Majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák.
StoryEditor

Stratégie a celé vydavateľstvo Mafra Slovakia budú mať nového majiteľa

01.09.2023, 14:27
Autor:
redred

Transakcia podlieha schváleniu protimonopolných úradov.

Investičná skupina Kaprain a spoločnosť Agrofert sa dohodli na predaji chemických závodov Synthesia, spoločnosti Mafra, ktorej súčasťou je aj vydavateľstvo Mafra Slovakia a spoločnosti LONDA.

Najväčšia akvizícia

Stopercentný majetkový podiel v týchto spoločnostiach získa Kaprain po schválení príslušnými protimonopolnými úradmi.

„Odpredaj týchto aktív nám umožní sa do budúcnosti viac sústrediť na kľúčové segmenty nášho podnikanie, na ich rýchlejší rozvoj a najmä na rýchlejšiu expanziu v záujmových aktivitách a regiónoch. Zvolili sme investora, ktorý by mal byť pre Synthesiu, Mafru i LONDU zárukou ich ďalšieho úspešného rozvoja,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti AGROFERT Zbyněk Průša, druhého najväčšieho výrobcu hnojív v Európe a najväčšieho poľnohospodárskeho a potravinárskeho koncernu v strednej Európe.

„Dnes sme podpísali našu doposiaľ najväčšiu akvizíciu. Vďaka akvizícii Synthesie výrazne posilníme na európskom trhu špeciálna chémia a staneme sa jedným z najdôležitejších hráčov v regióne,“ hodnotí uzavretý obchod majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák.

Jedným z pilierov skupiny Kaprain je spoločnosť Spolchemie, ktorá patrí medzi najväčších výrobcov živíc v Európe a má silnú pozíciu v segmente náterových hmôt.

Súčasťou skupiny Kaprain je aj tradičná slovenská chemička Fortischem. Práve synergia týchto spoločností so Synthesiou umožní ďalší rast a rozvoj.

„Synergiu využijeme na všetkých úrovniach. Významne posilníme pozíciu na európskom trhu špeciálnej chémie, doplníme produktové portfólio a využijeme prienik medzi zákazníkmi a distribútormi všetkých spoločností,“ vysvetľuje riaditeľ Spolchemie Daniel Tamchyna a zdôrazňuje:

„Kľúčové synergie však využijeme aj v rámci aplikovaného výskumu vrátane patentov a licencií, ktoré tvoria hlavný motor úspešného rozvoja. Výrazne ľahšie potom spoločne zvládneme proces dekarbonizácie vlastných podnikových energetik a získané areály nám umožnia prípadnú výstavbu nových prevádzok v rámci špeciálnej chémie.“

Vstupujú aj do nového segmentu

Všetky spomínané chemické spoločnosti dosahujú obrat takmer 20 miliárd českých korún, z čoho ide drvivá väčšina na export, a zamestnávajú takmer 3 500 ľudí.

Vlastníkom pardubických chemických závodov Synthesia sa skupina Kaprain stane po schválení transakcie zo strany príslušných protimonopolných úradov.

„Synthesia je výborne riadená spoločnosť s úspešnou históriou, a tak pevne veríme v rýchle začlenenie do skupiny Kaprain,“ vysvetlil Tamchyna.

Spolu so Synthesiou Kaprain kupuje aj skupinu spoločností Mafra a LONDA. Do nej spadajú nielen médiá (denník Hospodárske noviny, Stratégie, Eurotelevízia, Rytmus života, online médiá, rádiá a TV), ale aj tlačiareň či spoločnosť TicketPortal, rovnako ako prevádzkovateľ rádia Impuls. 

Nákupom spoločností Mafra a LONDA vstupuje skupina Kaprain do úplne nového segmentu. Zorientovanie sa a akékoľvek následné kroky tak potrvajú o niečo dlhšie ako v prípade Synthezie.

Ďalšie kroky v Mafre a LONDE tak nebudeme minimálne do schválenia zo strany relevantných protimonopolných úradov komentovať, uváza sa v stanovisku.

 

01 - Modified: 2023-06-29 07:48:55 - Feat.: - Title: Hospodárske noviny sú naďalej najdôveryhodnejší celoštátny denník 02 - Modified: 2023-06-02 11:54:04 - Feat.: - Title: Mio Valúšek o májovom Hodnotení Stratégií: Žiadnu šupu sme nenašli 03 - Modified: 2022-08-19 08:52:08 - Feat.: - Title: Pridaj sa do tímu Stratégií 04 - Modified: 2020-11-07 12:21:02 - Feat.: - Title: Vo svete plnom emócií prinášame fakty. Hospodárske noviny sa svojim čitateľom pripomínajú novou kampaňou 05 - Modified: 2018-10-22 12:55:31 - Feat.: - Title: Mafra Slovakia mení HNkonto: Bude ponúkať maximum obsahu za menej peňazí s úplne novými balíkmi
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
29. apríl 2024 11:44