby v niektorom z členských štátov Európskej únie.

Pripomíname, že politici strán vládnej koalície na Slovensku sa netaja zámerom a cieľmi legislatívnej zmeny. Z pozície AEJ Int. vnímame nový zákon ako priame ohrozenie záujmov verejnosti a jej práva na nezávislé a silné verejnoprávne médium. Navrhované nové zásady voľby členov kontrolných orgánov presadzovanej Slovenskej televízie a rozhlasu vyzbrojujú politikov nástrojom na kontrolu programu a jeho obsahu. 

Návrh zákona hovorí aj o novej programovej rade, ktorá bude dohliadať na programy Slovenskej televízie a rozhlasu vysielané vo „verejnom záujme“, čo možno označiť aj za normalizáciu verejnej služby v zmysle československej politickej tradície pred rokom 1989. 

image

Machaj: Návrh zmien v RTVS je snahou o politizáciu verejnoprávneho priestoru

Práve politici koalície zo Slovenskej národnej strany a Smeru-SD priamo a verejne opakovane označujú konkrétnych novinárov a konkrétne relácie RTVS, ktoré sa im nepáčia. Máme preto obavy aj z toho, že keď ovládnu televíziu, účty konkrétnych politikov sa budú vybavovať s konkrétnymi novinármi. 

Predseda SNS a kandidát na prezidenta SR Andrej Danko sa vyjadril, že sa mu nepáči napríklad jediný investigatívny program Reportéri. Program sa nedávno venoval aj prípadom vysokých funkcionárov Slovenskej národnej strany. Premiér Robert Fico a ďalší predstavitelia Smeru-SD nešetrili osobnou a verejnou kritikou na adresu novinárov iných relácií RTVS, vrátane moderátorov politických diskusií a jej zahraničných spravodajcov.

Na základe uvedeného vyjadrujeme solidaritu so slovenskými médiami, s novinármi RTVS a so slovenskou verejnosťou. Nie je vo verejnom záujme, aby sa RTVS stala podriadeným orgánom vlády a parlamentu.

  • Isaia Tsaousidou, prezident AEJ Int.
  • Kyriakos Pierides, zástupca slobody médií AEJ Int.
  • Ivan Brada, predseda Slovenskej sekcie AEJ,
  • Tibor Macák, viceprezident AEJ Int.
  • Július Lorincz, bývalý predseda Slovenskej sekcie AEJ
01 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: 0 - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
29. apríl 2024 01:51