StoryEditor

Víkendové diskusie: Dvojporcia duelu Tomáš a Viskupič, ale aj repete Danka a Šimečku

10.11.2023, 16:45
Autor:
michmich

Okrem aktuálnej politickej situácia budú témami diskusií aj to, ako bude nakoniec vyzerať 13. dôchodok a odkiaľ naň zoberie vláda zdroje, či možnosti zvýšenia životnej úrovne občanov.

Sobotné dialógy

RTVS odvysiela v sobotu 11. novembra od 12:10 hodiny na Rádio Slovensko a vo vysielaní RTVS :24 prvú víkendovú politickú diskusiu Sobotné dialógy. Po prvýkrát s novou moderátorkou Karolínou Piliarovou. Tá si do rozhlasového štúdia pozvala ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredsedu strany Hlas-SD Erika Tomáša a podpredsedu Výboru NR SR pre financie a rozpočet a člen republikovej rady strany SaS Mariána Viskupiča.

image

V politike.

Dramaturgia si pre nich pripravila tri okruhy tém a to 13. dôchodok, sociálno-ekonomická situácia a možnosti zvýšenia životnej úrovne občanov. No diskutovať budú aj na aktuálnu politickú situáciu ako je príprava programového vyhlásenia vlády a získavanie jeho podpory v NR SR, ale aj na avizované návrhy na odvolanie ministra vnútra SR Matúša Šitaja Eštóka a podpredsedu NR SR Ľuboša Blahu.

Pri novom návrhu na vyplácanie 13. dôchodkov sa budú baviť o súčasnom stave a nastavení jeho návrhu, o financovaní a dôsledkoch zmeny poskytovania rodičovského dôchodku a možnosti ďalších zmien v dôchodkovom systéme z hľadiska jeho udržateľnosti. Pri sociálno-ekonomickej situácii to bude debata o možnostiach zvýšenia životnej úrovne občanov, prístup k prijatým sociálnym opatreniam za minulých vlád, kroky pre zastavenie šírenia chudoby a prepadávania životnej úrovne ľudí a celkovo o pomoci ľuďom v súvislosti so zdražovaním.

image

Sobotné dialógy.

V politike

Prvá nedeľná politická diskusia V politike odštartuje tratične v 12. novembra o 11:00 hodine na ta3. Do horúcich kresiel sa posadia politici v rovnakej zostave ako budú diskutovať o sobotu v rozhlase. Duelu sa zúčastnia minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda strany Hlas-SD Erik Tomáš a podpredseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet a člen republikovej rady strany SaS Marián Viskupič. Moderovať reláciu bude Richard Dírer.

Aj v tejto diskusii sa nevyhnú debate na tému 13. dôchodky, ale dotknú sa aj navrhovaných zmien pri 2 percentách z daní. Bude aktívne obyvateľstvo postavené pred dilemu, či pomôžu 2 percentami zo svojich daní vlastnej rodine, ale organizáciám, ktoré pomáhajú ľudom? No počas diskusie sa dotknú celkovo aj aktuálnej politickej situácie. 

image

O 5 minút 12.

O 5 minút 12

V nedeľu 12. októbra ponúkne RTVS svoju druhú víkendovú diskusiu. O 5 minút 12 odštartuje od 11:55 hodiny na Jednotke a vo vysielaní RTVS :24. Hosťami novej moderátorky diskusie, ktorá prešla z rozhlasových Sobotných dialógoch, Marty Jančkárovej budú podpredseda NR SR a predseda strany SNS Andrej Danko a podpredseda NR SR a predseda hnutia PS Michal Šimečka. Zopakuje sa tak vyhrotená situácia zo štvrtkového duelu Na hrane na Jojke, kedy Andrej Danko slovne vybehol voči moderátorke? 

Okruh a témy ich tému budú politický vývoj na Slovensku v kontexte preberania moci a spravovania štátu. Konkrétne budú hodnotiť prvé kroky novej vlády pri vládnutí, napĺňanie sľubov a zámerov, priority programového vyhlásenia vlády a jeho podpora v NR SR, príprava štátneho rozpočtu či pozície strán pred prezidentskými voľbami.

image

Na telo.

Na telo

Ficova vláda má na budúci týždeň predstaviť svoje programové vyhlásenie, jej ministri sa ale naplno pustili do práce už teraz. Prvý z nich – Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude čeliť dokonca odvolávaniu.

Opozícia chce navyše dostať zo stoličky podpredsedu parlamentu Ľuboša Blahu (Smer-SD) a kritizuje tiež pomoc s hypotékami. Koalícia podľa Richarda Sulíka neplní predvolebné sľuby.

Ivan Korčok tento týždeň oznámil, že nazbieral dostatok podpisov pre svoju kandidatúru na prezidenta. Peter Pellegrini sa medzitým stále rozhoduje, či sa o post hlavy štátu bude uchádzať.

Aj o týchto témach sa bude rozprávať moderátor Michal Kovačič túto nedeľu 12. novembra 2023 v relácii Na telo s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) a lídrom SaS Richardom Sulíkom

Relácia Na telo sa tradične začína o 13:00 hodine na obrazovkách TV Markíza a na webe TVNOVINY.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. máj 2024 10:07