StoryEditor

Apríl v kinách: Ťahákom sú filmy s Mattom Damonom, Chrisom Prattom, Monicou Bellucci aj Russellom Croweom

01.04.2023, 13:09

Prinášame 14 najočakávanejších premiér filmov mesiaca. Štvrtý mesiac roka sa bude v kinosálach niesť v duchu hororov.

image

Air: Zrodenie legendy.

AIR: Zrodenie legendy (2023)

Dĺžka: 112 minúť

Žáner: Dráma

Réžia: Ben Affleck

Hrajú: Ben Affleck, Matt Damon, Jason Bateman, Viola Davis

Slovenská premiéra: 5.4.2023

Distrubútor: Continental-film

AIR, v hlavnej úlohe s Mattom Damonom v réžii Bena Afflecka, odhaľuje neuveriteľné spojenie, ktoré zmení budúcnosť jednej značky. A to všetko vďaka partnerstvu medzi vtedajším nováčikom a budúcou legendou Michaelom Jordanom a začínajúcou basketbalovou divíziou tenisiek Nike, ktoré so značkou Air Jordan spôsobilo revolúciu vo svete športu a súčasnej kultúry. Dojímavý príbeh nekonvenčného tímu o stávke na jednu kartu, ktorá môže buď všetko zničiť, alebo zmeniť športové dejiny, o nekompromisnej vízii matky, ktorá vie, aká je hodnota obrovského talentu jej syna, a o najväčšom basketbalovom fenoméne všetkých čias.

image

Chlapec z neba.

Chlapec z neba (2022)

Dĺžka: 126 minút

Žáner: Dráma/Thriler

Réžia: Tarik Saleh

Hrajú: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram Khoury

Slovenská premiéra: 5.4.2023

Distrubútor: Film Europe

Adamovi, synovi rybára, ponúkli najvyššie privilégium študovať na univerzite Al-Azhar v Káhire, mocenskom centre sunnitského islamu. Krátko po jeho príchode do Káhiry náhle zomrie najvyšší náboženský predstaviteľ univerzity, veľký imám, a Adam sa čoskoro stane figúrkou v neľútostnom boji o moc medzi náboženskou a politickou elitou Egypta. Po analýze egyptskej revolúcie vo filme The Nile Hilton Incident z roku 2017 debutoval Tarik Saleh v súťaži v Cannes filmom Boy From Heaven. Film inšpirovaný knihou Umberta Eca Meno ruže zavedie divákov na univerzitu Al-Azhar v Káhire, kde smrť veľkého imáma môže zmeniť mocenskú dynamiku v krajine.

image

Pápežov exorcista.

Pápežov exorcista (2023)

Dĺžka: 105 min

Žáner: Horor/Thriler

Réžia: Julius Avery

Hrajú: Paloma Bloyd, Russell Crowe, Franco Nero, Ralph Ineson

Slovenská premiéra: 5.4.2023

Distribútor: Itafilm

Film je inšpirovaný skutočnými poznámkami otca Gabriela Amortha, hlavného vatikánskeho exorcistu (hrá ho oskarový Russel Crowe). Pápežov Exorcista sleduje otca Amortha pri vyšetrovaní desivého posadnutia malého chlapca a končí odhalením dávneho sprisahania, ktoré sa Vatikán celé stáročia zúfalo snaží udržať v tajnosti.

image

Super Mario Bros vo filme.

Super Mario Bros. vo filme (2023)

Dĺžka: 92 minút

Žáner: Animovaný/Dobrodružný/Komédia

Réžia: Aaron Horvath, Michael Jelenic

Hrajú: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black

Slovenská premiéra: 6.4.2023

Distribútor: CinemArt

Súrodenci Mario a Luigi snívajú o tom, že sa im podarí viesť najlepšiu inštalatérsku firmu v New Yorku, čo sa im zatiaľ celkom nedarí. Možno práve preto sú ochotní vrhnúť sa do úloh, ktoré sú zjavne nad ich sily. Ich ochota ísť do toho po hlave sa im nevyplatí v momente, keď vlezú do podozrivo vyzerajúcej obrovskej zelenej rúry a o pár sekúnd neskôr sa už nekontrolovateľne rútia “niekam”. Na druhom konci rúry ich čaká fantastický svet, ktorého obyvatelia práve riešia existenčný problém. Odporný jašter Bowser, kráľ jedného z kráľovstiev, sa rozhodol násilím ovládnuť všetky ostatné kráľovstvá. Konkrétne si vyhliadol Hubové kráľovstvo, ktorého vládkyňu, princeznú Peach, by si rád vzal za ženu.

image

Traja musketieri: D_Artanan

Traja mušketieri: D’Artagnan (2023)

Dĺžka: 121 minút

Žáner: Akčný/Dobrodružný/Historický

Réžia: Martin Bourboulon

Hrajú: François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Pio Marmaï

Slovenská premiéra: 6.4.2023

Distribútor: Magic Box

V kráľovstve rozdelenom náboženskými vojnami a sužovanom hrozbou anglickej invázie hŕstka mužov a žien skríži meče a prepletie svoju budúcnosť s osudom Francúzska. Dve snímky od francúzskeho režiséra Martina Bourboulona budú mať v slovenských kinách premiéru 6. 4. (prvý diel D‘Artagnan) a 13. 12. (druhá časť Milady).

image

Zošalieť.

Zošalieť (2022)

Dĺžka: 82 minút

Žáner: Komédia

Réžia: Zuzana Piussi

Hrajú: Ingrid Hrubanicova, Vladimír Zboron, Jaroslava Sisakova, Daniela Gudabová

Slovenská premiéra: 6.4.2023

Distribútor: Filmtopia

V nádeji na nový život v novom byte nie je človek sám. Sú tu aj susedia.

Prekladateľka Nadia so svojou dcérou nachádza po rozvode novú stabilitu a pokoj, keď konečne získa nový byt. Postupne ale zistí, že susedské vzťahy v dome majú viac než výstredný rozmer. Nadina najbližšia susedka zjavne nie je v poriadku. Nová oáza sa mení na miesto zážitkov, kde sa komédia prelína s nočnou morou a končí groteskným obrazom systému, v ktorom prehliadanie problémov patrí k dôležitej výbave na prežitie. Hraný celovečerní debut renomovanej dokumentaristky Zuzany Piussi inšpirovaný realitou.

image

Ako som sa naučila lietať.

Ako som sa naučila lietať (2022)

Dĺžka: 87 minút

Žáner: Rodinný

Réžia: Radivoje Andric

Hrajú: Klara Hrvanovic, Olga Odanovic, Snjezana Sinovcic, Zarko Lausevic

Slovenská premiéra: 13.4.2023

Distribútor: CinemArt

Sofia, temperamentné, no plaché 12-ročné dievča, napevno odhodlané dostať toto leto svoju prvú ozajstnú pusu, musí neochotne stráviť prázdniny so svojou panovačnou starou mamou Máriou na chorvátskom ostrove. V schátranom dome akoby zastal čas, a v tejto monotónnosti Sofia nachádza potešenie aj u svojej láskavej pratety Luce. Po počiatočnom znechutení si však Sofia postupne začína užívať chvíle strávené na ostrove a dozvedá sa stále viac o zdanlivo nezaujímavých starších dámach. Snaží sa o vytúženú letnú pohodu, no zároveň presviedča starú mamu, aby konečne zakopala vojnovú sekeru a upevnila rodinné vzťahy narušené dlhotrvajúcim sporom. Jej príjemne rozbehnuté prázdniny sa narušia vo chvíli, keď Luce ochorie a skončí v nemocnici. Sofia zostáva so svojím prastrýkom a rodinou, o ktorej doteraz ani nevedela, že vôbec existuje.

image

Renfield.

Renfield (2023)

Dĺžka: 97 minút

Žáner: Komédia/Fantasy/Horor

Réžia: Chris McKay

Hrajú: Nicolas Cage, Nicholas Hoult, Awkwafina, Shohreh Aghdashloo

Slovenská premiéra: 13.4.2023

Distribútor: CinemArt

V tomto modernom monštruóznom príbehu o Draculovom vernom sluhovi sa Nicholas Hoult predstaví v úlohe Renfielda, večne oddaného pomocníka najnarcistickejšieho šéfa histórie, Draculu. Renfield je nútený zaobstarať svojmu pánovi korisť a splniť každý jeho príkaz, bez ohľadu na to, ako veľmi sa cíti byť ponížený. Teraz, po stáročiach otroctva, je však Renfield pripravený zistiť, či existuje život mimo tieňa Kniežaťa temnôt. Keby tak dokázal prísť na to, ako ukončiť svoju spoluzávislosť.

image

Stávka na zlato.

Stávka na zlato (2023)

Dĺžka: 135 minút

Žáner: Biografický/Dráma/Hudobný

Réžia: Timothy Scott Bogart, Quinn Scott Bogart

Hrajú: Michelle Monaghan, Peyton List, Jason Isaacs, Lyndsy Fonseca

Slovenská premiéra: 13.4.2023

Distribútor: Continental-film

Najväčší nerozpovedaný príbeh o hudbe! Čo majú spoločné Donna Summer, Cher, Village People a Bill Withers s rockovou skupinou KISS? Všetci sa dostali na hudobný vrchol pod dohľadom najfarbistejšieho a najgeniálnejšieho producenta v hudobnom priemysle, Neila Bogarta, zakladateľa Casablanca Records, najúspešnejšej nezávislej nahrávacej spoločnosti všetkých čias. Úchvatný vzostup a dramatický pád otca mnohých do tej doby neznámych hudobných žánrov sledujeme medzi fascinujúcimi pohľadmi do výslní aj temných kútov sveta hudby. Film napísal a režíroval syn Neila Bogarta, Timothy Scott Bogart.

image

Supercela.

Supercela (2023)

Dĺžka: 100 minút

Žáner: Akčný | Dobrodružný | Dráma

Réžia: Herbert James Winterstern

Hrajú: Skeet Ulrich, Alec Baldwin, Anne Heche, Daniel Diemer

Slovenská premiéra: 13.4.2023

Distribútor: Vertigo Distribution

William celý život sníval o tom, že pôjde v otcových šľapajach a stane sa lovcom búrok. Jeho legendárneho otca pred rokmi vzalo so sebou supertornádo. Odvtedy sa z prenasledovania tornád stal skutočný biznis a cestovný ruch spojený s katastrofami prekvitá. Tínedžer utečie z domu, aby sa spolu s bývalým kolegom svojho otca vydal za hurikánom, ale tornáda sú už väčšie a ničivejšie, ako kedysi. Williamova matka medzitým zúfalo pátra po svojom synovi, netušiac, že sa do oblasti chystá najväčšia búrka všetkých čias, supercela, ktorá ohrozí životy nielen lovcov búrky, ale všetkých ľudí v oblasti.

image

Mafia Mamma.

Mafia Mamma (2023)

Dĺžka: 101 minút

Žáner: Akčný/Komédia/Krimi

Réžia: Catherine Hardwicke

Hrajú: Monica Bellucci, Alessandro Bressanello, Eduardo Scarpetta, Toni Collette

Slovenská premiéra: 20.4.2023

Distribútor: Magic Box

Kristin si žije svoj pokojný život v Amerike. Vo vzťahoch sa je veľmi nedarí, ale kamarátky pre ňu urobia prvé aj posledné a čas na pohárik sa vždy nájde. Keď sa dozvie, že sa stala hlavou mafiánskej rodiny po práve zosnulom dedkovi, jej život sa obráti naruby. Vyzbrojená umením vyrobiť neodolateľné muffiny sa Kristin vydáva do Talianska, aby prevzala kormidlo rodinného podniku... V akčnej komédii režisérky Catherine Hardwicke uvidíte v hlavných úlohách Toni Collette a Monica Bellucci.

image

Evil Dead Vzostup zla.

Evil Dead: Vzostup zla (2023)

Dĺžka: 97 minút

Žáner: Horor

Réžia: Lee Cronin

Hrajú: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan, Morgan Davies, Nell Fisher

Slovenská premiéra: 20.4.2023

Distribútor: Continental-film

Večne rozcestovaná Beth sa rozhodne po rokoch navštíviť svoju staršiu sestru Ellie, ktorá žije s tromi deťmi v stiesnenom byte v Los Angeles. Návštevu však preruší nečakaný objav tajomnej knihy, ktorá vyvolá prastaré zlo a v budove rozpúta peklo. Keď Ellie posadne neľútostný démon, jej blízki musia bojovať o prežitie a čeliť tej najhoršej verzii rodiny, akú si viete predstaviť.

image

Mia a ja

Mia a ja vo filme (2022)

Dĺžka: 85 minút

Žáner: Animovaný | Dobrodružný | Rodinný

Réžia: Adam Gunn

Hrajú: Margot Nuccetelli, Dave Willetts, Vivien Battley, James Dyke

Slovenská premiéra: 27.4.2023

Distribútor: Bontonfilm

Hlavná hrdinka Mia odchádza so svojím starým otcom do prázdninového domu pri mori a snaží sa vyrovnať so stratou rodičov. Svoju zázračnú knihu si, samozrejme, berie so sebou. Jej čarovný náramok, ktorý je zároveň portálom na vstup do knihy, sa jedného dňa rozsvieti a Miu povolajú do magického sveta fantázie, elfov a jednorožcov – do Centopie. Na Miu, jej starých, ale aj nových priateľov a na celú kúzelnú, farebnú Centopiu čaká dobrodružstvo, aké nikdy predtým nezažili. Na jednom vzdialenom ostrove sa totiž objavil hrozivý Toxor, zloduch v podobe ropuchy, ktorý ohrozuje všetko dobré v Centopii. Veselých okrídlených elfov premieňa na armádu bezduchých otrokov a využíva ich na to, aby ovládol Centopiu a navždy v nej zničil všetko krásne. Mia musí nájsť tri čarovné kamene a jedinečného búrkového jednorožca, aby dokázala Toxora zastaviť a poraziť ho vo veľkej bitke o osud Centopie. Na svojej odvážnej misii odhalí aj legendu o dávnom hrdinovi Centopie a jedno veľké rodinné tajomstvo.

image

Sisu.

Sisu (2022)

Dĺžka: 91 minút

Žáner: Akčný/Vojnový

Réžia: Jalmari Helander

Hrajú: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo

Slovenská premiéra: 27.4.2023

Distribútor: Itafilm

Na sklonku druhej svetovej vojny nájde osamelý zlatokop v divočine Laponska na severe Fínska bohatú zlatú žilu. Keď sa s nájdenou korisťou vydá na cestu do najbližšieho mesta, narazí na oddiel nacistických vojakov, pod vedením  brutálneho  dôstojníka SS, ktorý chce zlato zhabať pre svoj oddiel. Veľmi rýchlo však zistia, že sa nestretli len z obyčajným zlatokopom,ale s bývalým elitným zabijákom, ktorý stelesní všetkoto čo SISU predstavuje - mýtickú "armádu jedného muža", ktorá stelesňuje formu odvahy a nepredstaviteľného odhodlania čeliť všetkým, ktorý mu stoja v ceste pri získaní svojho zlata.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 08:53