StoryEditor

Umelá inteligencia sa stala piatym členom Beatles. Vďaka nej vyjde ich nová pesnička

13.06.2023, 16:58
Autor:
michmich

Sir Paul McCartney v programe Today na BBC Radio 4 povedal, že technológia bola použitá na „vytiahnutie“ hlasu Johna Lennona zo starého dema, aby mohol pieseň dokončiť.

"Práve sme to dokončili a vyjde tento rok," vysvetlil Paul McCartney. Sir Paul síce názov pieseň neprezradil, ale pravdepodobne pôjde o Lennonovu skladbu z roku 1978 s názvom Now And Then. Už v roku 1995 sa o nej uvažovalo ako o možnej „novinke pre fanúšikov“ Beatles, keď zostavovali svoju sériu Anthology, ktorá zahŕňala celú kariéru.

Sir Paul dostal demo rok predtým od Lennonovej vdovy Yoko Ono. Bola to jedna z niekoľkých skladieb na kazete s názvom „For Paul“, ktorú Lennon vytvoril krátko pred svojou smrťou v roku 1980. Nevydané skladby boli z veľkej časti nahrané na boombox, keď hudobník sedel za klavírom vo svojom byte v New Yorku.

Dve z tých piesní, Free As A Bird a Real Love, boli dokončené producentom Jeffom Lynnom a vydali ich v rokoch 1995 a 96. Bol to teda prvý „nový“ materiál Beatles po 25 rokoch. Skupina sa tiež pokúsila nahrať aj skladbu Now And Then, ospravedlňujúcu ľúbostnú pieseň, ktorá bola celkom typická pre Lennonovu neskoršiu kariéru, ale dokončiť sa im ju nakoniec nepodarilo. Pieseň mala refrén, ale takmer úplne chýbali verše. 

image

Paul McCartney.

TASR
Sir Paul neskôr tvrdil, že ďalší člen Beatles George Harrison odmietol pracovať na piesni a povedal, že kvalita zvuku Lennonovho vokálu bola na nahrávke príšerná. "Georgovi sa to nepáčilo. A keďže v Beatles vládla demokracia, nedokončovali sme to," povedal McCartney.

Údajne sa vyskytli aj technické problémy s pôvodnou nahrávkou, ktorá obsahovala okrem Lenonovho hlasu aj veľa iných zvukov v Lennonovom byte. V uplynulých rokoch Sir Paul opakovane hovoril o svojej túžbe dokončiť pieseň. A zdá sa, že umelá technológia teraz dopomohla hudobníkovi šancu dosiahnuť jeho túžbu. 

Hudobník však priznal, že ďalšie aplikácie AI mu dali dôvod na obavy. "Je to trochu strašidelné, ale vzrušujúce, pretože je to budúcnosť. Musíme len vidieť, kam to povedie," povedal Sir Paul.

McCartney prišiel do Rádia 4 pred uvedením novej knihy a sprievodnej výstavy fotografií v Národnej galérii portrétov. Projekt s názvom Eyes Of The Storm obsahuje portréty, ktoré Sir Paul nafotil medzi decembrom 1963 a februárom 1964, keď sa Beatles katapultovali na vrchol celosvetovej popularity.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. máj 2024 17:47