StoryEditor

Režisér filmu Fentasy: Tvrdé drogy sú cesta do pekla. A je dôležité o tom hovoriť aj prostredníctvom filmu

12.03.2024, 15:24

Do kín už 14. marca príde nová slovenská snímka, ktorá pracuje so silnou témou závislosti. Film dostal výraznú zvukovú zložku, keď postprodukciu dokončovali priamo v Hollywoode. Zaujímavosti o filme nám porozprával jeho režisér a producent Samuel Vičan.

Fentanyl. Na Slovensku možno neznámy, no v USA kosí jednu obeť za druhou. Táto extrémne silná syntetická droga každoročne usmrtí až 70 tísíc obyvateľov USA. Je to viac než počet obetí Američanov vo vojne vo Vietname, Iraku a Afganistane dohromady.

image

Režisér filmu Fentasy.

Spevák Prince, raper Coolio či hudobník Tom Petty. Aj to sú obete fentanylu, ktorý zabíja bez akéhokoľvek zľutovania. A ako to už býva, čo fičí za veľkou mlákou, prenikne do celého sveta. Prvé obete tejto extrémne silnej návykovej látky, už hlásia aj v Európe. Práve syntetická droga fentanyl stála za námetom k filmu Fentasy, ktorý od 14. marca prichádza do slovenských kín.

O čom je dej?

Sofia nadovšetko miluje divoké párty. A to hlavne tie, na ktorých sú hlavným zdrojom zábavy látky silnejšie než alkohol. So svojim novým priateľom Pellerom, amatérskym chemikom, rozbieha lukratívny biznis. Keď sa totiž akákoľvek droga zmieša s fentanylom, jej účinky se závratne znásobia. A takisto aj zisk. Čo na tom, že ich nová droga sa pre mnohých stáva smrtiacim koktejlom, keď teraz vládnu pouličnej scéne. Eufóriu z rýchlo rastúceho bohatstva vystrieda kruté vytriezvenie. Ich úspech veľmi rýchlo priláka pozornosť polície, ale hlavne ruskej mafie, ktorá konkurenciu netoleruje.

image

Nový slovenský film Fentasy má ambíciu preraziť aj v zahraničí.

Vo filme sa v hlavných úlohách predstavia Kristína Kanátová a Noël Czuczor. Sekundovať im bude a jeden z najpopulárnejších českých hercov David Švehlík. Vo vedľajších úlohách uvidíme Annu Jakab Rakovskú, Tomáša Magáta, Bronislavu Kováčikovú, Petra Ondrejičku či Viktóriu Šuplatovú. Režisérsky sa pod nový slovenský thriller podpísala dvojica Samuel Vičan a Anastasia Hoppanová. A práve s prvým z nich prinášajú Stratégie rozhovor, v ktorom nám prezradil prečo postprodukciu robili priamo v Hollywoode, ale aj to, či majú s filmom plány vyraziť aj do sveta.

image

Film Fentasy prichádza do kín 14. marca.

Do kín prichádza nový slovenský film, v ktorom rozoberáte tému drog. Prečo táto téma?

Celkovo téma závislosti a konkrétne drog má vo filmoch vždy lákala. Bola pre mňa aj významná pri rozhodovaní, či som si daný film chcel pozrieť. Každý z nás má nejaké závislosti, niekto je závislý na jedle, niekto na športe, niekto na ľuďoch, niekto na alkohole, niekto na cigaretách a niekto na drogách.

image

Film spracováva problematickú tému drog. 

A prečo práve takáto náročná téma?

Myslím si, že čím menej sa o drogách v spoločnosti rozpráva, tak tým viacej rastie počet ich užívateľov. Je veľmi dôležité verejne hovoriť práve to, že tvrdé drogy sú cesta do pekla. Táto téma je zároveň veľmi krehká a naozaj veľmi náročne sa spracováva. Bola to pre mňa aj výzva, tak som si povedal, prečo to neskúsiť?

image

Fentasy prichádza do kín 14. marca. 

Dá sa v nej priniesť ešte nové spracovanie, keďže téma drog bola už spracovaná vo veľkom množstve filmov...

Určite. Myslím si, že aj keby dvaja režiséri zobrali rovnaký scenár a začali ho nakrúcať, tak vo finále to budú dva rozdielne filmy. Každý jeden film, ktorý vzniká, aj keď má podobnú tému alebo aj podobný scenár, tak vo finále je to úplne iný film. 

image

Problematickú tému spoločnosti - drogy -rozoberá film Fentasy.

Prezraďte nám čo bolo počas natáčania najnáročnejšie?

Samotná výroba filmu predstavuje cestu, na ktorej musíte vyriešiť stovky, ak nie tisíce drobných úloh. Najnáročnejšie pre nás bolo, že sme si ako filmári prechádzali takouto cestou, výrobou celovečerného filmu, prvýkrát. Stalo sa nám, že z piatich vecí, čo sme urobili, sme štyri urobili zle a museli sme ich robiť znova. Celý tento náš projekt, bola pre nás jedna veľká škola.

image

Nový slovenský film Fentasy.

Aký rozpočet pohltil celý film?

Priame finančné náklady filmu boli do 500 tisíc eur. No myslím si, že film nevzniká len vďaka rozpočtu, aj keď je to samozrejme nutná potreba, ale vzniká práve vďaka ľuďom, ktorí do takéhoto projektu venujú svoju energiu, čas a skúsenosti.

image

Nový film Fentasy.

Prečo padlo rozhodnutie do tohto filmu obsadiť práve Kristínu Kanátovú, Noëla Czuczora , Annu Jakab Rakovskú, či dokonca českého vychyteného herca Davida Švehlíka?

Na úplnom začiatku sme sa snažili hľadať postavy cez kastingy, volali sme si ku nám do štúdia hercov, testovali sme si niektoré vybrané scény priamo na kameru. Záležalo nám nájsť najvhodnejšieho herca alebo herečku pre daný charakter, veď ktorému režisérovi nie? Kristína, Noel, David alebo aj Anička boli rozhodnutia, ktoré padli prakticky na prvú. Akonáhle sa pustila kamera a začali herci žiť svojimi postavami, tak sme sa väčšinou hneď zhodli, že toto je tá správna voľba. Kika nás dostala svojím širokým spektrom, ktoré nám previedla. Prekvapila nás veľkou škálou emócií, ktoré dokázala dostať rovno na kameru. A akonáhle sme ich videli spolu s Noelom, tak tiež sme vedeli, že to je tá naša dvojka, ktorú hľadáme. Chémia medzi nimi prakticky fungovala už naživo. A David Švehlík? To bola pre nás veľká výzva. Tým, že je momentálne jeden z najpopulárnejších českých hercov, sme vedeli, že nám veľmi ľahko môže povedať nie. Ale aj tak sme ho oslovili. S Anastásiou, scenáristkou a spolurežisérkou sme si dohodli spoločné stretnutie s Davidom v Prahe. David sa po prečítaní scenára a našich spoločných rozhovorov rozhodol s nami do tohto projektu ísť.

image

Kristína Kanátová hrá vo filme hlavnú úlohu. 

Prezradíte nám zaujímavosti z prípravu filmu?

Celé pozadie filmu je celkovo veľmi zaujímavé, pretože veľakrát sa ženiete, ani neviete presne do čoho, keďže pri samotnej výrobe nemáte veľa vecí pod kontrolou. Veľakrát vám do toho zasahuje vyššia moc. Napríklad hneď pri prvej klapke, keď nám došiel David prvýkrát na natáčanie, nám začalo horieť na pľaci. Potom čo sme to uhasili sa tam štyri hodiny nedalo točiť. Čo pri filme sú štyri hodiny veľká a drahá časová škoda.

image

Slovenskmu filmu Fentasy robili posprodukciu priamo v Hollywoode. 

Vraj ste po produkciu dokončovali v hollywoodskych štúdiách, prečo práve toto rozhodnutie? Nepredražilo to výrazne film?

Zvukovú postprodukciu sme dokončovali v americkom štúdiu práve kvôli tomu, že môj koproducent Honza Bezouška už viac ako 10 rokov žije a pôsobí v Amerike a priamo v Hollywoode. Navyše sa venuje aj zvukovému dizajnu. Paradoxne musím povedať, že hollywoodske štúdio, ktoré nám poskytlo svoje priestory a svoju techniku na to, aby sme tam mohli zmixovať film, nás v konečnom účtovaní vyšlo finančne lepšie ako keby sme to dokončovali doma. Dôvod bol, že v Hollywoode prebiehal štrajk a bola pozastavená kompletne celá produkcia. Štúdiá boli prázdne, tak boli otvorení dohode.

image

Hlavnú úlohu bravúrne zvládla Kristína Kanátová.

Vieme, že výroba celého filmu vám trvala niekoľko rokov. Spôsobil to covid? Alebo ste si dávali načas práve kvôli náročnej produkcii?

Bola to tak kombinácia všetkého. Prvá vec bola tá, že sme vyrábali celovečerný film po prvýkrát. Takže ako som spomínal, museli sme sa na tejto ceste a počas všetkých procesov veľmi veľa učiť. Samozrejme, aj covid a samotné pozastavenie celého kinopriemyslu, nám dalo priestor ešte dlhšie pracovať v strižni a hlavne so samotnou dramaturgiou. V tomto čase sme sa rozhodli aj dotočiť niektoré scény. Myslím si, že sa to pozitívne odrazilo na samotnom výsledku. Táto časová bublina nám totiž dala priestor si nechať veci odležať, prekonzultovať, urobiť privátne projekcie pre ľudí a rozprávať sa s nimi o filme.

image

Vo filme hrá aj jeden z najpopulárnejších českých hercov David Švehlík.

Aké máte od filmu očakávania? Plánujete s nimi ísť aj do zahraničia?

Celkovo sme sa snažili robiť tento film tak, aby príbehovo ako celok fungoval aj za hranicami. Snažili sme sa ukázať, že aj na Slovensku máme skvelé talenty, ktoré keď sa správne pospájajú, tak dokážeme našou tvorbou a našimi výstupmi konkurovať aj veľkým zahraničným produkciám. Takže naše ambície sú určite ísť s filmom aj do zahraničia.

image

Nový film Fentasy. archív

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 17:37