StoryEditor

Až 70 percent párov sa priznalo k vzájomnému zdieľaniu prístupových hesiel a PIN kódov do svojich zariadení či k online účtom

23.02.2018, 07:30
Autor:
TSTS
Vyplýva to z prieskumu Kaspersky Lab zameraného na sledovanie správania párov.

Hranice medzi online a offline svetom sa pomaly stierajú. Platí to, aj keď ide o vzťahy a záležitosti lásky. Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, čo všetko vie partner o vašich online aktivitách? Podľa prieskumu Kaspersky Lab až 70% párov zdieľa medzi sebou prístupové heslá do online účtov a digitálnych zariadení. Pre štvrtinu je bežným štandardom, že majú neobmedzený prístup do mobilu alebo tabletu svojej polovičky a pravidelne kontrolujú každú novú aktivitu.

Faktom je, že čoraz väčšia časť našich každodenných aktivít sa v súčasnosti odohráva v digitálnom svete.

V prieskume Kaspersky Lab zameranom na sledovanie správania sa partnerov v súvislosti s ich digitálnymi aktivitami, až osem z desiatich respondentov zastávalo názor, že páry by mali mať súkromný priestor tak v offline, ako aj online svete. Na druhej strane, pre 70 percent z nich má vzťah oveľa vyššiu hodnotu ako súkromie.

To vysvetľuje, prečo sa rovnako 70 percent párov priznalo k  vzájomnému zdieľaniu prístupových hesiel alebo PIN kódov do svojich zariadení či k online účtom. A 26 percent ľudí má v zariadení svojho partnera uložené súbory intímneho charakteru, ako napr. textové správy (14 percent), fotografie (12 percent) alebo dokonca videá (11 percent). Týka sa to aj ďalších citlivých informácií napr. finančného charakteru (11 percent) alebo pracovných záznamov (11 percent).

Kaspersky Lab

​Nadmerná posadnutosť partnerom a neustála kontrola jeho online aktivít, môže vyvolať množstvo problémov, ktoré nakoniec oslabia vzťah – či už ide o hádky kvôli obsahu zdieľaného bez súhlasu partnera (33 percent), obavy z ohrozenia súkromia (20 percent), špehovanie (31 percent) či zatajovanie aktivít pred partnerom (61 percent).

Výsledky prieskumu potvrdili, že skutočné problémy so zdieľanými heslami nastávajú po rozpade vzťahu. Až 12 percent z tých, ktorí prežili rozchod sa priznalo k tomu, že z pomsty zverejnili online súkromné či intímne informácie o expartnerovi, rovnako 12 percent zámerne poškodilo alebo chcelo poškodiť zariadenie svojho bývalého, 21 percent sa zase priznalo k špehovaniu partnera cez online účty, ku ktorým poznali prístupové údaje. V ohrození sú aj finančné úspory – 10 percent respondentov v prieskume sa priznalo, že po rozchode obrali svojho ex o jeho peniaze, ku ktorým sa dostali online.

Prieskum poukázal aj na výrazné rozdielnosti v správaní medzi mužmi a ženami. Muži sa ukázali ako pomstychtivejší (17 percent mužov zverejnilo z pomsty súkromné informácie o svojej bývalej oproti 7 percent žien) a rovnako aj vypočítavejší (17 percent mužov zneužilo informácie od expartnerky vo svoj prospech, v porovnaní s  8 percent žien). Ženy boli napríklad oveľa aktívnejšie pri zbavovaní sa všetkých spomienok, vrátane vymazania informácií týkajúcich sa ich expartnera (55 percent vs. 49 percent), ako aj fotografií a videí (56 percent vs. 48 percent).

V záškodných taktikách však nezaostávajú ani ženy, ktoré sa zase viac ako muži venujú špehovaniu expartnera na sociálnych sieťach (33 percent vs. 28 percent).

Spoločnosť Kaspersky Lab patrí medzi popredné svetové spoločnosti zaoberajúce sa kybernetickou bezpečnosťou, ktorá na trhu pôsobí už vyše 20 rokov (od roku 1997).

01 - Modified: 2018-02-22 11:38:36 - Feat.: 0 - Title: Za lepšiu ponuku prezradíme obchodníkom okrem emailovej adresy a telefónneho čísla aj výšku platu či aktuálnu polohu
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 07:32