StoryEditor

Playboy vyhral spor o autorské práva kvôli odkazu na svoje fotky

09.09.2016, 16:18
Autor:
ČTKČTK
Rozhodol o tom európsky Súdny dvor.

Súdny dvor Európskej únie (EÚ) rozhodol v prospech časopisu Playboy v dlhotrvajúcom spore o internetové odkazy na obsah chránený autorskými právami. Holandské internetové stránky GeenStijl, prevádzkované spoločnosťou GS Media, umiestnili na svoje stránky odkaz na austrálske stránky, na ktorých boli fotografie z Playboya. Súd rozhodol, že firma GS Media porušila autorské práva, keď zverejnila odkaz, bez toho, aby mala povolenie od holandskej firmy Sanoma, ktorá vydáva časopis Playboy v Holandsku. Rozhodnutie Súdneho dvora môže mať omnoho širšie dôsledky v rámci internetu, upozornila agentúra Reuters.

Podľa Súdneho dvora EÚ umiestnenie podobných odkazov porušuje autorské práva, pokiaľ tak internetové stránky urobia, pretože chcú profitovať z obrázkov publikovaných bez povolenia. Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ sa môže stať návodom pre holandský súd, aby v spore urobil konečné rozhodnutie.


"Je nesporné, že GS Media (ktorá vlastní GeenStijl) poskytla hypertextový odkaz na súbory obsahujúce fotografie kvôli zisku a že Sanoma neautorizovala zverejnenie týchto fotografií na internete", uviedol európsky Súdny dvor v prehlásení. "Pokiaľ je hypertextový odkaz uverejnený za účelom zisku, dá sa očakávať, že osoba, ktorá umiestnila taký odkaz, by mala uskutočniť nevyhnutnú kontrolu, ktorá zaistí to, že dotyčná práca nie je zverejnená nelegálne." 

Súdny dvor uznal, že internet je mimoriadne významný pre slobodu prejavu a prístupu k informáciám. Hyperlinkové odkazy prispievajú k jeho správnemu fungovaniu a tiež výmene názorov a informácií. Niektoré strany by však podľa Súdneho dvora mali mať pri umiestňovaní linkov väčšiu zodpovednosť, aby zabránili nelegálnemu zverejňovaniu obsahu.

Sanoma podala žalobu na firmu GS Media kvôli zverejneniu odkazu na fotografii holandskej televíznej hviezdy Britt Dekkerovej v roku 2011. GeenStijl patrí medzi desať najnavštevovanejších spravodajských internetových stránok v Holandsku.

Europská komisia plánuje budúci týždeň navrhnúť prísnejšie pravidlá pre zverejňovanie obsahu chráneného autorskými právami, vrátane nových exkluzívnych práv pre spravodajské spoločnosti, ktoré budú môcť požiadať vyhľadávače ako Google, aby im zaplatili za zobrazovanie úryvkoch z ich článkov.

01 - Modified: 2024-01-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Autorstvo 02 - Modified: 2021-03-31 13:47:30 - Feat.: - Title: Google uzavrel už vyše 600 licenčných zmlúv s dodávateľmi spravodajstva 03 - Modified: 2021-03-26 07:44:46 - Feat.: - Title: Google podpísal dohody aj s talianskymi vydavateľmi. Bude im platiť za obsah 04 - Modified: 2021-01-21 08:04:44 - Feat.: - Title: Google uzavrel s francúzskymi vydavateľmi dohodu o autorských právach 05 - Modified: 2019-09-26 12:41:34 - Feat.: - Title: Odmietnutie Googlu platiť médiám vyvolalo vo Francúzsku rozruch
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 00:31