Twitter/José Luis Sastre
StoryEditor

Novinárka, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne, dostala pokutu

15.03.2022, 17:25
Autor:
ČTKČTK
Marinu Ovsjannikovovú po 14 hodinovom výsluchu prepustili, podľa ruských médií jej aj naďalej hrozí väzenie.

Ruský súd dnes udelil pokutu 30-tisíc rubľov (247 eur) ruskej novinárke a televíznej producentke Marine Ovsjannikovovej. Informovala o tom agentúra RIA Novosti, podľa ktorej trest padol za porušenie pravidiel pre organizovanie verejných akcií.

Polícia ženu zadržala v pondelok večer po tom, čo v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti vojne na Ukrajine. Ovsjannikovová dnes na súde vyhlásila, že sa cíti nevinná a naďalej je presvedčená, že Rusko voči Ukrajine pácha zločin, informovala agentúra AFP. Podľa nej bola novinárka prepustená, ale stále čelí inému obvineniu, za ktorý jej hrozí mnoho rokov väzenia.

Advokátom a ochrancom ľudských práv sa s ňou nedarilo od jej pondelňajšieho zadržania spojiť. Na sociálnych sieťach sa až dnes objavila jej snímka, ako spolu s obhajcom čaká na súd. V súdnej sieni potom Ovsjannikovová podľa AFP vyhlásila, že sa necíti vinná. „Naďalej som presvedčená, že Rusko pácha zločin a že je na Ukrajine agresorom.“

Podľa stanice BBC dostala žurnalistka pokutu za „organizovanie nepovolenej hromadnej akcie“. Podľa nezávislého webu Meduza jej súd uložil pokutu konkrétne za videoposolstvo, ktoré natočila pred protestom v televízii, nie za samotnú manifestáciu v televíznom vysielaní.

14 hodinový výsluch

Ovsjannikovová pri odchode zo súdu novinárom povedala, že sa cíti veľmi vyčerpaná, pretože jej výsluch po pondelkovom večernom zadržaní trval vyše 14 hodín. Nebola jej vraj poskytnutá právna pomoc a nemohla sa ani ozvať rodine či blízkym. „Boli to v mojom živote veľmi zložité dni, prakticky dva dni som nespala,“ poznamenala podľa televíznych záberov zverejnených na sociálnych sieťach.

V pondelok žena protestovala proti vojne na Ukrajine v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. V televíznom štúdiu sa objavila počas hlavných správ s transparentom „žiadna vojna“ (no war), ako ukazuje video zverejnené na twitteri. Na transparente tiež upozorňovala divákov, že ruská televízia im v spravodajstve klame. Pred tým natočila odkaz, v ktorom sa od televízie dištancuje a vyzýva k protivojnovým zhromaždeniam.

Novinárka čelí obvineniu z nepovoleného verejného vystúpenia, za čo jej - v ruskej obdobe správneho konania - hrozí až desať dní za mrežami, uviedla už skôr ruská redakcia BBC.

Okrem toho jej prípad podľa štátnej agentúry TASS preveruje vyšetrovací výbor, čo je ruská federálna kriminálna ústredňa. Tá určí, či so svojím protestom, ktorý získal široký medzinárodný ohlas, nedopustila trestného činu „verejného šírenia úmyselne lživé informácie o použití ozbrojených síl Ruskej federácie“. Za tento nový trestný čin hrozí až 15 rokov väzenia. Ovsjannikovovej podľa ruských médií hrozí trest v rozmedzí medzi piatimi až desiatimi rokmi.

Ruskí poslanci začiatkom marca jednomyseľne schválili zavedenie trestnej zodpovednosti s možnosťou uložiť až 15 rokov väzenia za dezinformácie a za to, čo ruské úrady vyhodnotia ako klamlivé správy o ruskej armáde. Prísne tresty hrozia aj za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na protiruské sankcie.

01 - Modified: 2022-03-15 09:11:05 - Feat.: 0 - Title: Mladá Ruska, ktorá v televízii protestovala proti vojne, je stále zadržaná 02 - Modified: 2022-03-15 09:00:59 - Feat.: 0 - Title: V živom vysielaní ruskej televízie protestovala žena proti vojne. Už ju zadržala polícia
01 - Modified: 2022-05-06 16:04:32 - Feat.: - Title: Mimo Ruska vyšlo prvé tlačené vydanie novín Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-04-21 07:48:40 - Feat.: - Title: Rusko „nezakáže zahraničným novinárom vstup, ale sprísňuje vízové pravidlá“ 03 - Modified: 2022-04-14 10:26:46 - Feat.: - Title: Ukrajina štartuje globálnu reklamnú kampaň, ktorá oslavuje odvahu národa 04 - Modified: 2022-04-12 17:38:20 - Feat.: - Title: Ruský súd potrestal redaktorov študentského časopisu. Dvoma rokmi nápravných prác 05 - Modified: 2022-04-11 17:18:37 - Feat.: - Title: Nemecký denník Die Welt najal novinárku Ovsjannikovovú, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 22:46